Gerry Marsden, “Asla yalnız yürümeyeceksin” mirasını bırakarak gitti

Gerry and the Pacemakers'ın solisti, Liverpool Futbol Kulübünün ünlü “You Will Never Walk Alone” marşını söyleyen Gerry Marsden yaşamını yitirdi.

04 Ocak 2021 11:46
Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Liverpool Futbol Kulübünün marşı “You Will Never Walk Alone”u söyleyen, 60’ların ünlü müzisyenlerinden olan Gerry Marsden 78 yaşında hayatını kaybetti. Bir hafta önce rahatsızlanan ve hastaneye kaldırılan Marsden’in kanında enfeksiyona rastlandığı ve bunun da kalp krizine neden olduğu belirtildi.

BEATLES VE GERRY MARSDEN

Marsden, 1945’te yazılan şarkıyı, 1963 yılında Liverpool için seslendirdi. 63’te Liverpool’un resmi marşı oldu. O yıllarda Beatles rüzgarları tüm Liverpool ve çevresini sarmıştı. Gerry Marsden da kendi grubu Gerry and the Pacemakers ile Liverpool’da halkın gönlünde önemli bir yer tutmaya başlamıştı. Adeta Beatles’la yarışır duruma gelmişti. Hatta 63-64’te üç şarkıları birinci sıraya yerleşmişti.

"OMUZ OMUZA MÜCADELE VE DAYANIŞMA" MESAJLARI

70’lerde grubu dağılan Marsden, yardım kuruluşlarında gönüllü hizmetler verdi. Ta ki 15 Nisan 1989 yılında Sheffield’deki Hillsborough faciasına kadar. Liverpool ve Nottingham Forest arasında oynanan Federasyon Kupası yarı final maçında trübünler çökmüş, 96 Liverpool taraftarı hayatını kaybetmiş ve 766 kişi de yaralanmıştı.

Marsden bu faciadan herkes gibi çok etkilendi ve ölen 96 kişinin ölümünden sorumlu olanların yargılanması için başlatılan “96 kişi için adalet” kampanyasına katılarak destek verdi. 1989 yılından sonraki her 15 Nisan’a en yakın tarihteki Liverpool maçı öncesi yapılan törene katılıp ve “You Will Never Walk Alone” seslendirirdi.

Bu törenlerde, faciada hayatını kaybedenler için yaptığı konuşmalarda, omuz omuza olmanın, mücadele etmenin ve dayanışma içinde olmanın başarıları getirebileceği mesajı veriyordu.

PEK ÇOK KULÜP AYNI ŞARKIYI KULLANDI

Gerek melodisi gerekse de verdiği mesaj bakımından, toplulukların ve birlikteliklerin başarıdaki kaçınılmaz sonuçları itibarıyla bir çok futbol kulübü bu marşı kullanmak istedi. Özellikle de toplumsal sorunlara duyarlı kulüpler bu marşı kullanma eğilimde oldu. Son olarak Şampiyonlar Ligi’nin de girişimini saymazsak, Almanya’nın Borussia Dortmund takımı ile İskoçya’nın Glasgow Celtic takımları “You Will Never Walk Alone”u kulüp marşı olarak belirlediler.

Gerek İrlanda halkının bağımsızlık mücadelesi ve gerekse de toplumsal duyarlılıkları olan Celtic ve Liverpool iki kardeş takım. Hem Glasgow ve hem de Liverpool’da yaşayan insanların büyük bir bölümünün İrlanda’dan göç ettiği biliniyor. Benzer süreçlerden geçen iki başarılı takımın Avrupa Kupalarında karşılaşmaması için resmen dua edilir. Çünkü birbirini üzmek istemezler. İki takım, aynı marşı ve aynı mesajı vermekten hiç geri durmadılar.

Gerry Marsden, 2013’teki Liverpool-Celtic Şampiyonlar Ligi maçına katılmış ve You Will Never Walk Alone’u söylemişti. Koyu bir Liverpool taraftarı olan Marsden, şarkıdan sonra “Hepinizi çok seviyorum” demişti.

PAUL MCCARTNEY: EN BÜYÜK RAKİBİMİZDİ

Beatles’ın yaşayan efsanesi Paul McCartney sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Gerry benim ilk müzik yıllarımda arkadaşımdı. Gerry ve grubu bizim en büyük rakibimizdi. ‘You Will Never Walk Alone’ ve ‘Ferry Cross the Mersey’ şarkıları hala milyonların kalbinde büyük yer tutuyor” dedi.

LIVERPOOL: GERRY'NİN SÖZCÜKLERİ SONSUZA KADAR BİZİMLE YAŞAYACAK

Liverpool Futbol Kulübü de yayınladığı mesajda, Gerry Marsden’ın ölümünün büyük üzüntü yarattığını belirtti. “Gerry’nin sözcükleri sonsuza kadar bizimle yaşayacak. Hiç Bir Zaman Yalnız Yürümeyeceksin” paylaşımında bulunan Liverpool, “Gerry’nin çok sevdiği kulübünün kendi sahasındaki maçlarda onun tarzı ile her zaman yaşatacağız” açıklamasını yaptı.

Liverpool’un eski oyuncusu Robbie Fowler da bir açıklama yaparak, “Gerry ile tanışma, muhabbet etme şansım olmuştu. O harika bir adamdı” dedi. Liverpool liman işçilerinin grevini desteklemesiyle bilinen Fowler, “Hayatımda duyduğum en mükemmel marşı söyledi” ifadesini kullandı.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

6 soruda SMA hastalığı, tedavi yöntemleri ve Türkiye’deki durum

SONRAKİ HABER

Kemalpaşa'da yer alan PepsiCo fabrikasında 40 işçi işten çıkarıldı 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa