09 Aralık 2020 12:55

HDP'li Oluç’tan Erdoğan’a Demirtaş tepkisi: Anayasal suç işliyor

Erdoğan’ın, Demirtaş ile ilgili yargıya talimat veren açıklamalarına tepki gösteren HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Erdoğan’ın Anayasal suç işlediğini söyledi.

Saruhan Oluç | Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, bütçe görüşmelerinin devam ettiği Meclis Genel Kurulu’nda, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş üzerinden yargıya talimat vermesine ilişkin konuştu. Oluç, Erdoğan’ın Demirtaş ile ilgili açıklamalarının “yargıya imkân tanıma” demek olduğu anlamına geldiğini belirtti.

“ANAYASAL SUÇ İŞLİYOR”

Erdoğan’ın “Kobanê’nin faili, Diyarbakır’ın faili, Yasin Börü’nün faili odur” sözlerine dikkati çeken Oluç, “Adalete açıkça talimat veriyor, ‘Bunları görmezden mi geleceğiz? Yargımız bunları görmezden mi gelecek?​’ demiş. Açıkça talimat veriyor. ‘Önünün açılmasına yol vermeyiz.’ demiş. Yani anayasal suç işliyor Cumhurbaşkanı sıfatıyla AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan. Anayasa’nın 138’inci maddesini açıkça çiğniyor, açıkça anayasal suç işliyor, yargıya talimat veriyor; ilk defa değil, daha evvel de verdi, dedi ki: ‘Bir yolunu buluruz, karşı hamlemizi yaparız.’ Yaptı, yargıya talimatı verdi, ‘Gereken yapılacak.’ dedi, yapıldı. Bu da yetmedi ‘Bırakamayız.’ dedi, o da yapıldı” dedi.

“KİMSEYE GÜVENCE VEREMEZSİNİZ”

Oluç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Adalet Bakanı ve Sayın Hazine ve Maliye Bakanı hangi turları yaparsa yapsın bu yapılan, bu edilen sözler sonunda hiç kimseye güvence veremezsiniz. Uluslararası alana güvence veremezsiniz ve bugün, gün boyunca bu koyunu tartışmaya ve dile getirmeye devam edeceğiz. Anayasa’yı Cumhurbaşkanı sıfatıyla çiğneyen, ettiği yemini yok sayan bir kişiyle karşı karşıyayız. Bunu asla kabul etmiyoruz, bunu da söylemiş olayım. Geçmiş dönem Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’a ‘Yasin Börü’nün katili.’ dediniz. Bakın, siz hukukçusunuz değil mi? Yasin Börü mahkemesi görüldü, değil mi? O mahkeme sonuçlandı, değil mi? Sonuçlandı. Defalarca başka mahkemelerden, çeşitli mahkemelerden ‘Yasin Börü davasına Selahattin Demirtaş dâhil edilsin’ diye başvuruda bulunuldu ve Yasin Börü’nün mahkemesinin görüldüğü heyet, o talepleri reddetti, dâhil etmedi, ‘Alakası yoktur’ dedi. Siz şimdi haksız yere bir suçlamada bulundunuz. Bunu külliyen reddediyoruz. Ayıptır ya! Siz hukukçu olarak nasıl bunu söylersiniz? Yasin Börü’nün mahkemesi sonuçlanmış ve ortaya bir ceza çıkmış, bunun Selahattin Demirtaş’la hiçbir alakası yok, davaya bile dâhil edilmedi. Doğru değil bu söylediğiniz.” (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

EMEP: 2021 bütçesinde halkın talepleri yok, tekellere ve sermayeye kaynak var

SONRAKİ HABER

Ankara Belediyesi: Uyuşturucu taşırken yakalanan belediye çalışanı işten çıkarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...