14 Ocak 2021 19:28

Almanya’da kampanya: Dr. Banu Büyükavcı sınırdışı edilmesin

Almanya’da Dr. Banu Büyükavcı’nın sınırdışı edilme tehdidi, Münih’teki davada da defalarca söz konusu edilen bir gerçeği ortaya koyuyor: Almanya ile Türkiye arasındaki politik ilişkileri güçlendirmek.

Görsel: Ver.di

Paylaş

Alev BAHADIR
Nürnberg

Korona salgını ve soğuğa rağmen her çarşamba Nürnberg’deki sendika binası önünde yüze yakın kişi toplanıyor. Ellerinde, üzerinde bir kadın resmi olan ve insan haklarının korunmasını talep eden afişleri havaya kaldırıyorlar. Afişlerin üzerindeki kadın Dr. Banu Büyükavcı.

Büyükavcı, Türkiye’ye sınır dışı edilmekle tehdit ediliyor. Uzun yıllardır Nürnberg Kliniğinde çalışan psikoterapist, 2015 yılında dokuz kişiyle birlikte tutuklandı.

Suçlama Büyükavcı ve arkadaşlarının TKP/ML’nin (Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist) yurtdışı komitesi üyesi olduklarıydı. Bu organizasyon Türkiye’de yasak ama Almanya’da değil. Münih’teki davanın başlaması için bir yıldan fazla beklemek zorunda kalan on sanık, Alman Ceza Kanunu’nun 129b maddesi uyarınca “yurtdışında suç ve terör örgütü” üyesi olmakla suçlandı.

DAVA TEMMUZ AYINDA SONA ERDİ

Nisan 2015’te, Federal Adalet Bakanlığı, kovuşturma için bir vekaletname çıkardı, böylece Federal Savcılığın, bazıları siyasi faaliyetleri nedeniyle Türkiye’den kaçmak zorunda kalan ve Almanya’ya sığınma hakkı verilen bu kişileri yargılaması mümkün kılındı.

Yaklaşık üç yıllık duruşma öncesi tutukluluğun ardından, Dr. Büyükavcı Şubat 2018’de serbest bırakıldı, ancak birkaç hafta sonra hakkında tekrar tutuklama kararı çıkarıldı. Dört yıllık davanın ardından, duruşma Temmuz 2020’de sona erdi. Sanıkların tamamı hapis cezasına çarptırıldı, Dr. Büyükavcı, üç buçuk yıl hapis cezası aldı. Uzun süredir tutuklu kaldığı için artık hapiste değil ve Nürnberg Kliniğinde çalışmaya devam ediyor.

Avukatları temyiz başvurusunda bulunmuş ve karar henüz kesinleşmiş olmasa da, Nürnberg Yabancılar Dairesi "Federal Almanya Cumhuriyeti için bir tehlike" olduğu gerekçesiyle Aralık 2020’de Büyükavcı’nın sınırdışı edilmesi sürecini başlattı.

ÇOK SAYIDA KAMPANYA DÜZENLENDİ

Nürnberg Yabancılar Dairesi zorlu kararları ve göçmenlik ve iltica yasalarına ilişkin kısıtlayıcı uygulamalarıyla tanınır. Geçmişte bu tavır çeşitli partiler, yardım kurumları ve insan hakları örgütleri tarafından defalarca eleştirildi. Aralık ayından bu yana, değişik kesimler Banu Büyükavcı ile defalarca dayanışma eylemleri düzenledi. Türkiye kökenli gruplar gibi Ver.di sendikası da çeşitli kampanyalar düzenledi.

Ver.di Mittel Franken yönetimi #BanuMussBleiben hashtagıyla, "Meslektaşımız Dr. Banu Büyükavcı, 2005 yılından beri Bavyera’da yaşamakta ve Nürnberg Kliniği’nde psikoterapist olarak çalışmaktadır. Göç komisyonunda başkan yardımcımız ve aynı zamanda Ver.di eyalet göç komisyonu üyemizdir. Nürnberg şehrinin üyemiz Banu Büyükavcı’yı Federal Cumhuriyet topraklarından çıkarmayı düşünmesi bizi şaşırttı. Erdoğan rejimine muhalif bir siyasi aktivistin Türkiye’ye sınır dışı edilmesinin sonuçlarını hayal etmek bile istemiyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

Aralık ayından bu yana sendika binasına büyük bir pankart asılarak Büyükavcı ile dayanışma ilan edildi ve Nürnberg şehrinin “İnsan hakları kenti” adına uygun davranması talep edildi. 

Banu Büyükavcı’nın sınırdışı edilme tehdidi, Münih’teki davada da defalarca söz konusu edilen bir gerçeği ortaya koyuyor: Almanya ile Türkiye arasındaki politik ilişkileri güçlendirerek sürdürmek! Federal hükümet, çıkarlarını korumak söz konusu olduğunda, insan haklarının veya insana yakışır bir yaşamın oldukça önemsiz olduğunu defalarca gösterdi. Bunun en bilinen örneklerinden biri, Türkiye’nin çeşitli güvenceler karşılığında mültecileri sınırda tutup Avrupa’ya girmelerini zorlaştırdığı mülteci anlaşması.

Türkiye’de insan hakları ihlallerinin olduğu herkes tarafından biliniyor. Banu Büyükavcı’da da bu bilinmesine rağmen durum farklı değil. Türkiye’ye sınır dışı edilirse politik kovuşturmaya uğrayacağı kesin.

NEONAZİ TUTUKLUYA VERİLEN HAKLAR VERİLMEDİ

Dr. Banu Büyükavcı, duruşma öncesi gözaltında tutulduğu sırada Beate Zschäpe (Neonazi örgüt NSU üyesi) ile aynı cezaevindeydi. Büyükavcı hücre hapsindeyken, on cinayet, üç bombalı saldırı ve 15 soygundan sorumlu Zschäpe, hücre hapsinde tutulmadı hatta resim terapisine katılmasına izin verilmediğinden şikayetçi oldu.

Ver.di sendikasının yerel siyasetçileri, Bavyera’daki Yabancılar, Göçmenler ve Uyum Komisyonları (AGABY) ve Banu Büyükavcı’nın Nürnberg Güney Kliniği’nden meslektaşları tarafından desteklenen eylemleri ve Nürnberg çevresinden çok sayıda kişinin düzenli eylemlere katılımı, insan haklarına, zulüm görmeden yaşama hakkına sahip çıkıp federal hükümetin, Türkiye’de AKP hükümetinin ve Almanya Yabancılar Dairesi’nin politikalarına karşı duran çok sayıda insan olduğunu ortaya koyuyor.

ÖNCEKİ HABER

SMA hastası çocukların aileleri: Kampanya çocuklarımız kadar temiz

SONRAKİ HABER

ODTÜ’de öğrenci asistanları işten atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa