21 Ocak 2021 20:10
Son Güncellenme Tarihi: 22 Ocak 2021 17:19

Hak savunucularından Bahçeli’ye "hedef gösterme" tepkisi

Hak savunucusu kurumlar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin gazetecileri hedef göstermesine yazılı açıklama yaparak tepki gösterdi.

Demokrasi İçin Birlik logosu

Paylaş

Hak savunucusu kurumlar yaptıkları ortak açıklama ile Devlet Bahçeli’nin gazetecileri hedef göstermesine tepki göstererek, “Saldırıların yoğunlaşmasının sorumlusu sadece MHP değil, İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere iktidarın tamamıdır” dedi.

MA'da yer alan habere göre; Demokrasi İçin Birlik (DİB), Diyalog Grubu, Doğu ve Güneydoğu Dernekleri (DGD) Platformu, Yurttaş Girişimi, Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi ve Düşünce Suçuna Karşı Girişim, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin gazetecileri hedef göstermesine yazılı açıklamayla tepki gösterdi. Ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bir süre önce, ‘Cumhur İttifakı’nın ülkeyi sürüklemekte olduğu yıkıma karşı muhalefeti demokratik ittifakta buluşmaya’ çağıran 805 imzalı bir metin yayınlanmış, bu metin üzerine Cumhur İttifakı ortağı ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli imzacıları; 'Bildik aydın müsveddeleri, kiralık kalem, sözde gazeteci, kimliksiz akademisyenler, 805 çürük şahıs, bölücü, pişkin, pislik' olarak nitelemişti. MHP Genel Başkanı’nın hedef genişleterek sürdürdüğü bölücü söylemine ve hakaretlerine tepki olarak Change.Org’da başlatılan kampanyaya 6 binden fazla yurttaş daha katıldı.

Devlet Bahçeli ihbarlarını, hakaretlerini ve hedef göstermeyi aralıksız sürdürüyor. Son olarak, Elif Çakır, Taha Akyol, Yıldıray Oğur, Ayşenur Aslan gibi gazeteci ve yazarlar da Bahçeli ve basın danışmanının hakaret ve hedef göstermesinden nasiplerini aldılar. Cumhur İttifakı’nın büyük ortağı AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuya ilişkin suskunlukları Devlet Bahçeli’yi ve kendisinden geri kalmayan başkan yardımcılarını, teşkilat mensuplarını cesaretlendiriyor.

Bu hedef gösterme ve hakaretler sonucunda siyasîlere, medya mensuplarına, muhalif yurttaşlara yönelik saldırıların yoğunlaşmasının sorumlusunun sadece MHP üst yönetimi değil, İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere iktidarın tamamı olacağını hatırlatmak istiyoruz.”

İHD: CUMHURİYET SAVCILARINI GÖREVE DAVET EDİYORUZ

İnsan Hakları Derneği de bir açıklama yayımladı. Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"İnsan Hakları Derneği ifade özgürlüğünün en geniş bir şekilde kullanılmasını savunmaktadır. Bununla birlikte, başkalarına yönelik şiddeti öven, tahrik eden ve nefret söylemi niteliğindeki ifadeler bu kapsamda görülemez. Dahası, yukarıdaki örneklerde görüldüğü üzere eğer ifade ile şiddet arasında bu kadar yakın bir bağ varsa bu ifade türü sadece tehlike yaratan bir ifade değil doğrudan azmettirme olma potansiyelini de taşımaktadır ve mutlak bir şekilde ifade özgürlüğünün sınırlarının dışında görülmelidir.

Bu ifade türüyle, insan hakları hukuku bakımından, tek başa çıkma yolu ceza hukuku araçlarını işletmektir. Türkiye’nin kendi kanunlarını uygulayacak kapasitede asgari demokratik değeri kalmışsa Devlet Bahçeli ve yardımcıları ile bu şekilde nefret söylemi ile tehdit, hakaret ve hedef gösterenler hakkında derhal etkili soruşturma yöntemlerine başvurmalıdır. Bu ifadelerin cezasız kalması, cezasızlık politikasına yeni bir halka eklemiş olacaktır. AİHM’in Demirtaş ve Kavala kararını uygulamayan Türkiye siyasi iktidarının, Devlet Bahçeli ve ekibini mutlak dokunulmaz olarak görmesi bir kara mizah örneğidir.

Irkçı nefret söylemini kullanan, bu söylem ile siyasetçi, gazeteci ve aydınları tehdit ve hakaret edip hedef gösterenleri kınıyoruz. Bu söylem ve saldırılara uğrayanların haklarının savunulmasında yanlarında olduğumuzun bilinmesini isteriz.

İnanıyoruz ki, Türkiye’nin siyasi ve toplumsal muhalefeti demokrasi ve insan hakları ortak paydasında buluşacak ve Türkiye’yi bu tam kanunsuzluk halinden kurtaracaktır." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu: Avrupa Birliği ile yeni sayfa açmak istiyoruz

SONRAKİ HABER

Tarım Bakanlığı: İBB'nin mobil büfeler ile ekmek satışını yasaklayan talimatımız yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...