16 Ocak 2021 05:35

Amed Sağlık Platformu: Etkili ve güvenli her aşının yanındayız

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, aşılanma süreciyle ilgili yaptığı açıklamada şeffaf davranması, toplumu bilgilendirmesi ve ihtiyaçları karşılaması için Sağlık Bakanlığına çağrı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Aşılanma süreciyle ilgili açıklama yapan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, “Sağlık meslek örgütleri olarak etkili ve güvenli her aşının yanındayız” dedi.

Diyarbakır’da aşılanma süreciyle ilgili Diyarbakır Tabip Odası ve Amed Sağlık Platformu ortak basın açıklaması yaptı. Tabip Odası bürosunda yapılan açıklamada konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, Sağlık Bakanlığı ve ilgili mercilerin koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında aşılama hizmetlerine talep yaratma, bu talebi karşılama sorumluluğu olduğunu belirterek "Sağlık Bakanlığı bilimsel veriler ışığında aşılar ile ilgili toplumu bilgilendirmeli, insanların kuşkularını gideren doyurucu açıklamalarda bulunmalı" dedi.

"YAYGIN AŞILAMA SALGINI KOTROL ALTINA ALMAYI SAĞLAR"

Pandemi ile mücadelenin en yaşamsal aracı olan aşılanmanın yanında olduğunu ifade eden Turan, “COVID-19 pandemisinde güvenli ve etkili aşılar ile yapılacak yaygın aşılamanın salgını kontrol altına almaya katkı sağlayacağı açıktır. Bu nedenle artık günümüzde aşılamayı hem bireysel hem de toplumsal bir uygulama olarak ele almak gerekmektedir. Bu durum hem toplumsal yarar hem de hak ve sorumluluklar açısından bütüncül olarak değerlendirilmelidir” dedi.

Pandemi nedeniyle bugüne kadar on binlerce yurttaşın ve yüzlerce sağlık çalışanının yaşamını kaybettiğini belirten Turan, “Siyasi otorite maske dağıtımında yaşanan belirsizlikler ve gecikmeler gibi aşı uygulamasına gelindiğinde de çözüm üretmede başarısız olmuştur.  Sağlık Bakanlığı tarafından 11 Aralık 2020 tarihinde getirileceği duyurulan aşılar aralık ayı sonuna kadar getirilememiş, hatta ‘Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği’ bile ancak 18 Aralık’ta Acil Kullanım Onayı (AKO) maddeleri eklenerek mevzuat açığı giderilmeye çalışılmıştır” dedi.

"6 AY İÇERİSİNDE 120 MİLYON DOZ AŞI UYGULANMALI"

Toplum bağışıklığının sağlanabilmesi için %80 etkili olan bir aşıyla toplumun %75-90’ının aşılanmasının gerektiğini dile getiren Turan, "Türkiye’de uygulanacağı söylenen aşının toplum bağışıklığı sağlaması için 6 ay içerisinde yaklaşık 120 milyon doz uygulanması gerekmektedir. Ancak aşılama programı tüm ayrıntılarıyla açıklanmadığı gibi geldiği ve geleceği belirtilen aşı dozlarının bu sayıya yaklaşması dahi mümkün görünmemektedir. Sağlık Bakanlığı’nın gerçekçi ve toplum bağışıklığını sağlayacak bir aşı programını kamuoyuyla paylaşmasının güven ilişkisinin bir parçası olduğu açıktır. Aksi halde bulaş hızı yüksek olan koronavirüsün yayılmasının ve önlenebilir ölümlerin önüne geçilemeyecektir” dedi.

Sağlık meslek örgütleri olarak etkili ve güvenli olan her aşının yanında olduklarını belirten Turan, “Aşı tüm canlılar için hayat kurtaran ortak bir değerdir. Aşılamalarla her yıl yaklaşık üç milyon insan yaşama tutunmaktadır” dedi.

"SAĞLIK BAKANLIĞI ŞEFFAF OLMALI"

Sağlık Bakanlığı’nı aşılanma süreci için göreve davet eden Turan, “Türkiye’de uygulanmaya başlanan ve uygulanması planlanan aşıların etkilik ve güvenlilik verileri paylaşılmalıdır. Getirilen ve getirilecek olan aşıların sürekli tedarikini güvence altına almak için politika oluşturulup kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Toplumun bağışıklanma programı risk grupları ve farklı yaş gruplarını dikkate alarak, bu gruplarda etkilik ve güvenliliği gösterilmiş aşılar ile oluşturulmalıdır. Sağlık Bakanlığı’nı COVID-19 aşı politikası konusunda kamuoyunu bilgilendirmeye, bilim insanlarının talep ettikleri verileri paylaşmaya, aşı uygulamalarında her açıdan şeffaf olmaya çağırıyoruz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hakkari’deki hava kirliliği Meclis gündemine taşındı

SONRAKİ HABER

Kadir Şeker davası yeniden görülecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...