İskender Bayhan: Erdoğan kandırılmıyor, kendi sınıfının çıkarlarına uygun davranıyor

Gazeteci İskender Bayhan, Gelecek Partili Selçuk Özdağ'a ve Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Orhan Uğuroğlu'na yönelik saldırıları ve 'Erdoğan kandırılıyor' söylemlerini Gündem Özel'de değerlendirdi

21 Ocak 2021 13:00
Son Güncellenme Tarihi: 21 Ocak 2021 16:33
Paylaş

Gazeteci İskender Bayhan, Gelecek Partili Selçuk Özdağ'a ve Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Orhan Uğuroğlu'na yönelik saldırıları ve 'Erdoğan kandırılıyor' söylemlerini Zeliş Irmak'ın sunumuyla Gündem Özel'de değerlendirdi.

İskender Bayhan'ın değerlendirmelerinden satır başları şöyle:

Türkiye’de uzun süredir Cumhur İttifakının, özellikle de Erdoğan’ın ve Devlet Bahçeli’nin siyasetteki temel araçları, yöntemleri hangi toplumsal kesim olursa olsun baskı ve şiddet oluyor. Kışkırtıcı dil, üslup, açıklamalar da bunun bir parçası. Başka türlü halk kitleleri üzerinde etki uyandıracak veya halk yığınlarının bilincini etkileyecek araçlar epeyce zamandır geriye düşmüş durumda. Daha önce bu tarzın; ilerici, demokrat, halktan yana veya işçi emekçi halk kesimlerini durdurmak, sindirmek için uygulandığına tanık oluyorduk. Bu üslup dönüyor bir zamanlar kendi bahçelerinde, kendi evlerinde, kendi iktidarlarında, partilerinde yan yana duran, birbirleriyle kardeş olan, aynı sınıfın saflarında siyaset yapanları da yarın yollar ayrılınca gelip vurabiliyormuş. Erdoğan esas olarak bu siyasetin mimarı. Açıklama yapmadığına göre herhalde bu tip işlerin önünün kesilmemesini istiyor.

Provokatif ortamlar, şiddet, baskı ortamı, gerilim Erdoğan’ın beslendiği bir siyaset alanı. Bu tip ortamlar saflarını ajite etmeye yarar ama genel olarak bir güç kazanmasına yaramaz.

ERDOĞAN NE DİYORSA, KOBANÊ İDDİANAMESİNDE DE O VAR.

İddianamelerin hazırlanmasını isteyen, iddianameleri savcılara gönderen de Erdoğan’ın kendisi. Kobanê meselesinde, Demirtaş açıklamalarında görülebilir. Bu iddianamede bir tuzak varsa da Erdoğan kendi kendine kurdu bu tuzağı. Kobanê iddianamesinde bir tuzak olduğunu düşünmüyorum. Erdoğan ne diyorsa, Kobanê iddianamesinde de o var. ‘Vatana ihanet’ suçundan Erdoğan’ı yargılamak istiyorsanız bu iddianame olmasa da başka bir sürü iddianame bulursunuz. Birileri ‘vatana ihanet’le Erdoğan’ı yargılayacaksa Kobanê iddianamesine ihtiyaç yok. Bir çok farklı nedenle de yargılanabilir.

ERDOĞAN NE YAPIYORSA BİLİNÇLİ YAPIYOR

“Erdoğan kandırıldı” değerlendirmesi yapmak en fazla Erdoğan’a yarar, onun işine gelir. Erdoğan hep saf, temiz, kendisi iyi çevresi kötü bir lidermiş gibi zeytinyağ gibi üste çıkartılıyor. Erdoğan ne yapıyorsa bilinçli yapıyor. Erdoğan kendi sınıfının çıkarlarına uygun davranıyor. Kendisinin rakibi diğer burjuva muhalefet çevrelerini, özellikle CHP başta olmak üzere, İYİ Parti, Davutoğlu, Ali Babacan da söz konusu olduğunda hepsini de sermaye karşısında ‘ben hepsinden daha iyi temsil ederim çıkarlarınızı’ gibi açıklamaları var. Erdoğan’ın kandırıldığını, aldatıldığını, vesayet altında olduğunu söylemek en çok Erdoğan’ın ekmeğine yağ sürer. Bir de halkın kafasını karıştırır. Başka da bir işe yaramaz.

ERDOĞAN İLE BAHÇELİ'NİN BİRBİRİNE İHTİYAÇLARI SIKINTILARINDAN DAHA FAZLA

Erdoğan ile Bahçeli karşılıklı birbirini kullanıyor. Becerikliler bu konuda. Yetenekliler ama en çok kim kimi kullanıyor, kim kime hizmet ediyor diye düşünürsek, Erdoğan Bahçeli’yi daha iyi kullanıyor. Bahçeli, ‘Erdoğan bozmadıkça ben bozmam bu ittifakı’ mesajları veriyor.

Erdoğan Cumhur İttifakının mimarı Erdoğan, Bahçeli değil. Birbirlerine olan ihtiyaçları bu sıkıntıların çok çok üstünde. Bunları görmeden yapılan yorumlar, gerçekleri yansıtmayacağı gibi halka da gerçekleri anlatmaktan uzak yaklaşımlar.

HOŞNUTSUZLUKLAR İSTER İSTEMEZ SAFLARINI GÜÇLENDİRECEK HAREKETLER YAPMAYA İTİYOR

Cumhur İttifakının uzun zamandır yaşadığı, halk kitlelerini ikna edememe, gelen tepkiler, hoşnutsuzluklar ister istemez saflarını güçlendirecek hareketler yapma, manevralar yapma ihtiyacını da gündeme getiriyor. Siz iktidardaysanız, güçlü ve çok belirleyici noktada da icraatlarda bulunmuş, gerek devletteki egemenliğiniz açısından, gerek sermaye güçleri içerisindeki hakimiyetiniz açısından, gerekse de siyasi geleceğiniz açısından büyük hedefleriniz varsa ve hâlâ iktidarda kalmak istiyorsanız sürekli yeni manevralar yapacaksınız. Hele de halk nezdindeki itibarınızda zayıflama ortadayken bunu yapmadan olmaz.

İŞÇİ VE EMEKÇİLER YAŞANANLARDAN DERS ÇIKARMALI

İşçi ve emekçiler tüm bu yaşananlardan bir ders çıkarıp kendilerinin bağımsız bir sınıf olarak siyaset sahnesine nasıl çıkacaklarını, bunun için ne yapmaları gerektiğini tartışması gerekir. (Evrensel WEBTV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen'den yarıyıl raporu: MEB çözüm üretmekte yetersiz kaldı

SONRAKİ HABER

Meral Akşener: HDP ile herhangi bir yan yana gelişimiz söz konusu değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...