14 Aralık 2020 08:57

Türkiye’nin havası en kirli kenti Düzce olarak ölçüldü

Hava Kalitesi İzleme İstasyonu verilerine göre Düzce, Türkiye’nin havası en kirli kenti. Kentte hava kirliliği oranının ’sağlıksız’dan, ’kötü’ye döndüğü açıklandı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türkiye’nin havası en kirli kenti Düzce olarak ölçüldü. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Milletvekili Mahmut Tanal, devletin ihtiyaç sahiplerine dağıttığı kalitesiz kömürün havayı kirlettiği iddiasını gündeme getirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Hava Kalitesi İzleme İstasyonunun verilerine göre Türkiye’de en kalitesiz hava Düzce’de ölçüldü. Kentte temiz hava için 0 ila 50 arasında bulunması gereken endeks değeri, 174’e kadar yükseldi.

Düzce’de hava kirliliği oranının ’sağlıksız’dan, ’kötü’ye döndüğü açıklandı. 30 Kasım’da yapılan ölçümlerde, hava kirliliği ’kötü’ seviyesine kadar çıktı.

Hava kirliliğinin yükselmesiyle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sitesinden “Herkes daha ciddi sağlık etkileriyle karşılaşabilir” uyarısı yapılırken, açık havada yürüyüş, spor ve piknik yapmak ile bisiklete binmenin tehlikeli olduğu bildirildi.

Düzceliler ise kirli hava nedeniyle nefes almakta zorlandıklarını dile getirdi.

MAHMUT TANAL HAVA KİRLİLİĞİNİ TEKRAR MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

TBMM’nin 26. ve 27. dönemlerinde Düzce’de hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla kanun teklifi hazırlayan, söz konusu düzenlemeyle Düzce’de devlet desteğiyle, teşviklerle doğal gazın yaygınlaştırılmasını, kömür ve havayı kirleten diğer yakıtların kullanımının sınırlandırılarak denetimlerin sıklaştırılmasını öneren CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, kentin hava kirliliği sorununu bir kez daha Meclis gündemine taşıdı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunan Tanal, Düzce’de hava kirliliğine neden olan faktörlerin masaya yatırılıp yatırılmadığını sordu. Tanal, kentte hava kirliliğinin azaltılmasına ilişkin Bakanlık tarafından yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi talep etti.

DEVLETİN DAĞITTIĞI KALİTESİZ KÖMÜR KİRLİLİĞİ ARTTIRIYOR MU?

CHP Milletvekili Mahmut Tanal, valilik ve kaymakamlıklar bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtılan kalitesiz kömürün kentte hava kirliliğini arttırdığı iddiasının doğru olup olmadığını sordu.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın Bakan Murat Kurum’a yönelttiği sorular şöyle:

  1. Önerge itibariyle Düzce’de hava kalitesi endeksi hangi oranda ölçülmüştür? Söz konusu oran, hava kirliliği, çevre ve insan sağlığı açısından nasıl değerlendirilmektedir?
  2. Düzce’de hava kirliliğine neden olan faktörler, etkenler masaya yatırılmış mıdır? Şayet yatırılmışsa Düzce’deki hava kirliliğinin nedenleri nelerdir?
  3. Düzce ilimizde hava kirliliğinin riskli seviyeye çıkmasında doğalgaz kullanımının yaygın olmayışının etkisi var mıdır? Şayet varsa Düzce şehir merkezinde, ilçe ve köylerde doğalgaz bağlantısı olmayan konut, ev sayısı kaçtır?
  4. Yeşilliğiyle, doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Düzce’de, kalitesiz kömür kullanımının da hava kirliliğini arttırdığı iddiası doğru mudur? Bu çerçevede kentte dağıtımı, satışı yapılan kömürün kalite kontrolü, denetimi yapılmakta mıdır?
  5. Düzce’de Valilik ve kaymakamlıklar bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtılan kömürün kalitesiz olduğu, bu sebeple de Düzce’de hava kirliliğinin arttığı iddiası doğru mudur? Şayet doğru ise ilgili kurumlara gerekli uyarılarda bulunulmuş mudur?
  6. Düzce ilinde hava kirliliğinin azaltılmasına ilişkin Bakanlığınız tarafından herhangi bir çalışma başlatılacak mıdır? Şayet başlatılacaksa bu çalışma kapsamında hangi adımlar atılacaktır?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı kapatılıyor mu?

SONRAKİ HABER

Esvatini Başbakanı Ambrose Dlamini Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...