26 Aralık 2020 11:29

Kıbrıs’ta 1974’te öldürülen 14 çocuğun cenazesi toprağa verildi

Kıbrıs’ta 1974’te Muratağa-Sandallar katliamında öldürülen 14 çocuğun cenazesi toprağa verildi.

Fotoğraf: Muhammet İkbal Arslan/AA

Paylaş

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs’ta 1974’te Muratağa-Sandallar katliamında öldürülen 14 çocuğun toprağa verilmesine ilişkin açıklama yaptı. Sendika, “Bir daha bu tür korkunçlukların pençesine düşmeyecek toplumlar yaratılması ve barış kültürünün yeşermesi için mücadele etmek 14 çocuğumuzun anısına yapabileceğimiz en onurlu davranış olacaktır” ifadelerini kullandı.

KTÖS İnsan Hakları ve Eşitlik Sekreteri Erdoğan Emiroğulları, “Çatışmaların en kötü sonucu, kaybedilen yaşamlar ve bunun toplumda yarattığı yıkımdır. Kayıp ve akıbeti hiçbir zaman öğrenilememiş kişilerin nerede olduklarının bilinmezliği derin bir trajediye neden olur. Yaşanan trajedide tek kurban kayıplar değildir. Kayıpların eşleri, çocukları ya da anne babaları yıllar boyunca endişe içinde korkunç acılar çekerek, umut ve umutsuzluk arasında parçalanmış olarak yaşamaya devam ederler” dedi.

"TOPLUMSAL YÜZLEŞME AÇISINDAN ÖNEMLİ"

Kayıpların akıbetini bilmenin sevenlerinin temel insani hakkı olduğunu belirten Emiroğulları şunları söyledi: “Bu nedenle, farklı gruplardan vahşet kurbanlarını gün yüzüne çıkarmak, tümü mağdur olmuş farklı toplumlar arasında empati kurulması için son derece güçlü bir araçtır da. Birleşmiş Milletler himayesinde, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum liderlerin 1981’de yaptıkları görüşmeler, Kıbrıs’ta Kayıp Şahıslar Komitesi’nin (KŞK) kurulmasını sağlayan anlaşmayla sonuçlanmıştır. Ancak, 1981 yılında kurulmuş olmasına rağmen, KŞK yıllarca siyasi nedenlerden dolayı etkili bir faaliyet gösteremedi. 2007 yılında ilk kez kayıplara ait kalıntıların ailelerine teslim edilmesinin ardından, günümüze kadar geçen süreçte KŞK, kayıp yakınlarının oluşturduğu sivil toplum örgütleri, Andreas Paraskos ve Sevgül Uludağ gibi öncü gazetecilerin katkılarıyla toplumsal yüzleşmemiz adına oldukça önemli çalışmalarına devam etmektedir.”

İki Toplumlu Eğitim Teknik Komitesi’nin barış kültürü eğitimini her iki toplumun eğitim sistemleri içine yerleştirme gayretinin barışma ve birbirini anlama adına önemli bir adım olarak durduğunu anlatan Emiroğulları, “1974 yılında yaşanan Muratağa-Sandallar katliamında öldürülen 14 çocuk bugün defnediliyor. Nesiller boyu acısı dinmeyen yaralar açan bu tür suçların yaşanmayacağı ve bu tür insanlık suçu işleyenlerin yargılanacağı bir adada, bir daha bu tür korkunçlukların pençesine düşmeyecek toplumlar yaratılması ve barış kültürünün yeşermesi için mücadele etmek 14 çocuğumuzun anısına yapabileceğimiz en onurlu davranış olacaktır” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Turgut Kazan: "AİHM kararı bizi bağlamaz" diyen Erdoğan suç işliyor

SONRAKİ HABER

Köpeğe şiddeti sosyal medyadan ‘ifşa’ eden vatandaşın hapsi istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...