15 Nisan 2011 14:58

İşçilerin sorunları bizim sorunlarımızdır

Türk-İş içinde mücadeleci sendikacılık anlayışıyla birlik oluşturan 11 sendika merkezi direnişlerinin 112. gününde Bericap işçilerini ziyaret etti. Sendika merkezleri adına yapılan açıklamada “Direniş ve örgütlenme çalışması içinde olan işçilerin sorunları bizim sorunlarımızdır” dediler. Pe

İşçilerin sorunları bizim sorunlarımızdır
Paylaş

Ziyarete yaklaşık 300 işçi katılırken, işçiler direniş yerine yürüyüş yaparak geldi. Özellikle Mecaplas, Cambro Özay ve Tekne Kauçuk’tan işçilerin katılımı dikkat çekerken, işçiler sık sık “Yaşasın iş ekmek özgürlük” ve “İş ekmek yoksa barış da yok” sloganlarını attılar. Yürüyüş sonunda direnişteki sınıf kardeşleriyle bir araya gelen işçiler hep bir ağızdan “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Yaşasın Bericap direnişi”sloganlarını attılar.

SEÇİMLYERDE YANIT VERMELİYİZ

Burada konuşma yapan Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz, Bericap işçilerinin sigortasını, tazminatını, işsizlik ödemesini bir tarafa bırakarak  sendikalı olmak için mücadele verdiğini söyledi. Patronun “İşçiler iki gün direnir sonra dağılırlar” diye düşündüğünü aktaran Akyüz, işçilerin kış koşullarında yağmur, çamur, kar demeden direnişlerini 112 gündür devam ettiklerini ifade etti. Akyüz, “Bu eylem Kocaeli’nin SEKA’sı Ankara’nın TEKEL’i oldu. Birçokları 100 işçiyle ne yapılır diye soruyorlardı Bericap işçisi ilk günkü gibi eylemine devam ediyor. Şimdi sizlere sesleniyorum. Herkes şapkasını çıkarsın. 12 Haziran seçimlerinde bu saldırıları yapanlara karşı biz işçiler emekçiler olarak emekten yana siyasi partilere destek vermeliyiz. Bunlara dur demeliyiz” diye konuştu.  Akyüz, direniş süresince yerel yöneticilerden birinin bile “Burada ne oluyor” diye yanlarına gelmediğini söyledi. Akyüz’ün sözleri işçiler tarafından “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganıyla karşılandı.

İKTİDAR GELSİN BERİCAP İŞÇİLERİNİ GÖRSÜN

Daha sonra 11 sendika merkezi adına Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş açıklama yaptı. “Biz Türk-İş’e bağlı 11 sendika olarak konfederasyon farkı gözetmemeksizin nerde grev, direniş, örgütlenme, hak mücadelesi varsa onları destekleme kararı aldık. Kölelik dayatmasına isyan eden Bericap işçilerin yanındayız” diyen Çetintaş, hükümete de şöyle seslendi: “Siyasi iktidar yurt dışında demokrasinden, özgürlüklerden atıp tutuyor. Gelsin Bericap işçilerini görsün. Biz kez daha hükümete sesleniyorum. İşçinin örgütlenme, sendikalı olma haklarından elini çeksin.”

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın da “Bizler nerede bir direniş varsa onu hedefe ulaştırmak için gereği neyse onu yapacağız. Biz Türk işe bağlı 11 sendika bunu amaç edindik. Bu mücadele uzun sürecek. Türkiye’de sendikal hareketin gidişatını değiştireceğiz. Bunun için de tabanla buluşacağız. Bizim yerimiz sizin yanınızdır” diye konuştu. Patronların sendikanın gücünü kırmak için her türlü baskıyı uyguladığını dile getiren Öztaşkın, “Burada işçiler direniş yaparken bizleri emniyete şikayet ediyorlar karakollara sürüklüyorlar. Eylemde olan işçiler işverenlere hakaret ediyor diye bizleri mahkemelere sürüklüyorlar. Sizlere soruyorum, çalışırken işçilere şerefsiz diye hakaret ediyordunuz . Bu mu yöneticilik?​” diye konuştu. Direniş sürerken 100 taşeron işçinin fabrikaya alındığına dikkat çeken Öztaşkın, bu işçilere de şöyle seslendi: “Herkes sınıfını bilsin. Böyle devam ederse onlardan da hesap sorarız.” Öztaşkın, atılan işçilerin geri alınmasını, sendikalı olduğu için işçiler üzerinde baskı kurulmamasını ve fabrikada sendikasız taşeron işçi çalıştırılmamasını istedi. (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Etay Giyim işçileri işlerini geri istiyor

SONRAKİ HABER

AKP’nin Diyarbakır adayı silah tüccarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa