23 Aralık 2020 11:10

HDP, Kara Avcılığı Kanununun yürürlükten kaldırılması için kanun teklifi verdi

HDP'li Milletvekili Abdullah Koç "Başka bir canlıyı öldürmenin sporu, turizmi, hobisi, ihalesi olamaz" diyerek Kara Avcılığı Kanununun yürürlükten kaldırılması için kanun teklifi sundu.

Dağ keçisi | Fotoğraf: Serhat Ozan Yıldırım / DHA

Paylaş

HDP Ağrı Milletvekili Avukat Abdullah Koç Meclis'e sunduğu "Kara Avcılığı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" ile Kara Avcılığı Kanununun bütünüyle yürürlükten kaldırılmasını istedi. Geçtiğimiz 16 yıl içinde yaklaşık 17 bin avcılık kursu açıldığını ve yaklaşık 500 bin kişinin avcılık sertifikası aldığını belirtilen teklifte "Başka bir canlıyı öldürmenin sporu, turizmi, hobisi, ihalesi olamaz" denildi.

Kanun teklifinde avcı sayısındaki artış ve avcılıkta kullanılan araç ve gereçlerin gelişmesinin hayvan türlerinin hızlı bir şekilde tükenmesine yol açtığı, diğer ülkelerde olduğu gibi, Türkiye’de de tarım alanlarının ve tarım ilaçları kullanımının artmasının doğa ve yaban hayatını tehlikeye attığı, doğanın dengesinin bozulduğu ve bazı hayvan türlerinin yok olduğuna bazı türlerin ise yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ifade edildi.

"KARA AVCILIĞI KANUNU YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILSIN"

Türkiye'nin de imzacıları arasında olduğu uluslararası sözleşmelerle, nesli tehlikede olan türlerin korunması, koruma alanları ayrılması için taahhüt verdiğine işaret edilen teklifte, Kara Avcılığı Kanununun bütünüyle yürürlükten kaldırılması istendi.

"BAŞKA BİR CANLIYI ÖLDÜRMENİN SPORU, TURİZMİ, İHALESİ OLAMAZ"

Teklifte "Başka bir canlıyı öldürmenin sporu, turizmi, hobisi, ihalesi olmamalı, bu dünya üzerindeki yaşamı paylaştığımız öbür canlılardan bahsediyoruz, onlar uzak ve yakın komşularımız. Komşularımızı birer rakam ve kotaya indirgeyen Merkez Av Komisyonu’na da kararlarına da karşı çıkıyoruz. Tarım Orman Bakanlığı, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü, hangi canlının kaç birey, ne koşullarda, nerelerde öldürüleceğine karar vermek yerine, onları koruyan kararlar almalıdır. Geçtiğimiz 16 yıl içinde yaklaşık 17 bin avcılık kursu açılmış ve yaklaşık 500 bin kişi avcılık sertifikası almıştır. Doğanın korunmasından sorumlu kurumlar, silah endüstrisinin ve avcıların doğamızı yok etmesine ne yazık ki seyirci kalmakta, daha da üzücüsü bu durumu teşvik etmektedir. Oysa Türkiye, taraf olduğu Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin 6. ve 8. maddeleri uyarınca nesli tehlike altındaki türleri korumayı taahhüt etmiştir. Buna rağmen, bu hükümler ve taraf olunan öbür uluslararası sözleşmelerin, ülkenin mevzuatı sayılan hükümleri görmezden gelinerek, nesli tehlike altındaki kimi türler bile ava açılmaktadır. İhtiyaç duyulan tedbirlerin alınmasının mevcut Kanunda yapılacak ek ve değişikliklerle mümkün olamayacağı değerlendirildiğinden, Kara Avcılığı Kanununun bütünüyle yürürlükten kaldırılması gerekmektedir" ifadeleri yer aldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Emeklilikte intibak yasası teklifi AKP ve MHP'nin oylarıyla reddedildi

SONRAKİ HABER

CHP Milletvekili Bayır: ALES ertelendi, geçerlilik süresi neden uzatılmadı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...