14 Ocak 2021 20:05

Tarım Orkam-Sen: Yeni yönetmelik ormanları ranta açacak

Tarım Orkam-Sen, orman alanları dışına çıkarma işlemleri hakkında yayınlanan yönetmeliğe tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yerleşim yeri tanımı, karar verici heyetin cumhurbaşkanlığınca belirlenmesi ve yakılan ormanların yönetmelik dışında bırakılmadığına dikkat çeken Tarım Orkam Sen Başkanı Ahmet Keleş, yönetmeliğin orman alanlarını ranata açacağını vurguladı.

Sendika genel merkezinde açıklama yapan Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Ahmet Keleş, “Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan yönetmeliğe göre üzerinde en az 5 adet ev, ahır, samanlık, ambar, avlu gibi yapıların bulunduğu ormanlık alanlar ‘yerleşim yeri' olarak tanımlandı. Dolayısıyla orman sınırları içerisinde ahırı, samanlığı olanlar başvuru yapıp bu yerlerin imara açılmasını isteyebileceği gibi orman dışına çıkarılacak alanlarda betonlaşma alabildiğine yayılarak ekolojik kırıma neden olacak” dedi.

Değişen yönetmelikle orman alanlarının imara açılması konusunda Bakanlar Kurulu yerine Çevre Bakanlığı’nın teklif hazırlayıp Cumhurbaşkanı’na sunacağını belirten Keleş, Cumhurbaşkanın da orman dışına çıkarılarak imara açılacak alanların sınırını belirleyip ilan edeceğini söyledi. Keleş, “Yakın dönemde mera/yayla ve orman alanlarının Varlık Fonuna devri gerçekleşirse şaşırmayız!” ifadelerini kullandı.

DOĞA TAHRİBİ YASAL STATÜYE KAVUŞTURULUYOR

Keleş,  “İlk maddede yer alan ‘orman olarak muhafazasında yarar görülmeyen’ tanımlaması ile doğal alanlar sadece orman ve ağaç ile sınırlandırılmış, bir bütün olarak ekolojik bir bakış açısı yok sayılmıştır. Bu anlayış doğayı bir rant objesi olarak görüp içindeki yaşamı yok sayan, doğa düşmanı-metacı bir bakış açısının ürünüdür” dedi. Yönetmelik içinde yer alan “ormancılık faaliyetleri ve ekonomisi” kavramı ile ormanların doğal yaşamın bir parçası olarak değil de ticari bir üretim mekanı olarak görüldüğünün yasa ile teyit edildiğini belirten Keleş, 2/B uygulamalarında bir yerin orman sınırları dışına çıkarılması için aranan, yerin 31 Aralık 1981 tarihinden önce ‘tarım alanına’ dönüşmüş olması ve halen bu amaçla kullanılıyor olması şartını hatırlattı. Keleş, “Bu yönetmelikle yok sayılıp, içinde bina veya benzeri yapıların olması şartı getirilmiş ve  28/4/2018 tarihinden önce doğal alanların tahrip edilerek oluşturulan tüm yerleşim yerleri çok kolay bir prosedür ile yasal bir statüye kavuşturularak tahrip edene ikram edilecektir” dedi.

Anayasanın 16. maddesine göre “Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir. Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz” olduğunu hatırlatan Keleş, “Yönetmelikte dikkat çeken eksikliklerden biri de; yanan orman alanlarının, orman sınırları dışına çıkarılamayacak yerlerden sayılmamış olmasıdır. Böylelikle, özellikle turizm bölgelerinde yangınla yok olup sonrasında büyük turizm şirketlerinin yatırım alanlarına dönüşen doğal alanlara yenilerinin eklenmesi için gerekli yasal kılıf sağlanmış olacaktır.” ifadelerine yer verdi.

YEREL İNSİYATİF ETKİSİZ HALE GETİRİLİYOR

Yönetmeliğin en vahim yönlerinden bir tanesinin de orman sınırları dışına çıkarılacak olan alanın sınırlarının, bu konuda uzman teknik kadrolar tarafından değil de Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek olması olduğunu belirten Keleş “Sınırları Cumhurbaşkanınca belirlenen yer ile ilgili incelemeyi yapıp değerlendirme yapacak inceleme heyetinde, bu konuda uzman olan ve gerekli donanıma sahip orman kadastro komisyonlarının bulunmayışı, uygulamayı başından tartışılır hale getirecektir” dedi. Komisyonların karar mekanizmasında olmayıp alınan kararı tartışmasız uygulayıp gerekli prosedürü tamamlayan bir gruba dönüştürülmesi de Orman Kadastro uygulamalarında yerleşik teamüllere aykırı olduğunu söylerken, “Mevcut yasalarda bir yerin orman olup olmadığına karar verme yetkisi, orman kadastro komisyonlarına verilmiş olup, atanmışların yanında yerelden katılan üç üyenin de oy hakkının olduğu düşünüldüğünde, yerel inisiyatifin etkisiz hale getirildiği apaçık ortadır” şeklinde konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP Körfez: Liyakatsiz yapılan her atamada karşınızda ilk önce biz olacağız

SONRAKİ HABER

Öğrenciler Yunanistan'da üniversitelere polis konuşlandırma planlarını protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...