01 Aralık 2020 23:23

Aydınlı esnaf: Vergi muafiyeti sağlansın kredi ödemeleri geciktirilsin

Geçim sıkıntısı yaşayan Aydın’daki esnaf, hükümetten kira, fatura, vergi muafiyeti ve kredi ödemelerinin geciktirilmesini istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Doğukan DOĞAN
Aydın

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından dile getirilen acı reçetenin mağdurlarından biri de esnaf oldu. Pandemi dönelinde ekonomik olarak sorunlar yaşayan esnaf yeni yasaklarla beraber adeta iflasın eşiğine geldi. Geçim sıkıntısı yaşayan Aydın’daki esnaf, hükümetten kira, fatura, vergi muafiyeti ve kredi ödemelerinin geciktirilmesini talep etti.

Lokanta işletmecisi olan Yıldız Demirci, virüsü sanki küçük işletmeler yayıyormuş gibi bir algı yaratıldığını ve bu duruma şiddetle karşı çıktığını belirtti. Demirci, “Pazarda, AVM’lerde her şey serbest iken, insanlar dip dibe iken virüs yayılmıyor da insanlar sadece yemek yerken mi virüs yayılıyor? Alınan önlemler bana pek inandırıcı gelmiyor. Ya topyekün önlem alınsın ya da esnafı daha fazla zora sokmasınlar. Biz paket servisle nereye kadar idare edebiliriz” ifadelerini kullandı.

ESNAF KİRASINI DA FATURALARINI DA ÖDEYEMİYOR

Esnafın bir belirsizlik içerisinde olduğunu ifade eden Demirci, “Kredi borcumuzun ilk taksitini ödeyebildik fakat ikinci taksiti ödeyebilir miyim bilmiyorum. Tezgahımız yemek doluydu, şimdi siz de görüyorsunuz tezgah bomboş durumda. 38 liraya aldığım çiçek yağı şimdi 55 lira olmuş. Nasıl doldurayım bu tezgahı? Bir kriz içindeyiz, elemanlarımızla yollarımızı ayırmak zorunda kaldık. Acil olarak devletin esnafa destek çıkmasını istiyoruz. Kiramızı ödeyemiyoruz, elektrik ve su faturalarını ödeyemiyoruz. Bakanlıktan bizi denetlemeye geliyorlar ama bir kere halimizi sormuyorlar. Esnaf odası da herhangi bir sorunumuzu çözmek için yardımcı olmuyor. Sadece mesaj atıp ‘Şu yasak, bu yasak’ diyorlar. Herhangi bir destek almadan devam etmemiz imkansız. Evde 7 kişi yaşıyor, nasıl doyacak karnımız” diye konuştu. 

ESNAF BORCA BATTI

Tekel bayi işleten bir esnaf da ilk olarak sağlığı için tedirgin olduğunu belirtirken, “Yaşım epey ilerledi ve bu yüzden biraz tedirginim. Fakat bir şekilde dükkanı açık tutmak zorundayım. Sadece ben değil tüm TEKEL bayi işletmecileri dükkanlarını açık tutmak zorunda. Hemen aşağıdaki dükkan sahibi şu an pozitif ama hâlâ dükkanı işletiyor. Neden böyle? Çünkü boğazımıza kadar hepimiz borca batmış durumdayız. Borcum yok diyen açık açık yalan söylüyordur” dedi.

"BATMANIN EŞİĞİNDEYİZ"

Yeni önlemleri tepkiyle karşılayan TEKEL bayi işletmecisi, önlemleri yetersiz bulduğunu aktarırken, “Normal işletmeler saat 22.00’de kapanırken biz saat 20.00’de kapatıyoruz. Sebep? Çünkü biz alkol satıyoruz. Bu yasağın virüsle bir alakası yok, ben inanmıyorum. Kendi dünya görüşlerini pandemiyi bahane ederek bize zorla dayatıyorlar. Yapacağımız iki saatlik iş bile kritik bizim için, batmanın eşiğindeyiz” diye konuştu. 

Esnafın sesini daha gür bir şekilde çıkartması gerektiğini söyleyen TEKEL bayi işletmecisi, “Diğer esnaf arkadaşlarla görüştüğümde ‘Madem kimse bizimle ilgilenmiyor o halde biz kendimiz bir şeyler yapalım, sesimizi çıkaralım’ dedim. Hiçbiri yanaşmadı. ‘Aman başımıza iş açma’ diyorlar. Yahu zaten batmışsın neden çekiniyorsun? Çık hakkını savunsana” diyerek tepkisini dile getirdi. 

ESNAF ZARAR EDİYOR

Genel olarak ekonomik gidişatın iyi olmadığını belirten işletme sahibi, “Sadece bizim sıkıntımız yok herkes sıkıntılı. Bir oğlum var, yeni bitirdi üniversiteyi. Şimdi her yer kapalı. İş yok, güç yok. Ne yapsın, oğlan boş boş geziyor. Hükümet Katar’a, yandaş holdinglere milyarlarca lira akıtıyor. Gelsinler gençliğin haline baksınlar, onlara destek çıksınlar” diye konuştu. 

Esnaf ve Sanatkarlar Odasına da tepkili olan işletme sahibi, odanın kendilerine gereken desteği vermediğini ifade etti. İşletme sahibi, “Esnaf ve sanatkarlar odası bize hiçbir destekte bulunmadı. Bizden sadece tahsilatı istemeyi iyi biliyorlar. Biri gelip ‘Sıkıntınız var mı?​’ diye sormadı. Sadece seçim vakti geliyorlar. Ben bugün en dar günümdeyim bana destek çıkman lazım. Eğer bunu yapamayacaksan ne işe yararsın ki? Zararımız ise kârımızdan daha fazla. Haftalık mal alıyorum ama ödemeyi gerçekleştiremiyorum. Normalde dükkana 5 bin liralık sigara alıyordum fakat şimdi sadece 500 liralık sigara alabiliyorum. Böyle böyle idare ediyoruz ama nereye kadar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

ABD Adalet Bakanı: Seçim sonucunu değiştirecek yaygın bir usulsüzlük tespit edilmedi

SONRAKİ HABER

Siverek'te kaymakam ve müftünün görev yerleri değiştirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...