28 Kasım 2012 04:41

Komuta NATO’da

“Karar haftalar içerisinde değil, günler içerisinde alınacak” diyen NATO Genel Sekreteri, “Ancak tabii ki izlenmesi gereken bazı prosedürler var. İşin askeri bir yönü var. Uzmanlardan oluşan ekip şu anda Türk yetkililerle işbirliği içerisinde Türkiye’de keşif yapıyor. Patriot füzeleri nerelere yerleştirilecek, bunu tespit edecekler. Ayrıca Patirot operasyonlarını yürüten ABD, Hollanda ve Almanya’nın iç karar süreçleri var bu süreçlerin ardından NATO kararını verecek. Ancak tekrarlamam gerekirse bu karar günler içerisinde gelecek” ifadesini kullandı.

Patriotların komutasının kimde olacağına açıklık getiren NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, “Komuta, NATO Komuta Kontrol sisteminde olacak. Patriot füzeleri NATO müttefikleri tarafından yerleştirilecek ve füzelerin komutası, NATO Komuta Kontrol Sistemi’nde olacak. Tabi ki Türkiye’de bir NATO üyesi” diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya’nın Türkiye’ye patriot füze sistemi yerleştirilmesinden duyduğu rahatsızlığın da haklı gerekçelere dayanmadığını iddia etti.

Rasmussen prosedürler uyarınca sistemin maliyetinin, patriotları talep eden ve füzeleri yerleştiren ülkeler tarafından karşılandığını ifade etti. NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Patriot füze savunma sisteminin Türkiye’nin korunması için yeterli olacağına inandığını da dile getirdi.

AKP, ‘TETİK BİZDE OLACAK’ DİYORDU

Geçtiğimiz hafta basın açıklaması yapan AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Suriye sınırına füze savunma sistemi yerleştirilmesiyle ilgili olarak, “Patriotların mülk sahibi yani sistemin sahibi NATO’dur. Tabii ki diğer ülkelerden bu konuda uzmanlar gelecek. Bu uzmanlar asker uzman da olabilir. Yurt dışından asker gelecek mi gelecek. Uzman insanlar gelecek ama ‘bunun tetiği kimde olacak’ diye sorarsanız tetiği bizde olacak. Bizim Genelkurmayımızda olacak. Tetik bizim askerimizde olacak” diye konuşmuştu.


SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Patriot füze sistemlerinin Türkiye’ye konuşlanması NATO Dışişleri Bakanlarının 4-5 Aralık günlerinde Brüksel’de yapacağı toplantıda onaylanacağı ifade ediliyor. Almanya’nın katkısının ise, 5 Aralıkta yapılacak olan hükümet toplantısında onaylanabileceği belirtilirken Alman Parlamentosu’ndaki oylamanın, 21 Aralığa kadar gerçekleşmesi bekleniyor.


SURİYE’YE ABD-NATO MÜDAHALESİ BAŞLADI

İsrailin istihbarat örgütüne yakınlığıyla bilinen Debka sitesi, Türkiye’ye patriot füzelerinin konuşlandırılacak olması için “Suriye savaşında ABD’nin liderliğindeki NATO müdahalesi başlıyor” yorumunu yaptı. Debka sitesinde yer alan analizde, “ABD’nin ve NATO’nun Suriye ihtilafına müdahalesine yönelik adımların atılması ile Ortadoğu’daki askeri projektör ışığı, Gazze’den Suriye savaşına kaydı” denildi.

Türkiye’ye konuşlanacak patriotların “Amerikan askeri ekiplerce çalıştırılacağını” yazan Debka, Genelkurmay’ın açıklamasında füzelerin sadece savunma amaçlı ve Suriye’den bir hava veya füze tehdidine karşı kullanılacağı yönündeki açıklamasına dikkat çektikten sonra, “askeri kaynaklara” dayanarak, “Ancak füzelerin Türk-Suriye sınırının ötesinde bir bölgeyi , Halep ve Homs kentleri dahil Suriye’nin tüm kuzeyini kontrol edeceğini” savundu. Böylece, Esad Yönetiminin söz konusu bölgedeki isyancılara karşın en etkin ve öldürücü operasyonları gerçekleştirmesinin önleneceğini öne süren Debka, “ABD-Türk planının bir kısmı, İsrail’i etkiliyor” dediği analizinde Suriyeli isyancıların, pazartesi günü Esad rejiminin, İsrail’in karşısında bulunan en önemli elektronik uyarı radar tesisi olan M-1’i yok ettiklerine, bunun da Suriye’nin İsrail ve Ürdün’e karşı harekete geçme kabiliyetini ciddi biçimde zedelediğini vurguladı.


ALMAN HALKI KARŞI

Türkiye’nin Suriye sınırına konuşlanmak üzere NATO’dan talep ettiği patriot füze sistemlerine ilişkin tartışmalar devam ederken Wall Street Journal Gazetesi, Almanya’da halkın patriot sisteminin Türkiye’ye konuşlanmasına karşı çıktığını yazdı. Gazete, Alman kamuoyunun on yıllardır, Afganistan ve Balkanlar gibi az sayıda istisna dışında, uluslararası anlaşmazlıklara taraf olunmasını istemediğini anımsattığı haberinde, geçen hafta Almanya’da yayımlanan bir anketin halkın yüzde 59’unun patriotların Türkiye’ye konuşlanmasına karşı olduğunu gösterdiğine dikkat çekildi.

Almanya’da ana muhalefet partisi SPD Meclis Grup Başkanı Frank-Walter Steinmeier, gönderilecek askerler konusunda meclisin karar vermesini belirterek, “NATO üyesi olarak Türkiye’nin bu talepte bulunması normal. Ancak aşırı derecede tehlikesi olan bölgeye Alman askerlerinin gönderilip gönderilmeyeceğine kolay bir şekilde karar verilemez” demişti. Diğer muhalefet partileri Yeşiller ve Sol Parti de Alman askerlerinin Türkiye’ye gönderilmesine karşı çıkıyorlar. Yeşiller Partisi Meclis Grubu Başkanı Jürgen Trittin yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler’in Suriye için onay vermediği için bir askeri operasyona Almanya’nın katılmaması gerektiğini ifade etti. Sol Parti Meclis Grubu Uluslararası İlişkiler Politikası Sözcüsü Sevim Dağdelen, İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’le yaptığı ortak açıklamada, Alman askerlerinin Türkiye’ye gönderilmesine karşı çıkmıştı. Öte yandan, Wall Street Journal, Patriotlar konusunda Türkiye ile Almanya arasında tartışmaların yaşandığını öne sürdü. Gazete, Türkiye’nin talebinin 15 bataryayı gerektireceğini belirttiği haberinde Almanya’nın, Türkiye’ye, talebini “asgariye” indirmesi için “baskı yaptığı” iddiasında bulundu. Gazete, Alman yetkililerinin, Türkiye’nin söz ettiği tüm bölge için hava savunmasını sağlamanın “mantıklı olmayacağını” söylediklerini öne sürdü.


ERDOĞAN, 'BU TOPRAKLAR NATO'NUN' DEMİŞTİ

D-8 Zirvesi için gittiği Pakistan’ın başkenti İslamabad’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye yerleştirilecek NATO füzeleri konusunda şunları söylemişti: “Sayısal olarak şu kadar olacak, bu kadar olacak ifadesini kullanmak yanlıştır. Ancak atılan adım şudur; şu anda bizim topraklarımız aynı zamanda 4. maddeye göre NATO’nun da topraklarıdır. Burada NATO ile yapılan görüşmelerde, burada savunma esaslı olmak üzere böyle bir adım atılmaktadır. Bunun nereye yerleştirilip yerleştirilmeyeceği Silahlı Kuvvetlerimizin mensuplarının da uygun görmesiyle, onlar nereyi uygun görürlerse oralarda bu yerleşim olacaktır. Bu tamamıyla savunma esaslı olarak yani karşı tarafın muhtemel bazı saldırılarına karşın alınacak tedbirlerdir. Sayısal olarak ne kadar buraya NATO asker gönderir veya güvenlik elemanı gönderir bunu şu anda bilmemiz zaten mümkün değil, önemli değil. Bunun için NATO’nun şu anda bir uygulaması olacağı için de TBMM’den de herhangi bir izne gerek kalmayacaktır.”


KILIÇDAROĞLU: GÜVENLİK TEHDİDİ NATO'NUN KENDİSİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, füzelerin Türkiye’ye yerleştirilmesi konusunda, ortaya hiçbir mantıklı gerekçe konulmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, “Eğer güvenlik tehdidi varsa AKP hükümetidir. Ülkeyi tehlikeye sokan adres onlardır” dedi. Partisinin Meclis Grup Toplantısı’nda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Vah bu ülkenin haline. Patriot için talepte bulunuyoruz. Başbakan benim haberim yok diyor. Kendi halkına yalan söylüyor. Patriot istemedik diyor. Milli Savunma Bakanlığı, haberi yok diyor. 22 Kasımda AKP sözcüsü açıklama yapıyor. Diyor ki tetiği bizde olacak diyor. Hani Başbakan’ın haberi yoktu. 2 saat sonra düzeltme yapıyor. NATO ve Türkiye ortaklaşa yürütecek diyor. Davutoğlu da diyor ki NATO komutası çerçevesinde patriotlar Türkiye’ye gelecek. Türkiye’nin saldırgan tutumu çerçevesinde gönderelim göndermeyelim mi tartışması var. Patriotlar bize niye gelecek? Suriye’den veya başka ülkeden balistik füze tehdidi oldu mu? Niçin altı ay önce değil de şimdi geliyor? Böyle bir tehdidi biz duymadık varsa çıkın açıklayın” şeklinde konuştu. (DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et