25 Ocak 2021 11:55

EMEP İzmir İl Örgütü, mültecilere yönelik saldırıları kınadı

Emek Partisi İzmir İl Örgütü mültecilere yönelik saldırıları kınayan bir açıklama yayımlayarak, yaşanan saldırı ve şiddet olaylarına karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Fotoğraf: @munip_algilha hesabının paylaştığı videodan ekran alıntısı

Reklam

Geçtiğimiz günlerde İzmir Bayraklı’da bir mahallede, Suriyeli bir ailenin oturduğu evde kavga, yaralanma ve mahallede gerilim yaşanması olayından sonra açıklama yapan Emek Partisi (EMEP) İzmir İl Örgütü, “Ne yaşanmış olursa olsun bu şiddet olayı kabul edilemez. Gerekli soruşturma yapılmalı ve sorumlular açığa çıkarılmalı, bu olaydan dersler alınmalıdır” dedi.

Türkiye’de 5 milyona yakın mültecinin yaşadığı hatırlatılan açıklamada, “Sınırları açarak mültecilere kucak açtığını belirten iktidar onlara statüsü tanımıyor, vatandaş olarak da kabul etmiyor. Dış politikada şantaj ve pazarlık malzemesi olarak kullanıyor” denildi.

“CEZASIZLIK POLİTİKALARI DÜŞMANLIĞI VE ŞİDDETİ KÖRÜKLÜYOR”

Açıklamada, “Ekonomik krizin derinleştiği, pandeminin de etkisi ile işsizliğin, yoksulluğun giderek arttığı, iktidarın bu sorunların çözümüne yönelik hiçbir politika üretmediği bu koşullarda doğru yönlendirilmeyen birikmiş öfke ve tepki sıklıkla Suriyeli mültecilere yönlendiriliyor. Kriz ve yoksulluğun artmasını fırsat bilen burjuva şoven propaganda, yerli ve göçmen emekçileri birbirine düşman ediyor. Göçmenlere yönelik uygulanan şiddete karşı cezasızlık politikaları da bu düşmanlığı ve şiddeti körüklüyor” ifadelerine yer verildi.

“SORUMLUSU MÜLTECİLER DEĞİL HÜKÜMET”

İktidarın bir mülteci politikası ve çözümü olmadığını dile getiren EMEP İzmir İl Örgütü, “Bu durum sermayedarların işine geliyor ve mültecileri kayıt dışı çalıştırarak ucuz işgücü olarak kullanıyorlar. Mülteci işçiler, bir rekabet unsuru olarak Türkiyeli işçi ve emekçilerle yarıştırılıyorlar. Bu gerilimleri arttıran bir etki yaratıyor. Nefret şiddeti ile ölüme varan kavgalar yaşanıyor. Tüm bunların sorumlusu mülteciler değil hükümet ve onların uygulamış olduğu politikalardır. Sorgulanması gereken bu politikalardır” dedi.

“İKTİDAR TUTARLI BİR MÜLTECİ POLİTİKASI İLE SORUNA ÇÖZÜM ÜRETMELİDİR”

Göç İdaresi’nin 13 Ocak 2021 tarihli verilerine göre İzmir’de kayıtlı 147 bin 651 Suriyeli mülteci yaşadığı ifade edilene açıklamada, “Kayıtlı olmayanlarla birlikte bu sayı 200 binin üzerinde. En kötü evlerde, çoğu temel ihtiyacını karşılayamadan barınmak durumunda kalan mültecilerin sorunlarına ilişkin yerel yönetimler de sosyal politikalar geliştirmeli ve sorunların çözümünde rol oynamalıdır. İktidar, dış politikada pazarlık malzemesi yapılmak üzere ülkenin mülteci deposu haline getirilmesi yerine tutarlı bir mülteci politikası ile soruna çözüm üretmelidir. Sömürüye, ucuz işgücü olarak kullanılmaya karşı hem Türkiyeli hem de Suriyeli işçi ve emekçiler olarak tek adam rejimi tarafından her geçen gün daha fazla işsizlik ve yoksulluğa itilmeye karşı ortak haklar mücadelesinde, eşit ve kardeşçe bir yaşam için birleşmeli, birlikte mücadele etmeliyiz” denildi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam