05 Aralık 2020 11:28

BTS: Çin’e gidiyor diye uğurlanan tren Maltepe’den döndü, nerede olduğunu bilmiyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun katıldığı törenle İstanbul'dan Çin'e uğurlanan "ilk ihracat treni"nin Maltepe istasyonundan Halkalı Garı'na geri getirildiği belirtildi.

Fotoğraf: Muhammed Enes Yıldırım/AA

Paylaş

B/S/H firmasına ait buzdolabını Çin’e ihraç edecek yük treni dün İstanbul’dan yola çıktı. Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından uğurlanan trenin sokağa çıkma yasağına saatler kala yola çıkması Marmaray hattında yolcu taşımacılığını kesintiye uğrattı. Demiryollarında örgütlü Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası, trenin Maltepe’den Halkalı’ya geri döndüğü ve nerede olduğunun bilinmediğini iddia ederek olaya tepki gösterdi. Bilgi almak için aradığımız Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkililerinden ise trenin nerede olduğu konusunda bir açıklama gelmedi.

Toplamda 42 konteyner içinde beyaz eşya taşıyan ilk ihracat treninin 4 Aralık saat 14.00’te, Kazlıçeşme istasyonundan Çin'in Xi'an şehrine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından uğurlandı. KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası ise bugün yaptığı açıklamada, trenin Maltepe’den Halkalı’ya geri döndüğünü ve ortadan kaybolduğunu ifade etti. Sendika tarafından yapılan açıklamada, TCDD Trafik ve İstasyon Yönetimi Dairesi’nin “Marmaray Trafik Talimatı”  revize edilmeden önce yük trenlerinin Marmaray Tüp Tünelinden sadece Marmaray tren işletmeciliğinin sonlandığı saatte, yani gece geçişine izin verildiğini kaydedildi. Bu nedenle geçen yıl Çin’den gelen ilk trenin Marmaray tüpünde bakım kuşağının ardından saat 04.24’te, ikinci trenin ise saat 05.00'da Marmaray Ayrılıkçeşmesi durağından geçerek yolculuğuna devam ettiği hatırlatıldı.

‘YASAĞA SAATLER KALA MARMARAY’DA SEFERLER İPTAL OLDU’

Ancak “Marmaray Trafik Talimatı”nın Yük Tren Geçişi ile ilgili genel kuralların belirlendiği 11. maddesindeki değişen hüküm yüzünden Çin’e gidecek olan 15274 nolu özel yük treninin 9 adet Marmaray treninin seferi iptal edilmesine, 10 adet Marmaray treninin sefer bölgesinin kısaltılmasına, 9 adet Marmaray treninin de toplam 92 dakika rötar yapmasına sebep olduğu aktarılan açıklamada, “56 saatlik sokağa çıkma yasağının başlamasına saatler kala, insanların bir an önce evlerine yetişme telaşını yaşadığı anlarda; TCDD ve TCDD Taşımacılık Aş Yönetiminin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanının övgüsüne mazhar olma, koltuğu sağlamlaştırma ve şov yapma hesabının, İstanbul gibi büyük bir metropolde yarattığı trafik aksaması ve tehirler, pandemi döneminde yolcu birikmesine,  sosyal mesafenin ortadan kalmasına, hastalığın yayılma oranının artmasına ve yolcu memnuniyetsizliğine yol açmıştır” denildi.

‘BAKAN ŞOV UĞRUNA YANILTILDI’

Bu sorunların yaşanmasına rağmen Çin’e yollanan ihracat treninin kaybolduğunu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun bir şov uğruna yanıltıldığı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi: “İşin aslı nedir? Çerkezköy’deki BSH firmasının vagonlarına buzdolabı yüklü konteynerler yüklenerek oluşturulan tren Kazlıçeşme istasyonuna getirilmiş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na, ‘Çin’e tren gönderiyoruz’ diye tören yaptırılmış, tren Marmaray’dan geçirilmiş, Maltepe istasyonunda tren üstüne asılı pankartlar sökülmüş ve tren, geri Halkalı Gar’a getirilmiştir. Ülkemizin itibarını sarsan, ‘yapılmayan bir taşıma’ nedeni ile kurumu zarara uğratan, yolcu taşımacılığında aksamaya neden olan, pandemi koşullarında halkın sağlığını tehlikeye atan TCDD ve TCDD Taşımacılık Aş Yöneticileri hakkında gerekli değerlendirme yapılması için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nı göreve davet ediyoruz.”

YETKİLİLER TRENİN NEREDE OLDUĞUNU AÇIKLAMALI

Açıklamanın ardından Evrensel'in sorularını yanıtlayan BTS Genel Başkanı Murat Oral, gümrük veya Çin ile ilgili bir sorun yaşandığını düşündüklerini, ancak istasyonlardan aldıkları bilgiye göre trenin Maltepe’den Halkalı’ya döndüğünü ve şu an nerede olduğunun bilinmediğini söyledi. Yetkililer bu trenin nerede olduğunu açıklamalıdır” diyen Oral, şov yapmak uğruna Marmaray’ın felç edildiğini dile getirdi. Oysa gece veya sokağa çıkma yasağında trenin uygun bir şekilde hareket edebileceğini belirten Oral, “Trenin neden geri geldiği ve şu an nerede olduğunun açıklanmasını istiyoruz” dedi.

BAKANLIKTAN YANIT YOK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan bilgi almak istediğimizde, trenin yolda olduğu bildirildi. Ttrenin tam olarak nerede olduğunun açıklanmasını istediğimizde ise bilgi verileceği belirtilmesine rağmen herhangi bir dönüş yapılmadı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadın işçiler: Pandemi masrafları katladı, geçinemiyoruz

SONRAKİ HABER

İstanbul Tabip Odası: Hastalar 112'ye, 184'e ve ilçe sağlık müdürlüklerine ulaşamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...