05 Şubat 2021 13:08 Güncelleme: 06 Şubat 2021 20:14

İzmir'de Boğaziçi'ne destek eyleminde gözaltına alınan 26 kişi serbest bırakıldı

İzmir'de Boğaziçi Üniversitesi ile dayanışma eyleminde gözaltına alınan 26 kişiden 6'sı adli kontrol şartı ve 2 haftada bir imza şartıyla, 20 kişi koşulsuz serbest bırakıldı.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

İzmir'de 5 Şubat'ta Boğaziçi Üniversitesi ile dayanışma eylemine polis müdahale etti, 26 kişi gözaltına alındı. Gece boyunca gözaltına tutulan 26 kişi ifade almadan adli kontrol şartı ile sulh ceza sorgu hakimliğine sevk edildi. Hakimlikte alınan ifadelerden sonra 6 kişi adli kontrol şartı ve 2 haftada bir imza ile 20 kişi ise koşulsuz serbest bırakıldı.

Dün (5 Şubat) İzmir Üniversitesi Dayanışması’nın eylem çağrısından yarım saat önce polisler Kıbrıs Şehitleri Caddesinde Genel Bilgi Taraması (GBT) yaptı. Halkevleri üyeleri Kıbrıs Şehitleri Caddesinde yürüyüşe başladı. Ancak yürüyüşe engel olan polisler eyleme katılanları yerlerde sürükleyerek ve ters kelepçe yaparak gözaltına aldı. Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda toplanan gençlere de müdahale eden polis burada da gözaltı yaptı. Toplam 26 kişi gözaltına alındı. 

Geceyi emniyette geçiren 26 kişi "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet" ve "görevli memura mukavemet" ile suçland. 

6 KİŞİ ADLİ KONTROL VE İMZA ŞARTIYLA SERBEST BIRAKILDI

Gözaltına alınan 26 kişi bugün (6 Şubat) ifade almadan adli kontrol şartı ile sulh ceza sorgu hakimliğine sevk edildi. Hakimlikte alınan ifadelerden sonra 6 kişi adli kontrol şartı ve 2 haftada bir imza ile 20 kişi ise koşulsuz serbest bırakıldı.

ÇHD: İKİ MÜVEKKİLİMİZ ÇIPLAK ARAMAYA MARUZ KALMIŞTIR

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi gözaltında iki kişinin çıplak aramaya maruz bırakıldığını duyurdu. ÇHD tarafından sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda "İzmir Güvenlik Şubede iki müvekkilimiz çıplak arama işkencesine maruz kalmıştır. İşkence sırasında müvekkillerimizin yukarıdan sesi geldiği için içeri girmeye çalıştık ancak hukuka aykırı şekilde engellendi. Güvenlik Şube tarafından meslektaşlarımız tehdit edildi. İzmir Barosu Başkanı tarafından başsavcı ile yapılan görüşme ve meslektaşlarımızın çabası sonucunda getirilen diğer kişiler kamera eşliğinde aranmaya başlandı. Müvekkillerimize yapılan işkenceler hakkında suç duyurusunda bulunduk. Yapılan işkencelerin takipçisi olacağız" denildi.

İZMİR VALİLİĞİ: İDDİALAR TÜMÜYLE GERÇEK DIŞI

İzmir Valiliği ise avukatların çıplak arama açıklamalarını yalanladı. Valilikten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İlimiz Konak İlçesi, Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve Gündoğdu Meydanı'nda yapılan yasadışı eylemlerde, (15) kadın, (11) erkek şahıs olmak üzere toplam (26) şüpheli gözaltına alınmıştır. Şüpheliler doktor raporları alınarak saat 21.25 sıralarında Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne intikal ettirilmiştir. Şüphelilerin arama işlemlerine henüz başlanılmadan, sosyal medya üzerinden "#İzmirEmniyetteNelerOluyor" hashtag'i oluşturularak, İzmir Emniyetinde çıplak arama yada yasa dışı uygulama yapıldığı izlenimi oluşturacak paylaşımlar yapılmaya başlanmıştır. Arama işlemi başlamadan şüphelilerin avukatlarına arama esnasında aramaya eşlik edip etmeyecekleri sorulmuş, avukatların çoğu aramaya katılmayacaklarını beyan etmiş, içlerinden sadece Hazal Aydın'ın aramaya katılacağını ifade etmesi üzerine bu avukat aramaya katılmış ve arama işlemi gerçekleştirilmiştir. Sosyal medyada oluşturulan iddialar tümüyle gerçek dışı, emniyet birimlerimizi yıpratmaya yönelik yalanlardan ibaret olup 'çıplak arama, kanuna aykırı arama ya da mevzuata aykırı bir uygulama' yapılmamıştır."

Polis müdahalesi sonrası evlerinde oturanlar ve çevrede bulunan vatandaşlar alkışlarla engellemeyi protesto etti. (İzmir/EVRENSEL)

{{425268}} 

Reklam