02 Aralık 2020 08:27

Özgür Ülke'nin bombanlamasının üzerinden 26 yıl geçti

Özgür Ülke gazetesinin bombalanmasının üzerinden 26 yıl geçti. Gazetenin muhabirlerinden Zekine Türkeri, o günleri anlattı.

Fotoğraf: Özgür Ülke

Paylaş

Özgür Ülke gazetesinin bombalanmasının üzerinden 26 yıl geçti. Gazetenin muhabirlerinden Zekine Türkeri, bombalamadan sonra attıkları “Bu ateş sizi de yakar” manşetinin bugün yerini bulduğunu söyledi.

Yayın hayatına başladıktan 239 gün sonra, geleneği olduğu diğer gazetelerin aksine 3 Aralık 1994’te bombalanarak kapatılmak istendi. 2 Aralık’ı 3 Aralık’a bağlayan gece gazetenin İstanbul Kadırga’da bulunan teknik binası, Cağaloğlu’da bulunan merkez bürosu ve Ankara bürosu aynı anda bombalı saldırıya uğradı. Saldırıda gazetenin ulaştırma görevlisi Ersin Yıldız yaşamını yitirirken, 23 gazete çalışanı ise yaralandı. Olayın faillerine dair hiçbir şey yapılmazken, saldırıda yaralananlar hastanede gördükleri tedavilerinin ardından gözaltına alındı. Saldırıya dair açılan soruşturmada ise hiçbir sonuç çıkmadı.  

“CEZA ALMAYACAKLARINI BİLİYORLARDI”

Bu süreçte gazetede muhabirlik yapan Gazeteci Zekine Türkeri, yaşananları anlattı. O süreçte habere doğru düzgün çıkamadıklarını ifade eden Türkeri, “Her daim arkamızda ızbandut gibi yüzleri maskeli ve uzun namlulu silahlı adamlar vardı. Bunlar her yerde bizi takip ediyorlardı. Biz böyle bir dönemde gazetecilik yaptık. Özgür Ülke yaşananları ve gerçekleri verdiği için hedef oldu” ifadelerini kullandı. 

Bombayı patlatanların ceza almayacaklarını çok iyi bildiklerini bu nedenle bu işi yaptıklarının altını çizen Türkeri, “Kürtleri vurmanın bu ülkede cezası yok.” dedi.

“BU ATEŞ SİZİ DE YAKAR”

Özgür Ülke gazetesi, “Bu ateş sizi de yakar!” manşetiyle bombalanmanın talimatını verenlere yanıt verdi. Saldırının ardından gazeteye destek yağdı. Kimi aydınlar saldırıya yönelik tepkilerini Özgür Ülke’nin köşelerine yazdıkları yazılarla gösterirken, aralarında Yazar Orhan Pamuk, Ahmet Altan, Latife Tekin, Murathan Mungan ve Lale Mansur’un da yer aldığı bir grup aydın, sokağa çıkarak gazetenin "Ülke’ne Sahip Çık” manşetli sayısını dağıttı. Saldırıya dair yaptığı açıklamada “Bertaraf edin” emrini, doğal emir olarak karşıladığını söyleyen Dönemin Hükümet Sözcüsü Yıldırım Aktuna ise gazetenin bombalanmasını, “Türkiye’yi zor durumda bırakmak için kendi kendilerini bombaladıklarını düşünüyoruz" şeklindeki sözlerle açıklamıştı.

“O ATEŞ HERKESİ YAKIYOR”

Bombalamadan sonra ertesi gün “Bu ateş sizi de yakar” manşetiyle çıktıklarının altını çizen Türkeri, o ateşin bugün herkesi yaktığını söyledi. O ateşin bir çürüme olarak Türkiye’yi yaktığının altını çizen Türkeri, “Türkiye Kürt sorununun çözümünü erteleye erteleye çürüdü. O ateş bu ülkeyi şöyle yaktı; AKP gibi bir iktidara herkesi mahkum etti. Bundan daha iyi bir ateş mi olur?​” diye sordu. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Ferhat Tunç’un duruşması ertelendi

SONRAKİ HABER

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK, asgari ücret için ortak açıklama yapacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...