03 Aralık 2020 23:54

RTÜK’ten ‘ordu satıldı’ cezasında cımbızlama

RTÜK CHP’li Başarır’ın Tank Paleti fabrikasının Katar’a satılmasını “Devletin ordusu Katar’a satılmış” diyerek eleştirdiği programa verilen cezanın raporunda bazı kısımları yazmadı.

Habertürk programının ekran görüntüsü

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

RTÜK, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın bir televizyon programında Tank Paleti’nin Katar’a satılmasını “Devletin ordusu Katar’a satılmış” diyerek eleştirmesi gerekçesiyle HaberTürk kanalına yüzde 5 idari para cezası, 5 kez program durdurma cezası vermişti. Başarır’ın sözleri parti temsilcilerinden medyaya hatta genelkurmaya kadar pek çok kesim tarafından cımbızlanarak çarpıtıldı.

"SUNUCUNUN SORUSU ÜZERİNE AÇIKLADIĞI KISIM YOK"

RTÜK’ün de yayına ilişkin hazırladığı ihlal raporunda programdaki önemli kısımlara yer vermediği ortaya çıktı. Konuya ilişkin konuşan RTÜK’ün CHP’li Üyesi İlhan Taşcı, olağan uygulamanın görüşülecek yayınla ilgili kaydın tamamının deşifre edilmesi olduğunu bildirdi. Bu raporda ise deşifresi yapılmayan bölümlerdeki diyalogun gizlendiğine dikkat çeken Taşcı, “Çünkü burada programın sunucusu, siyasetçinin sözlerine açıklık getirmesi için araya girmiş;  Sayın Başarır da kastının tamamen Tank Paleti fabrikasının satışına ilişkin olduğunu söylemiş” dedi. Üst kurul üyelerinin her yayını izleyemeyeceğini ve kulaktan dolma bilgilerle de karar veremeyeceğini dile getiren Taşcı, “Üyelerin o yayının tamamını izlemişçesine bir bütün olarak değerlendirebilmeleri için tam deşifre yapılması zorunluluktur. Bugüne kadar da uygulama hep tam deşifre yapılması biçimindedir. Ancak bu dosyada, yayıncı lehine değerlendirilebilecek, konuşmacının da kastını tam anlatabildiği bölümleri kurulun önüne getirilmedi. Bu görülmüş bir deşifre yöntemi değildir. Vahim olan tam da budur. Amacı da verilen karardan bellidir” dedi. Ayrıca söz konusu cezanın RTÜK’ün verebileceği en ağır ceza olduğunu ifade eden Taşcı, bundan daha ağır bir yaptırım olmadığını söyledi. Bu cezanın birden fazla amacı olduğunu dile getiren Taşcı, karar ile siyasetçinin siyasi söyleminin cezalandırıldığını ve televizyonculara gözdağı verildiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Sakarya'da işçileri taşıyan servis kaza yaptı: 7 yaralı

SONRAKİ HABER

Erdoğan BM’de "şehir hastaneleri ve sosyal sağlık sistemi"ni övdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa