27 Aralık 2020 15:37

Hasta tutukluların başvuruları ATK'ye takıldı, 11 ayda 21 kişi yaşamını yitirdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, hasta tutuklular tarafından Adli Tıp Kurumuna yapılan 1330 başvurunun reddedildiğini açıkladı.

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, cezaevindeki hasta tutukluların sayısına ilişkin verilen soru önergesini yanıtladı. İHD’ye göre cezaevlerinde 604’ü ağır olmak üzere toplam 1605 hasta tutuklu var ancak Fuat Oktay yanıtında sayı vermedi, hasta tutuklular tarafından Adli Tıp Kurumuna (ATK) yapılan 1330 başvurunun ise reddedildiğini açıkladı. Soru önergesine yanıt ancak bir buçuk yıl sonra gelirken 2020’nin ilk 11 ayında vakit kaybetmeksizin tahliye edilmesi gereken hasta tutuklulardan 21’i hayatını kaybetti.

BİR BUÇUK YIL SONRA GELEN YANIT

2020 yılının ilk 11 ayında 21 hasta tutuklu cezaevlerinde yaşamını yitirdi.

Cezaevlerinde kalan diğer hasta tutukluların sağlık durumları koşullardan kaynaklı gün geçtikçe kötüye gidiyor.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, cezaevinde hasta tutuklu ve hükümlerin sayısını ve durumunu öğrenmek için soru önergesi verdi.

9 Temmuz 2019’da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verilen önergede Gürer, Türkiye’de cezaevinde kalamaz raporu verilen kaç tutuklu ve hükümlü olduğunu sordu. Gürer önergesinde ayrıca son beş yılda ceza ertelenmesi için tam teşekküllü devlet veya üniversite hastanelerinden, ağır hastalıklarına ilişkin raporu almasına rağmen Adli Tıp Kurumu tarafından uygun bulunmayan tutuklu ve hükümlülerin sayısının açıklanmasını talep etti.

Oktay bu önergeye tam 1 buçuk yıl sonra, 8 Aralık 2020’de yanıt verdi. Üstelik cezaevinde kaç hasta tutuklu olduğuna ilişkin somut bir bilgi de paylaşmadı.

CEZAEVİNDE KALAMAZ DENİLEN HASTA TUTUKLULARA YENİ CEZAEVİ ÖNERİSİ

Oktay yanıtında hasta hükümlü ve tutukluların sağlık hizmetlerinden faydalandığını savundu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, hastalığı nedeniyle Adli Tıp Kurumundan rapor bekleyen ya da tek başına öz bakımını yapamayan, hasta tutuklu ve hükümlülere ilişkin ise yapılan cezaevlerini anlattı. Oktay’ın yanıtına göre hasta tutuklu ve hükümlülerin barındırılması ve tedavilerinin sağlanması amacıyla Metris R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve Menemen R Tipi ve Açık Ceza İnfaz Kurumu” faaliyete geçirildi.

ATK, 1330 BAŞVURUYA "CEZAEVİNDE KALABİLİR" DEMİŞ

Oktay son olarak ceza ertelenmesi için tam teşekküllü devlet veya üniversite hastanelerinden, ağır hastalıklarına ilişkin rapor almalarına karşın, talepleri Adli Tıp Kurumu tarafından uygun bulunmayan tutuklu ve hükümlü sayısını açıkladı. Oktay, Adli Tıp Kurumu tarafından 24 Ocak 2013-12 Eylül 2019 arasında cezaevinde kalabilir raporu verilen 1330 işlem olduğunu belirtti.

TÜRKİYE’DE KAÇ CEZAEVİ VE KAÇ HASTA TUTUKLU VAR?

Peki cezaevlerinde kaç hasta tutuklu var? Adalet Bakanlığının, Meclise gönderdiği 2020 bütçe raporuna göre; Türkiye’deki 355 hapishanede 282 bin 703 tutuklu mevcut. İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre ise; bunların 604’ü ağır olmak üzere toplam 1605’i hasta tutuklu. Bu rakamın da 249’u kadın tutuklu. Üstelik bu rakama hasta olup İHD’ye başvuramayanlar dahil değil.

ÖNCEKİ HABER

Çin'den gelecek aşıların teslim tarihi yine ertelendi

SONRAKİ HABER

Süleyman Soylu’nun verdiği Yunanistan Altın Şafak partisi örneği nedir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...