15 Ocak 2021 07:48

Doğumunun 119. yılında yakınları Nâzım Hikmet'i anlatıyor: Duygusal, saf ve zeki

Doğumunun 119. yılında Nâzım Hikmet'i kardeşi Melda Kalyoncu, onu Romanya’ya kaçıran gazeteci Refik Erduran ve yazar Yaşar Kemal'den dinlemeye ne dersiniz? İskender Özsoy yazdı.

Nâzım'ın el yazısı ile 1 Mayıs şiiri: Kaynak Tüstav | Nâzım'ın fotoğrafı: Bundesarchiv, Bild 183-14809-0004/Sturm, Horst/CC-BY-SA

Paylaş

İskender ÖZSOY

- Değerli dostum Emin Karaca’nın anısına saygıyla. -

Yine bir 15 Ocak. 15 Ocak 2021: Nâzım Hikmet’in doğumunun 119. yılı.

Onu, çok yakınında bulunmuş üç kişiden dinlemeye ne dersiniz?

Melda Kalyoncu “şair”in kardeşi.

Melda Hanım’ı geç tanıdım, ama aramızda sağlam bir dostluk oluşmuştu.

Ondan Kemal Tahir’i, ağabeyi Nâzım Hikmet’i çok dinledim.

İşte kardeşinin dilinden Nâzım Hikmet:

"Ağabeyim ben doğduğum zaman buralardaydı. Sonra Moskova’ya gitti. Geldi, Piraye Hanım’la evlendi, ayrı eve çıktı. Ağabeyim çok yakışıklıydı. Bir gün Beyoğlu’nda bir sinemaya götürdü. Tramvaya bindik. Herkes ona baktı. Sarı saçları kıvırcıktı. Ağabeyimi ilk kez 1948 yılında Bursa Cezaevi’nde ziyaret ettiğimde onun kim olduğunun farkındaydım. Onu hapishane müdürünün odasında gördüğümde babamı görmüş gibi oldum. Nâzım’ı Paşakapısı Cezaevi’nde açık grevi yaparken de ziyaret etmiş, grevden vazgeçmesini istemiştim. Cezaevinden çıktıktan sonra Büyükada'daki evimize geldi, birkaç gece kaldı. Ada’ya gelirken ağabeyim vapurun önünde açıkta duruyordu. Karşılamaya gittik. Bizde kaç gün kaldıysa, çok neşeliydi hep. Ağabeyim biraz çocuk gibiydi. Çabuk kanan, her zaman parlayan ama hayat dolu duygusal bir insandı."

REFİK ERDURAN VE YAŞAR KEMAL

Gazeteci, oyun yazarı; Nâzım’ı 70 yıl önce 17 Haziran 1951 Pazar günü Romanya’ya kaçıran Refik Erduran da onu TGC’nin bir anma toplantısında şöyle anlatmıştı:

“Büyük şair Nâzım, beni gözümde iyi bir insandır. Hem de fazlasıyla iyi bir insandır. Onu çok gençken tanıdım, düşüncelerine bağlanarak peşine düştüm. Dünyanın en zeki insanlarından biri olan Nâzım aynı zamanda saf, temiz bir insandır. Bir kişiye güvenir ve bağlanırdı. Hem de aşırı sadakatle. Onda kuşkuculuğa yer yoktu. Bağışlayıcı bir yanı vardı. Nâzım Hikmet’i değerlendirirken bu yönlerini de ele almak gerekir.”(1)

Yaşar Kemal de kendisiyle yaptığım röportajda Nâzım’ı şöyle değerlendirmişti:

“Ben Nâzım’ı iyi tanıdım çok şükür. Öyle bir talihim oldu. Saf, temiz, çocuksu bir insandı. Hiç kimseyi kıskanmazdı. Pırıl pırıl insandı. Nâzım gibi insanlar çok namuslu insanlardır. Hiç kimsenin gözünün yanına bakmazlar, vicdanlarından başka.”(2)

(1) İskender Özsoy. 16 Haziran 2006. Bizim Gazete.

(2) İskender Özsoy. 17 Haziran 2002. Bizim Gazete.

ÖNCEKİ HABER

ABD teşvik paketi: Joe Biden'ın açıkladığı 1,9 trilyon dolarlık ekonomik canlandırma paketinde neler var?

SONRAKİ HABER

Prof Dr. Yavuz: CoronaVac aşısının etkinlik oranı çok hafif vakalar eklenince düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...