05 Şubat 2021 16:22

Bilkent öğrencileri: Eşit, özgür ve demokratik üniversite mücadelesini yükseltiyoruz!

Bilkent Üniversitesi öğrencileri ve kulüpleri Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum atanmasına, tutuklamalara ve polis şiddetine karşı üniversitelerinde basın açıklaması düzenledi.

Fotoğraf: Hazal Göçmen/EVRENSEL

Paylaş

Bilkent Üniversitesi öğrencileri ve kulüpleri kampüste havuz meydanında toplanarak Boğaziçi Üniversitesine kayyum rektör atanmasına karşı süren eylemlere destek verdi. Tutuklamalara ve polis şiddetine tepki gösteren öğrenciler "Kayyumlar gidecek biz kalacağız", "Terörist değil öğrenciyiz", "Kayyum rektör istemiyoruz" sloganları attı.

Öğrenciler adına açıklamayı okuyan Tuna Yıldız, Boğaziçi öğrencilerinin direnişinin bugün özgür ve bilimsel üniversiteyi savunan tüm öğrencilerin ortak mücadelesi haline dönüştüğünü söyledi. Kayyum rektörlerin iktidarın kampüslerdeki temsilcisi olduğunu belirten Yıldız, kayyum rektörlerin üniversitelerin özerk yapısına eşit, özgür üniversite ve demokratik katılım mücadelesini doğrudan tehdit ettiğini belirtti.

"Hak talebinde bulunan arkadaşlarımız iktidarın talimatları ile ‘terörist’, ‘sapkın’ gibi ifadelerle gözaltına alınıp tutuklanıyor" diyen Yıldız, iktidar tarafından bilim ve gerçeklikle çelişen ifadeler kullanılarak LGBTİ+’ların yok sayıldığını, saldırının LGBTİ+ kimliklerine olmasının öğrencilerin mücadelesinin meşruiyetini zedelemek üzere bilinçli ve kasıtlı olarak yapıldığının farkında olduklarını dile getirdi.

Yıldız, iktidarın üniversitelerin sahibi olmadığının altını bir kez daha çizdi. Üniversite öğrencilerinin kayyum atamalarına karşı mücadele ettiğini, toplumun sorunlarına duyarlı halk için bilim üretmesi gereken üniversitelerin ise kapısına kelepçe vurulduğunu belirtti. Yıldız, "Özgür üniversite mücadelesini yükseltenlere 'Aşağı bak' diyen, üniversitelerde karar alma mekanizmalarına dahil olmakta ısrar edenlerin karşılarında başları dimdik duran binlerce üniversiteliyi bulmuşlardır" dedi.

Açıklamada "Boğaziçi’ndeki arkadaşlarımızın yanındayız, eşit, özgür ve demokratik üniversite mücadelesini yükseltmek için bir araya geliyoruz" denildi. Bilkent öğrencileri taleplerini şöyle sıraladı:

  • Tutuklu arkadaşlarımız acilen serbest bırakılsın.
  • Kayyum rektörler derhal istifa etsin.
  • Rektörlük seçimleri yeniden düzenlensin.
  • Rektörler, vakıf veya kamu fark etmeksizin tüm üniversitelerde her bir bileşenin dahil olduğu seçimler ile göreve gelsin.
  • Kampüs içinde ve dışında polis şiddeti derhal son bulsun.
  • Başta öğrenciler olmak üzere, hak talebinde bulunan herkese yönelen "terörist", "sapkın" gibi ayrıştırıcı söylemler derhal son bulsun.
  • Herkese laik, bilimsel, parasız, eşit bir eğitime erişim imkanı sunulsun.
  • LGBTİ+'lara yönelik nefret söylemleri son bulsun. 
  • Kampüslerde cinsiyet eşitliğinin sağlanması için derhal harekete geçilsin. 

Basın açıklamasının ardından öğrenciler ‘Kayyumlar gidecek biz kalacağız’, ‘terörist değil öğrenciyiz’, ‘kayyum rektör istemiyoruz’ sloganları ile rektörlüğe ardından da yurtlar bölgesine yürüyüş gerçekleştirdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sabancı Üniversitesi öğrencileri: Baskıcı ve otoriter uygulamaları kabul etmiyoruz!

SONRAKİ HABER

Esnaf sokakta: Açız, devlet görsün bizi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa