07 Aralık 2020 16:50

Bursa Laik, Kamusal Eğitim Platformu: Bir kuşak kayboluyor!

Bursa Laik Kamusal Eğitim Platformu: Ülke genelinde eğitim imkânlarına erişim hususunda yaşanan sorun pandemi sonrası daha da büyümüştür.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Bursa Laik Kamusal Eğitim Platformu pandemi döneminde eğitim alanında yaşanan yıkım ve tahribatın, öğretmenler, öğrenciler ve veliler açısından ortaya çıkardığı tüm eğitsel sorunları ve bu sorunlara dair çözüm önerilerini yaptığı basın açıklamasıyla duyurdu.

Kent Meydanında yapılan açıklamada, “Ülke genelinde eğitim imkânlarına erişim hususunda yaşanan sorun pandemi sonrası daha da büyümüştür. Öğrencilerimiz arasındaki makas ekonomik geliri yüksek düzeyde olan ailelerin çocukları lehine gün geçtikçe açılmıştır. Eğitimin finansmanı konusunda kamusal harcamalar azalırken ailelerin yaptığı harcamalar artmıştır. Zengin ile yoksul arasında 32 katlık bir fark oluşmuştur. Uzaktan öğretim sürecinde eğitim imkânlarına hiç ulaşamayan, kısmen ulaşabilen ve tam ulaşabilen şeklinde öğrenci grupları ortaya çıkmıştır. Devletin resmi okullarında örgün eğitim kapsamında yaklaşık 15 milyon öğrenci bulunmaktadır. Bu öğrencilerden 3 milyon 17 bini internetten yoksundur. 754 bininin televizyon ihtiyacı hala karşılanamamıştır. Bunun yanı sıra 4 milyondan fazla öğrenci EBA’ dan faydalanamamaktadır” denildi.

YAKLAŞIK 2 MİLYON ÖĞRENCİ TARİKAT VE CEMAATLERİN ELİNDE

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2020 Yılı Bütçesi, 2019’a göre 1,1 milyar TL artarak bütçe büyüklüğüne göre yapılan sıralamada, 16 bakanlıktan sekizinin bütçesini geride bırakmasına rağmen ek bütçe artışı talebinde bulunduğu ifade edilen açıklamada, “Tekke ve Zaviyeler kapatılmalarının ardından 1980 sonrasında ister devlet eliyle ister sivil yollarla çeşitli dernek, vakıf gibi legal kuruluşlar şeklinde “cemaat” adı verdikleri örgütlenme biçimleriyle dünya ve ülkemiz genelinde okul, yurt, kurs vb merkezler kurarak, denetimsiz olarak büyümüş ve gelişmişlerdir. Ayrıca 2012 yılında MEB’in Kuran kurslarını denetim görevine son verilmesi ve kurslardaki yaş sınırının kaldırılmasıyla bu yapıların açtıkları yasal-yasa dışı kurum sayıları hızla artmış, 4+4+4 sistem ile tamamıyla yasa dışı dini oluşumların lehine evirilmiştir. Bu yapılara ait sibyan mektepleri, medreseler, yurt ve evlerle ilintili çocuk sayısının 2 milyona yaklaştığı tahmin edilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2018 yılında açılan yaz Kuran Kurslarına 15.457 merkezde 2,6 milyon öğrenci katılım sağlamıştır” denildi.

Bursa Laik, Kamusal Eğitim Platformu ( BULKEP) bileşenleri önerilerini şöyle sıraladı;

  • Okullar açılamayacak düzeyde salgın kontrol edilemiyorsa ihtiyaç sahibi tüm öğretmen ve öğrencilerin internet, tablet, bilgisayar gibi eksikleri ücretsiz olarak ivedi karşılanmalıdır.
  • Ülkemizin internet alt yapısı yeteri düzeyde güçlendirilmelidir.
  • Devlet kurumları dışında kalan yurt, medrese, sibyan mektebi gibi merkezler derhal kapatılmalıdır. Kuran Kursu vb yapıların denetimi MEB’e verilmelidir.
  • Yurt genelinde devlet yurtları ihtiyaç kadar oluşturulmalıdır.
  • 8. Sınıf LGS ve 12. Sınıf YKS sınavlarını kapsayacak müfredat konuları bakanlıkça pandemi gerçekliği gözetilerek ivedi düzenleme yapmalı ve yeniden açıklamalıdır.
  • DYK kursları tekrar okullarda açılmalıdır.
  • Okul ve sınıf sayıları artırılarak, sınıf başına düşen öğrenci sayısı azaltılmalıdır.
  • Bakanlık okullara yeterli miktarda maske ve dezenfektan göndermelidir.
  • Kadrolu yardımcı personel ve kadrolu öğretmen atanmalıdır.
  • Öğrenci ve velilere Covit 19 un etkileri ile ilgili sık sık bilinçlendirme yapılmalıdır.
  • Köy okulları derhal eğitim öğretime açılmalıdır.
  • MEB tüm paydaşlar ile birlikte ortak çözüm önerileri oluşturup tüm tedbirler alındıktan sonra okulların seyrekleştirilmiş ve hibrit yöntemiyle yüz yüze eğitime geçilmelidir yönünde karar almalıdır.
  • Tüm öğrencilerin eşit, karma, bilimsel, kamusal, laik eğitim imkanına ulaşması sağlanmalıdır. Bizler Bursa Laik, Kamusal Eğitim Platformu ( BULKEP) bileşenleri olarak sürecin takipçisi toplumun sesi olmaya devam edeceğiz. (Bursa/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Eşitsizlik başarısızlıkta domino etkisi yaratıyor

SONRAKİ HABER

ODTÜ’de 12 Aralık’ta "Pandemi ve Üretim" paneli yapılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...