03 Aralık 2020 23:23

İzmir SMMMO Başkanı Vedat Adak: Devlet desteği artık olmazsa olmaz

Evrensel'e konuşan İzmir SMMMO Başkanı Vedat Adak, "Esnaf bugüne kadar kendi imkanlarıyla geldi ama destek sağlanmazsa ya da tedbir alınmazsa bundan sonrası sürdürülemez" dedi.

Vedat Adak | Fotoğraf: Dilek Omaklılar/Evrensel

Reklam

Dilek OMAKLILAR
Ramis SAĞLAM
İzmir

Küresel ekonomiyi etkisi altına alan koronavirüs salgını ekonomik anlamda da en çok emekçileri vurdu. İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Vedat Adak pandeminin yarattığı ekonomik tahribatı, muhasebeci-mali müşavirlerin gözünden anlattı.

Pandemi sürecinde Mali Müşavirler Odası üyelerinin ‘Ofise gitmek zorunda’ kaldığını söyleyen Adak, “Genel bir mücbir sebep alamadığımız için herkesin evlerine girmesi çağrısı yapılırken, meslektaşlarımız ofislerine gitmek zorunda kaldı. Daha sonra sokağa çıkma yasaklarında özel izinler de sağlandı. Bu izinler sağlanana kadar belirsizlik ortamı yaşandı. Hem evde kalacağız hem korunacağız hem de işleri süresinde yapacağız. Çok sayıda müşterimiz, temas kurduğumuz insanlar var. Korunmaya çalışırken evrakları nasıl alacağız, nasıl dezenfekte edeceğiz, nasıl kayıt yapacağız ve sonrasında işimizi süresinde nasıl yetiştireceğiz gibi sıkıntılar yaşadık. Ama meslektaşlarımız çok fedakarca bu süreci götürdü ve götürmeye devam ediyor. Kamuoyunda çok duyulmasa da mali müşavirlerin de alkışlanması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

"KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ ESNAF İÇİN MUTLAKA ÇÖZÜM BULUNMALI"

Hizmet verdikleri sektörde müşterilerinin de sıkıntılarını anlatan Adak, “Sadece kısıtlamalar değil, çalışanların Kkovid-19’a yakalanması sonucu işleri aksayan insanlar var. Bizde ithalata dayalı bir üretim olduğu için ithalatın durması nedeniyle bazı işler durdu. Bu yoğun yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. Zor şartlarda varlıklarını korumaya çalışan, özellikle küçük esnaf ve orta ölçekli işverenler ciddi sıkıntılar yaşadı ve fedakarlık yaparak iş yerlerini kapatmamaya, işçileri çıkarmamaya gayret ediyorlar ama bu ne kadar sürdürülebilir?” diye konuştu. Esnafa destek sağlanmamasının kendilerini de etkilediğini söyleyen Adak, “Örneğin Almanya’da çalışması yasaklanan taksi şoförlerine aylık maddi destek sağlanıyor. Bizde olmaması çalışmaya mecbur olan esnafın daha da zor durumda kalmasına neden oluyor. Birlikte çalıştığımız için bizlere de doğrudan yansıyor. Tahsilat konusunda önemli sıkıntılar yaşanıyor. Bugüne kadar kendi imkanlarıyla geldi ama destek sağlanmazsa ya da tedbir alınmazsa bundan sonrası sürdürülemez, idare edilemez. Buna mutlaka çözüm bulunması gerekir” dedi.

"YAPILANDIRMA HAKSIZ REKABET NEDENİ"

Gündeme gelen 7526 sayılı Kanun ve borçların yeniden yapılandırılması ile ilgili de konuşan Adak, “Yapılandırmaların istisna olması gerekirken artık rutine bağlandı. İş adamları artık bu yapılandırmayı planlayarak karar alıyor, ödemeler yapıyor. Öncelikle İzmir Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulunun görüşü ve şahsi görüşüm bu yapılandırmaların kesinlikle bir daha olmamak üzere, Anayasa’ya hüküm koyarak yasaklanması gerektiğidir. Yapılandırma bir haksız rekabet nedeni, adaletsiz bir durum. Çok istisnai durumlarda belki uygulanabilir ama bu kadar rutin halde uygulanması düzenli vergiye uyumlu mükellefin aleyhine bir haksız rekabet yaratıyor.” dedi. Son günlerde Maliyenin vergiye uyumu arttırma gerekliliği açısından çalışmalarının önemli olduğunu söyleyen Adak, “Ama bir yanda bu yapılandırmalar ve aflar ve benzerleri ile vergiye uyuma en büyük zararı verecek kararları alıyorlar. Bu bir çelişkidir. Bizim için en iyi mükellef denetlenmiş mükelleftir. Vergiye uyum sağlamak isteniyorsa yapıcı denetimlerin artırılması, matrah artırmaları, yapılandırma vergi aflarının kalıcı bir şekilde ortadan kaldırılması gerekir” diye konuştu.

AFET FONU İLE DEPREMDE ZARAR GÖREN MESLEKTAŞLARA DESTEK

İzmir’de 30 Ekim’de yaşanan depremde meslektaşlarının yaşadıklarına da değinen Adak, “Doğrudan etkilenen birçok meslektaşımız oldu. Bir meslektaşımızın konutu göçük altında kaldı. Eşi 19 saat sonra göçük altından çıkarıldı ama tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Onun dışında maddi kayıplar var. Bayraklı’da çalışan karı-koca meslektaşlarımızın ofisinin bulunduğu bina çöktü. 13-14 meslektaşımızın ofisi ağır hasar gördü. Ofislerinden bir iğne bile alamadılar” dedi. Bu konuda meslektaşlarına sağladıkları destekleri anlatan Adak, “Ofisleri göçük altında olan meslektaşlarımızın ya da kısmi zarar gören meslektaşlarımıza bizim üst birliğimiz olan TÜRMOB’un bünyesinde kurulmuş bir afet fonumuz vardı. O afet fonumuzdan zarar gören meslektaşlarımız için yardım talebinde bulunduk. Genel Başkanımız ve Yönetim Kurulumuz bize hızlı ve olumlu cevap verdi. Acil yardım heyeti kurarak 20’ye yakın meslektaşımıza yeniden ofis kurabilmeleri için yardım yapabildik, 30’ar bin TL. Ağır hasar görenlere 20’şer bin TL, daha az hasar görenlere 10’ar bin TL ve ofisi hasar görmüş ama evrağı ve eşyası zarar görmeyenlere de konut ya da işyerinden taşınma yardımı olarak 5’er bin TL. Bu da yaklaşık 80-100 kişi civarında toplam 200 kişiye yakın meslektaşımıza yardımda bulunduk” dedi. Desteklerin meslektaşların mesleğe girerken fona koydukları paralar olduğunu özellikle belirten Adak, kendilerinin sadece bunu organize ettiğini söyledi. Adak ayrıca dönemin TÜRMOB Genel Başkanı ve Yönetim Kuruluna, böyle bir fonu hayata geçirdikleri için teşekkür etti.

"ESNAFA NEFES ALMA FIRSATI SAĞLANMALI"

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Vedat Adak esnafa ‘nefes alma fırsatı’ sağlanması gerektiğini söyledi, “Matrah artırımı, stok affı, kasa affı gibi beklentiler vardı ama bunlar çıkmadı” diyen Adak, “Sadece ödeme kolaylığı diye tabir edebileceğimiz bir borcu olan mükelleflerin cezalarının önemli ölçüde silinerek taksitlendirmeyi sağlayan bir durum. Ama bunun da zamanlaması çok yanlış. Bugün kirasını, işçisinin ücretini ödemekte, varlığını devam ettirmekte zorlanan esnaf borcu olsa dahi bu yapılandırmadan yararlanma şansına sahip değil. Güncelini ödeyemeyen geçmiş döneme ait olanları ödeme şansına sahip değil” dedi.

ESNAFIN BORCU ERTELENMELİ

Adak, "Pandemi sonrasına kadar bırakın yapılandırma gibi geçmiş borçların taksitle de olsa ödenmesini talep etmeyi güncel dahil hepsi ertelenmeli. Esnafa nefes alma fırsatı sağlanmalı" diye konuştu.

Reklam