09 Ocak 2021 13:36

"İntihar etti" denilen Selma’nın arkadaşları: İntihar değil şiddet, baskı, cinayet!

İzmir'de evinin balkonundan düşerek hayatını kaybeden Selma E'nin arkadaşları olayın intihar değil cinayet olduğunu ifade ederek, Selma E'nin ölümünden kocası İbrahim E’nin sorumlu olduğunu söyledi.

Fotoğraf: DHA

Reklam

İzmir Buca’da yeni yılın ilk haftasında şüpheli bir kadın ölümü gerçekleşti. 5 Ocak Salı akşamı saat 21.30 sularında iki çocuk annesi Selma E. evinin balkonundan düşerek hayatını kaybetti. Evli olduğu İbrahim E. polise verdiği ifadede Selma E. ile tartıştığı esnada kendisini balkondan attığını, bunun bir intihar olduğunu iddia etti. Ancak Ekmek ve Gül’e konuşan Selma’nın arkadaşları, bunun bir intihar olmadığını ileri sürdü. Arkadaşları Selma’nın ölümünden kocası İbrahim E.’nin sorumlu olduğunu söylerken Buca Evka1 Kadın Kültür ve Dayanışma Evi (BEKEV), “Selma’nın ölümü şüpheli ölüm değil cinayettir. Balkondan aşağı itildi mi yoksa atladı mı bu soruşturma sonucunda belli olacaktır. Ancak her koşulda Selma’yı ölüme iten şey yaşamış olduğu erkek şiddeti ve şiddeti cezasız bırakan sistemdir. Takipçisi olacağız” şeklinde açıklama yaptı.

ŞİDDET YÜZÜNDEN UZAKLAŞTIRMA KARARI ALDIRMIŞ

Selma’nın eşinden sürekli psikolojik şiddet gördüğünü ve bir kez uzaklaştırma kararı aldırdığını söyleyen bir kadın arkadaşı, “Daha önce sürekli fiziksel şiddet uyguluyordu, hatta bir keresinde onun dayağından kaçmak için uzaklaştırma kararı aldırıp Antalya’ya gitmişti ama bu adam gidip onu ailesiyle tehdit ederek buraya geri getirmişti. Selma’ya sürekli boşanmasını söylerdik o da bize korktuğunu söylerdi. Daha önce uzaklaştırma kararı aldırdığı için adam artık eskisi kadar fiziksel şiddet uygulayamıyordu ama sürekli içip kıza psikolojik şiddet uyguluyordu. Kızın su içmesi bile adama batar, kavga çıkartırdı. Ama işte çocukları için direndi bu adama. O gün de adam yine içmiş kavga ederken bir şekilde balkona çıkmışlar, oğlu kavgadan bıkıp çatıya kuşlarının yanına çıkmış, kızı da odasındaymış, yasak saati olduğundan da başka kimse görmemiş! Artık orada olanlar Allah’la onların arasında İbrahim mi attı aşağı yoksa artık adamdan kurtulmak için kendi mi atladı onu bilmem. Ama Selma’nın ölümünden İ. sorumludur. Kendini atmış olsa bile sebebi kocasıdır. Şiddet sadece fiziksel olmuyor, o adam her gün sözleriyle dövüyordu kadını. Şiddet nasıl sadece fiziksel olmuyorsa cinayette sadece balkondan itmek olmuyor. Velev ki Selma oraya kendi çıktı ama onu aşağı atan kocasıdır. Elleriyle olmasa bile sözleriyle attı. Polis ifadesini aldıktan sonra geri bıraktı, aklım almıyor bunu Selma mezarda yatıyor adam sokakta volta atıyor” dedi.

"BABA SEN NE YAPTIN, ANNEMİ SEN ÖLDÜRDÜN" FERYADI

Selma’nın hayat dolu, çocuklarına çok düşkün bir kadın olduğunu aktaran başka bir kadın arkadaşı ise “İki çocuğuna da ayrı ayrı yapardı yemeklerini, kızı depremden korkuyor diye hiç yalnız bırakmazdı onu. İnançlı bir kadındı, intiharın günah olduğunu daha önce konuşmuşluğumuz var. Şimdi içip içip kadını döven bu adam çıkmış diyor ki, ‘Kavga ederken kendini attı, ben onu tutmaya çalıştım ama elimden kaydı’. Böyle bir kadının kendini atacağına kimse inandıramaz beni” diye konuştu. Olay günü yaşananları ise şu sözlerle aktardı: “Güm diye bir ses duyduk sokağa çıkıp bir baktık Selma yerde kanlar içinde yatıyor. Kızı orda bağırıyor ‘Baba sen ne yaptın’ diye, oğlu ‘Sen öldürdün, sen yaptın’ diye haykırıyor. Bu adam zil zurna sarhoş, sanki kavga izlemeye gelmiş gibi köşede bakıyor olanlara. Birde utanmadan ‘Tutmaya çalıştım elimden kaydı’ demiş. Selma 40-45 kilo zayıf minyon bir kadındı kocası olacak adam iri yarı boylu poslu, kızcağız boyunun yarısından yüksek olan balkondan kendini bir anda aşağı atmaya kalkacak (?) o da bunu tutamayacak, ben asla inanmıyorum intihar olduğuna.”

SELMA’NIN HAKKINI KADINLAR ARAYACAK

Selma’yı yakından tanıyan bir başka kadın ise “Kızcağız çok acı çekti, küçük yaşta annesiz kaldı, 16 yaşında bu adamla evlendi. Adamın ailesi bir taraftan İbrahim bir taraftan yediler kızın ömrünü. Karnı burnunda hamile iken bir gördüm bunu, yüzü gözü mor. Sahip çıkan da olmayınca kapandı gitti konu. Adam her gün içerdi her gün de evde kavga kıyamet. Arkasında duran yoktu kızın, çocukları perişan olmasın diye katlandı o adama. Katlandı da ne oldu canından oldu şimdi çocukları da kaldı ortada” diyerek duygularını paylaştı. Balkondan atıldı mı yoksa atladı mı bilmediklerini ama araştırılmasını istediklerini söyleyen kadın, “Ama atlamış bile olsa sebebi o kocası İbrahim’dir. O adam böyle elini kolunu sallayarak gezmemeli. Bunun gibiler ceza almadığı için her gün kadınlar ölüyor ya işte. Bugün Selma’nın hakkını biz aramazsak yarın bizim başımıza gelir, bizimde hakkımız aranmaz, böylesi katillerde ellerini kollarını sallayarak sokakta gezerler” şeklinde konuştu. Selma’nın kadın arkadaşları hâlâ üzerlerinden olayın şokunu atmış değil. Hem çok tepkili hem çok üzgünler. Ancak İbrahim E.’nin cezalandırılmasını istiyorlar. İbrahim E.’nin kendilerine de şiddet uygulamasından çekindikleri için isimlerini vermeseler de davanın takipçisi olacaklarını söylüyorlar.

BEKEV: BU BİR CİNAYETTİR, TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Yaşanan olaya dair yazılı bir açıklama yapan BEKEV, Selma’nın ölümünün ciddi şüpheler barındırdığı söyledi. “Yakın çevresi Selma’nın sürekli fiziksel ve psikolojik şiddet gördüğünü belirtmektedir. Daha öncede evli olduğu İbrahim E. hakkında uzaklaştırma kararı çıkartıp başka bir şehre gittiği ancak adamın gidip tehdit ederek tekrar İzmir’e getirdiği yine yakın çevresi tarafından belirtilmektedir. Bunlara rağmen İbrahim E. olay günü ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakılmıştır” denilen açıklamada, Selma’nın ölümünde sorumluluğu olanların yargılanması için davanın takipçisi olacakları söylendi.  İbrahim E. nin ilk ifadesinde kavga esnasında intihar etti dediği hatırlatılan açıklamada, “Bu bile başlı başına suçu kabul etmektir. Selma’nın ölümü şüpheli ölümler arasında değildir, bu bir cinayettir. Balkondan aşağı itildi mi yoksa atladı mı bu soruşturma sonucunda belli olacaktır ancak her koşulda Selma’yı ölüme iten şey yaşamış olduğu şiddet ve şiddeti cezasız bırakan sistemdir.” (İzmir/EKMEK VE GÜL)

Reklam