04 Aralık 2020 23:35

HDP'li Sait Dede: Valiliğin ölümlere dair açıklamalarına güven yok, halk görüyor

Hakkari'de polis ve askerlerce sivillerin yaralanması ve öldürülmesine dair konuşan HDP'li Milletvekili Sait Dede "Halkın gözü önünde yaşananlara valilik apayrı açıklama yapıyor" dedi.

Sait Dede | Fotoğraf: MA

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Hakkari Valiliğinin, bugüne kadar polis ve askerlerin açtığı ateş sonucu sivillerin yaralanması ve öldürülmesine dair yaptığı açıklamalar birbirine benziyor. Failin asker-polis olduğu olaylara ilişkin yapılan açıklamaların neredeyse tamamında “Seken kurşun”, “Havaya açılan ateş”, “uyarı ateşi’ gerekçeleri yer aldı. 

11 ASKERE SORUŞTURMA AÇILDI

Kentte geçen hafta Derecik’te Özcan Erbaş’ın öldürülmesine dair 11 asker hakkında “Taksirle adam öldürmekten” soruşturma açıldı. Son olarak kentte polisler trafikte tartıştığı kişiyi silahla vurarak ayağından yaraladı. 

"GÜVENLİK GÜÇLERİNE GÜÇ VERİLİYOR"

Kentte yaşananları HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Evrensel’e değerlendirdi. Hakkari’de kolluk kuvvetleri tarafından yaralanan ya da öldürülen birçok insanın olduğunu belirten Dede, “Daha önce Hakkari merkezde gençler ile polis arasında bir gerginlik çıktı. Orada insanlar yerde sürüklendi, bütün Hakkari halkına küfredildi, yargılanan olmadı” dedi. 

Hakkari Valiliğinin olayları yalan açıklamalarla maniple ettiğini belirten Dede, olay basına yansımadıkça valiliğin yaşanan olaylara dair açıklama dahi yapmadığını söyledi. Dede, “Yargı güvenlik güçlerine güç veriyor, istediğinizi yapabilirsiniz diyor, İkinci idari amirler bir ilin valisi kalkıp kılıf bulmaya çalışıyorsa güvenlik gücü de bundan güç alacaktır” dedi. 

"YAŞANANLARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Valiliğin yalan yanlış bilgiler ile kamuoyunu yanılttığını ve güvenlik güçlerini koruduğunu söyleyen Dede, “Valiliğin açıklamalarına güven yok, halk da bunu görüyor, halkın gözü önünde yaşananlara valilik apayrı açıklama yapıyor. İnsanlar güvenlik güçlerinin korkusundan hareket edemiyor. Devlet halk için vardır, kolluk kuvvetlerini korumak için değil. Kimsenin kolluk kuvvetlerine karşı özel bir tutumu yok, bir suç varsa yargılanmalı. 2 gencin yaralanmasına neden olan olayda polis mafyavari bir şekilde gençlerin topuklarına sıkıyor. Böyle bir durum almış başını gidiyor. Biz bu yaşananların takipçisi olacağız, hesabını soracağız, bu olayların failleri hakkettikleri cezayı alana kadar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kardeş Türküler solisti Vedat Yıldırım: Sistem bir şekilde işliyor peki sanatçılar?

SONRAKİ HABER

Ece Çiçek, 4 aylık evli olduğu erkek tarafından boğazı kesilerek katledildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...