03 Şubat 2021 12:45

Eczacılar, göz tansiyonu ilacında 30 TL’ye varan fiyat farkına tepki gösterdi

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, SGK'nin yeni uygulamasına tepki göstererek göz tansiyonu hastalarının kutu başı 30 TL’ye varan fiyat farkı ödemek zorunda kalacaklarını açıkladı.

Nurten Saydan | Fotoğraf: MA

Paylaş

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) SGK’nın 1 Şubat itibarıyla göz tansiyonu (glokom) ilaçlarında yürürlüğe giren yeni bir uygulama ile taban kamu fiyatı belirlemesine tepki gösterdi. TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, “Uygulama ile göz tansiyonu (glokom) hastası vatandaşlarımız kutu başı en az 21 TL olmak üzere 30 TL’ye varan fiyat farkı ödemek zorunda kalacak” dedi.

Yaklaşık 2,5 milyon göz tansiyonu hastasının mağdur olacağını belirten Saydan, “Bu hastaların düzenli ilaç kullanması gerekiyor. Hastalar, raporlu olarak 3 ayda 6 kutu ilaç kullanmaları durumunda 126 TL’den 180 TL’ye varan fiyat farkı ödemek zorunda kalacaklar. Bu grup ilaçlarda fiyat farkı çıkarmayan bir ilaç bulunmuyor ve çoğunluğu emekli olan bu vatandaşlarımıza ek mali külfet getiriyor. Yani ucuz eşdeğeri olan ilacı almak istese de alamayacak çünkü bu ilaçların hepsinde fiyat farkı çıkıyor, fark çıkmayanı yok. Sinsi ilerleyen ve tedavi edilmez ise körlüğe varan sorunlara yol açan bir hastalığın tedavisine ilişkin böyle bir karar verilmesi kabul edilemez bir durumdur. İlaç fiyat farkını karşılayamayan vatandaşlarımızın tedavisinin aksayacağı ve oluşabilecek komplikasyonların bu uygulamadan beklenen tasarruftan daha maliyetli olacağı halk sağlığı açısından göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur” dedi.

Bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerektiğini vurgulayan Saydan, çoğunluğu emekli maaşıyla hayatını devam ettiren glokom hastalarının üç ayda bir en az 126 TL ödememek için ilacını kullanmayı bırakacağını ya da azaltacağını göz önünde bulundurarak, vatandaşın gözüyle maaşı arasında tercih yapmaya zorlayan bu uygulamanın iptal edilmesi gerektiğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir Demokrasi Üniversitesi'nde öğrenci grubunda Boğaziçi ve iktidar tartışması

SONRAKİ HABER

Myanmar’da darbe neden yapıldı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...