TTB: 'Meslek hastalığı' genelgesinde illiyet şartı var, tüm sağlıkçıları kapsamıyor
Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Bakanlığı'nın 'meslek hastalığı' genelgesinin, "'Kovid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edildiği" algısına yol açtığını ancak bu algının doğru olmadığını ifade etti.

Şebnem Korur Fincancı | Fotoğraf: Burcu Yıldırım / Evrensel
İLGİLİ HABERLER

İş kazası, meslek hastalığı, vazife malullüğü

SGK, Kovid-19'un meslek hastalığı sayılmasına dair işlemler için süreci başlattı

10 sağlık meslek örgütü: Kovid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilsin

Kovid-19, 130’a yakın ülkede meslek hastalığı kabul edildi, Türkiye'de hâlâ değil

TTB'den Bakan'a cevap: Bu ülkede çok ciddi bir “meslek hastalıkları sorunu” var

Kovid-19'un meslek hastalığı sayılması için ilk adım atıldı

EMEP: Sağlıkçılar için Kovid-19’u meslek hastalığı kabul eden düzenlemeler yapılmalı
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, "Kovid-19 tanısı ile tedavi alıp tedavi sonucu SGK Sağlık Kurulunca "malul" olduğuna karar verilenler ile hayatını kaybedenlerin "meslek hastalığı" veya "vazife malullüğü" hükümlerinden yararlandırılmalarına ilişkin yayınlanan genelgeyle ilgili, "Sanki meslek hastalığı ya da vazife malullüğü kabul edilmiş gibi bir algı oluştu ancak bunun gerçek olmadığını ifade etmek gerekiyor. Yazıda illiyet bağı arandığına dair bir ibre var, ispat yükünü sağlık çalışanına yüklüyor" dedi.
TTB'nin Twitter hesabından açıklama yapan Fincancı, "Burada söz konusu olan doğrudan, hiçbir illiyet bağı aranmadan sağlık çalışanlarına vazife malullüğü ya da meslek hastalığının değerlendirilmesi olmalı. Dünyada da ülkelerin büyük çoğunluğunda bu uygulama yerleşmiş durumda. Türkiye'de SGK'ya bırakılmış, bir ispat yükünü sağlık çalışanına yükleyen bir yaklaşım var" dedi.
Fincancı'nın paylaşımı şöyle:
"Sağlık Bakanlığı genelgesi dikkate alınarak sanki meslek hastalığı ya da vazife malullüğü kabul edilmiş gibi bir algı oluştu ancak bunun gerçek olmadığını ifade etmek gerekiyor. Yazının kendisinde de illiyet bağı arandığına dair bir ibare var. Ekte bulunan formlar var ve bu sorulara sağlık çalışanlarının yanıt vermesi bekleniyor.
Örneğin, bu sorulardan biri, aynı kurumda başka hastalanan sağlık çalışanı olup olmadığı sorusu. Oysa iş yeri hekimlerinin başka herhangi bir sağlık çalışanı olmadan tek başına hizmet verdiği koşullarda, fabrikalarda, atölyelerde hastalığın daha yaygın olduğunu bildiğimize göre; bu bir vazife malullüğü ya da meslek hastalığı olmanın yanına bile yaklaşamayacak.
Bunun yanında tabii ki illiyet bağı aranması demek ispat yükünü sağlık çalışanına yüklüyor. Burada söz konusu olan doğrudan, hiçbir illiyet bağı aranmadan sağlık çalışanlarına vazife malullüğü ya da meslek hastalığının değerlendirilmesi olmalı. Dünyada da ülkelerin büyük çoğunluğunda bu uygulama yerleşmiş durumda. Türkiye'de SGK'ya bırakılmış, bir ispat yükünü sağlık çalışanına yükleyen bir yaklaşım var."
TTB'NİN 3 TALEBİ
Türk Tabipleri Birliği, "TBMM'de 'Sağlık çalışanları için Covid-19 meslek hastalığı yasa tasarımız' var, bu tasarıda 3 temel talebimiz var" diyerek taleplerini şöyle sıraladı:
- Yasa tüm sağlık çalışanlarını kapsasın
- Sağlık Bakanlığı'nın HSYS kayıtları illiyet bağı kabul edilsin
- Bu kayıtlar doğrudan SGK'ya gönderilsin, 4A, B, C, taşeron vs. tüm çalışanlar için eşit SGK kapsamı olsun
(HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et