04 Şubat 2021 08:51

AKP ve MHP'liler de rektör atamasını doğru bulmuyor

Metropoll Araştırma şirketinin anketine göre, halkın yüzde 73’ü, üniversite rektörlerini öğretim görevlilerinin seçmesi gerektiğini düşünüyor. Peki daha önce nasıldı, ne değişti?

Fotoğraf: Mürsel Ç.

Paylaş

Melih Bulu'nun, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kararıyla Boğaziçi Üniversitesine atanmasıyla başlayan eylemler devam ederken, Metropoll Araştırma şirketi rektör ataması için yaptığı anketin sonucunu yayımladı. Ankete katılanların yüzde 69'u partili kişilerin rektör olarak atanmasını doğru bulmuyor, rektörleri öğretim üyelerinin seçmesi gerektiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 73.

Ankete katılanların yüzde 69’u "eski milletvekili" veya "milletvekili adayı" geçmişi olan siyasilerin üniversiteye rektör olarak atanmasını doğru bulmadığını ifade etti. Ayrıca kendileri AKP’li olarak tanımlayanların yüzde 50,6'sı atanan rektörün siyasi geçmişi olmasını doğru bulmadığını ifade etti. MHP'lilerin ise yüzde 63,8 böyle bir durumu kabul etmediklerini söyledi. Bu oran CHP'lilerde yüzde 90,2, İYİ Partililerde yüzde 85,1 seviyesinde.

“Üniversite Öğretim Elemanları, rektörlerini kendileri seçmelidir” diyenlerin oranının yüzde 73, “Rektörleri Cumhurbaşkanı tayin etmelidir” diyenlerin oranının ise, 17.9’da kaldı. Dikkat çeken bir diğer husus da, AKP’lilerin yüzde 55,1'i rektörün atanma ile değil, üniversite tarafından seçilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Öte yandan eylemlere katılanları terör örgütleriyle ilişkilendiren ve ‘marjinaller’ diyerek hedef gösteren İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, 38 ilde Boğaziçi direnişine destek eylemi yapıldığını açıkladı.

"HALK REKTÖRLERİN ATANMASINA KARŞI"

Metropoll'ün sahibi Özer Sencar, araştırmanın sonuçlarını Twitter hesabından paylaştı. Sencar, "Halkımızın ezici çoğunluğu rektörlerin atanmasına karşı. Rektörleri öğretim üyelerinin seçmesi isteniyor" dedi.

REKTÖRÜ KİM SEÇİYORDU? NELER DEĞİŞTİ?

Türkiye'de rektörlerin atanma süreci Yüksek Öğretim Kurulunun (YÖK) tercihi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla gerçekleşiyor. Peki, daha önce nasıldı, dünden bugüne ne tür değişiklikler oldu?

Türkiye'de 1946'da yürürlüğe giren kanunla dünyada birçok ülkede olduğu gibi rektörler seçimle göreve geliyordu. Ancak 12 Eylül 1980 darbesinden kısa bir süre sonra kurulan YÖK'e rektör belirleme görevi verildi.

1992'de de rektörlerin belirlenme sürecini düzenleyen kanun maddesi değişti ve seçimler geri getirildi. Söz konusu kanuna göre, devlet üniversitelerindeki rektör adayları, profesör unvanına sahip akademisyenler arasından önce öğretim görevlileri tarafından seçiliyor, daha sonra da YÖK adayların üçünü Cumhurbaşkanının onayına sunuyor. Cumhurbaşkanı da 3 adaydan birini bu göreve atıyordu.

Boğaziçi Üniversitesi rektörlük seçimlerini demokratik tutma adına kendine has bir kural uyguluyordu. Boğaziçi sisteminde, kazanan aday dışındaki isimler adaylıktan çekiliyor ve Cumhurbaşkanı, seçilen adayı atamak durumunda kalıyordu. 1992'den 2016'ya kadar rektörler hep bu şekilde seçildi.

KHK İLE REKTÖR SEÇİMLERİ TAMAMEN KALDIRILDI

29 Ekim 2016 Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile rektörlük seçimleri tamamen kaldırıldı. 2016'da Boğaziçi öğretim üyelerinin yüzde 86 oyunu alan Gülay Barbarosoğlu yerine seçimlere dahi katılmayan Mehmed Özkan Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atandı.

Mehmed Özkan'ın doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atanması sıkça eleştirilse de, Boğaziçi Üniversitesinde görev alması kısmen kabul edilmesine yardımcı olmuştu.

Sonrasında Melih Bulu’nun atanabilmesini sağlayan düzenleme ise Cumhurbaşkanlığı yetkilendirmesi ile birlikte çıkması mümkün kılınan 703 sayılı KHK oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanan 5 atama kararıyla birlikte son bir yılda toplam 27 üniversiteye rektör atadı.

Rektörler 4 yıllığına görev alıyor ve en fazla iki dönem bu görevi yürütebiliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP'nin Dersim'de yapmak istediği açlık grevi açıklamasına yine engelleme

SONRAKİ HABER

Bakan Selçuk: Öğretmenlerin aşısı ile ilgili planlamalar devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...