15 Ocak 2021 10:47

Sağlık emekçileri: Geçinemiyoruz, hakkımızı verin, insanca yaşamak istiyoruz!

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasına (SES) üye sağlık emekçileri 'Geçinemiyoruz' diyerek maaşlarının yükseltilmesi ve ek ödemelerin yapılması talebiyle eylem gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasının (SES) çağrısıyla İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde ve Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesinde eylem yapan sağlık emekçileri TİS’in yenilenmesini ve ek zam yapılmasını istedi.

Sağlık emekçileri eylemde, koronavirüs ndeniyle hayatını kaybeden mesai arkadaşları Cemal İrten için saygı duruşunda bulundu. Emekçiler adına konuşan SES İşyeri Temsilcisi Aydın Erol, “Arkadaşlarımız bu süreçte ailelerini göremedi. Birçoğu hastanede yatıp kalktı. Çocuklar anne babasını göremedi. Biz sağlık çalışanlarına kreş hizmeti sunulmasını istiyoruz” dedi.

"EMEKÇİLERİN HAKKINI VERİN, İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ"

11 aydır kamuoyunda bir algı yaratılmaya çalışıldığını söyleyen Aydın Erol, “Halkımız zannediyor ki biz çok uçuk rakamlara çalışıyoruz. Hekiminden hemşiresine personelin alacağı ücret hastanenin kârına endekslenmiş durumda” diye konuştu. Hükümetin "Ekonomik dengeleri gözetmemiz gerekiyor" sözünü eleştiren Erol, “Ekonomik dengeleri gözetin ama pandemi sürecinde hizmet veren emekçilerin de hakkını verin. Bu yüzden vergide adalet istiyoruz, insanca yaşamak istiyoruz” sözlerini kullandı.

11 aydır izin kullanmadan çalıştıklarını söyleyen Aydın Erol, “Hastaneler kâr etmiyor denilerek performans ödemeleri yapılmadı. Arkadaşlarımızın çoğuna ek ödeme yapılmadı. Kasım ve aralık ödemelerinin bir an önce yapılmasını istiyoruz” dedi.

"2021'İ SEFALET ÜCRETİYLE GEÇİRMEMİZ İSTENİYOR"

Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan açıklamayı da SES Anadolu Şube Yöneticisi Edibe Aşık okudu. Son bir yıl içinde doğal gaza yüzde 32, elektriğe yüzde 31, baklagillere yüzde 60, peynire yüzde 27, yumurtaya yüzde 80, ayçiçeği yağına yüzde 50 zam geldiğini belirten Aşık, “Kamu emekçilerinin maaşlarında yapılacak artış ise son açıklanan enflasyon farkı ile birlikte sadece yüzde 13.11’de kaldı. Yetmezmiş gibi salgın süreci, sağlık emekçilerinin ek ödemelerinden tasarruf edilmesinin, sözleşmeli-güvencesiz istihdamın artırılmasının bahanesi oldu. Adımıza imzalanan sözde toplu sözleşmede yer alan zam oranıyla, yaşanan gerçek enflasyon karşısında maaşlarımız mum gibi eriyor. 2021 yılını maaşlarımızda yüzde 3+3 gibi bir sefalet artışı ile geçirmemiz isteniyor” dedi.

Bordroların yakıldığı eylemlerde toplu sözleşmenin yenilenmesi ve ek zam yapılması talep edildi.

Aydın'da da sağlık emekçileri yaptıkları eylemle taleplerini bir kez daha dile getirdi.

SAĞLIK EMEKÇİLERİN TALEPLERİ

• Maaşlara 2 bin TL zam yapılsın, toplu sözleşme yenilensin.
• Bütün sağlık emekçilerinin temel ücretleri yoksulluk sınırının üzerinde olacak şekilde düzenlensin.
• 3600 ek gösterge yıpranma payı olarak bir an önce hayata geçirilsin.
• Sağlıkta şiddeti önleyecek önlemler derhal alınsın.
• 3-4 kalemde ödenen ücretler tek kalemde ve emekliliğe yansıtılarak ödensin.
• Personel eksikliği kadrolu, güvenceli istihdam ile giderilsin.

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yeniçağ gazetesi Ankara Temsilcisi Orhan Uğuroğlu saldırıya uğradı

SONRAKİ HABER

Erdoğan hayıflandı: Kültür alanında arzu ettiğimiz gelişmeyi gösteremedik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa