05 Ocak 2021 18:54

Ordu Üniversitesine atanan Rektör Ali Akdoğan AKP'den milletvekili aday adayıymış

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2019 yılında Ordu Üniversitesine rektör olarak atanan Ali Akdoğan’ın 2015 genel seçimlerinde AKP milletvekili aday adayı olduğu ortaya çıktı.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Ordu Üniversitesine de AKP aday adayı rektör olarak atanmış

2015 Genel Seçimlerinde AKP’den milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak atanmasına dönük tepkiler sürerken Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdoğan’ın da 7 Haziran 2015 seçimleri öncesi AKP’den milletvekili aday adayı olduğu ortaya çıktı.

27 Temmuz 2019’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ordu Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ali Akdoğan’ın atanması Boğaziçi Üniversitesinden yükselen tepkilerle yeniden gündeme geldi.

“SİYASAL AİDİYETE GÖRE YAPILAN ATAMALAR ÜNİVERSİTELERİ BASKI ALTINA ALIYOR”

Ordu’daki sendika, siyasi parti ve kitle örgütü temsilcileri üniversitelere AKP’li adayların atanmasını Evrensel’e değerlendirdi. Eğitim Sen Ordu Şube Başkanı Sezgin Yılmaz, “Siyasi iktidar yıllardır kendi içinde siyaset yapmış ya da milletvekili adayı veya aday adayı olan pek çok kişiyi rektör olarak atamıştır. Bunlardan biri de Ordu Üniversitesi rektörü Ali Akdoğan’dır. Her yeni atama ile bu sayı gittikçe artmaktadır” dedi.

Liyakata dayalı olmayan, siyasal aidiyete göre yapılan atamaların üniversite bileşenlerini baskı altına aldığını vurgulayan Yılmaz, akademik özgürlük ve üniversitelerin özerkliği için üniversite yöneticilerinin üniversitenin tüm bileşenleri tarafından demokratik yöntemlerle belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

“ATAMALAR KHK’YE DAYANIYOR”

Rektör atamalarının KHK’lere dayanılarak gerçekleştirildiğini hatırlatan Ordu Baro Başkanı Haluk Murat Poyraz ise “Bu bile demokraside geriye gidişin açık göstergesidir. Partili cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin başının bağımsız ve tarafsız, bilim adamı sıfatı ağır basan insanları atamak istemeyeceği, yanlı ve yandaş ataması yapacağı son rektör atamasında bir kez daha ispatlanmış vaziyettedir. Üstelik rektör atananların akademik kadro ve idare atama ve yükselmelerinde geniş yetkileri olduğu gerçeği karşısında ülkemizin bilim yuvaları olması gereken üniversitelerden başarı beklemek hayalciliktir” dedi.

“ATAMALAR ÖDÜLLENDİRME OLARAK KULLANILIYOR”

Üniversite yönetimlerinin atamalarla değil üniversitenin tüm bileşenleri tarafından seçimle yapılması gerektiğini vurgulayan Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz ise “Demokratik işleyişin olmadığı yerde özgür düşünce yaşam bulamaz. Bu atamalar, bilim insanlarının siyaset yapma hakkıyla ilgili değil. Her birey aday adayı olabilir, bu demokratik bir hak. Ancak bu atamalar ‘ödüllendirme’ oluyor” dedi.

“200’ÜN ÜZERİNDEKİ ÜNİVERSİTEYE AKP REKTÖR ATADI”

CHP Ordu İl Başkanı Atilla Şahin ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir toplantıda sarfettiği “Türk üniversiteleri tarihlerinin en özgür dönemini yaşıyor” ifadesini hatırlatarak “Aradan yıllar geçti. Değişen ve gelişen ne oldu? 200'ün üzerindeki üniversitenin rektörü AKP'nin cumhurbaşkanları tarafından atandı. Bugün Boğaziçi, dün ODTÜ ve diğer üniversitelerimize atanan rektörler ve onların seçtiği fakülte dekanları ile derin AKP vesayeti altındaki üniversiteler hiç bir zaman ilk 50 veya ilk 100 üniversite arasına giremez” dedi.

“MAKALESİ BİLE OLMAYAN REKTÖR İSTEMİYORUZ”

Sol Parti Ordu İl Başkanı Turgay Pekgöz de “Üniversiteleri kendi gerici, baskıcı, piyasacı zihniyetini egemen kılmak için bir süredir dizayn etmeye çalışan AKP-Saray Rejimi, akademisyenleri sürüp atama rektörlerle okulları kontrol altına almaya çalışıyor. Her gün açılan tarikat cemaat bağlantılı özel üniversiteler yetmezmiş gibi kamu üniversiteleri de halk çocuklarına kapatılıyor. Bu vesileyle Ordu Üniversitesine atanan bir makalesi bile olmayan rektörü istemiyoruz” dedi.

İyi Parti Ordu İl Başkanı Eren Şentürk ise “AKP Türkiye’yi böyle yönetiyor. Ülkemiz parti devletine döndü. Gerçek bu” diyerek tepki gösterdi.

“AKP ‘DEVLET BENİM’ DİYOR”

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, “AKP, diyor ki; ‘Devlet benim, devletin kurumlarında beni temsil edecekler olacaktır. Bu kurumun bilim yuvası olması beni ilgilendirmiyor.’ Gerekirse üniversitelere KAYYUM da atarım demekte” ifadelerini kullandı.

ADD Ordu Şube Başkanı Hikmet Pala ise “Kamu bankarının yönetim kurulları eski AKP milletvekilleri ve bakanlarla doldurulmuştur. Özgür ve bağımsız olması gereken, bilim yuvaları olmaları gereken üniversitelerimizin rektörleri de AKP yandaşlığı kriterine göre belirlenmektedir” dedi.

PROF. DR. ALİ AKDOĞAN KİMDİR?

İlk ve orta ve lise öğrenimini Ordu’da tamamlayan Prof. Dr. Ali Akdoğan 1987 yılında Ondokuzmayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. Akdoğan, 5 yıl İmam-Hatip Lisesi meslek dersleri öğretmenliği yaptıktan sonra Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesine Din Sosyolojisi Araştırma Görevlisi olarak atandı.

1994 yılında Ondokuzmayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde “İmam-Hatip Liselerinde Okutulan Hadis Dersi Programının Değerlendirilmesi” adlı çalışmasıyla yüksek lisansını, 1999 yılında aynı üniversitede “Geleneksel Toplumdan Modern Topluma Geçişte Dini Hayat (Rize İl Merkezi Örneği)” adlı çalışmasıyla doktora tezini tamamladı. 2005’te doçentlik ünvanı alan Akdoğan, 2010’da Din Sosyolojisi Anabilim Dalı’nda profesörlük unvanı aldı. (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dayanışmayla güçlü hissettik

SONRAKİ HABER

Eğitim sisteminde hayatta kalmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...