01 Aralık 2020 11:13

KESK Kocaeli Şubeler Platformu: Koronavirüsü tam kapanmayla yenebiliriz

Kovid-19 salgınına karşı taleplerini sıralayan KESK Kocaeli Şubeler Platformu, “21 gün tam kapanma gerekli” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kocaeli Gazeteciler Cemiyetinin ‘muhabirler arasında virüs yayılımını önlemek için dikkat edilmeli’ çağrısına uyarak yazılı açıklama yapan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Etem Kartal, etkisini iyice artıran koronavirüs salgınına karşı hükümetin ülkede tam kapanmayı sağlaması gerektiğini belirtti. Tam kapanmayla birlikte halkın tüm ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini de vurgulayan Kartal, salgının ancak böyle aşılabileceğini ifade etti.

Mart ayından bu yana gerçekçi önlemler almak yerine vakaları ve yaşamını kaybedenlerin sayılarını düşük göstererek kendisine başarı hikayesi yazmaya çalışan siyasi iktidarın, ‘çarklar dönecek’ ısrarının salgının daha fazla yayılmasına, ölümlerin artmasına neden olduğunu belirten Kartal, "Halkın sağlığı için ekonomik ve sosyal tedbirleri almayan iktidar, şirketlerin vergi borçlarını sıfırlarken hazine garantili yeni ihaleler ve ödemeler yapmaktan da geri durmamaktadır. Çarklar işçi ve emekçilerin canıyla dönerken sermayenin çıkarları halk sağlığının önüne geçmektedir” diye konuştu.

"KAYIPLARIN ÖNÜNE GEÇMENİN YOLU 21 GÜN KARANTİNA"

En az 21 karantina uygulanması gerektiğini söyleyen Kartal, “Başta TTB olmak üzere sağlık örgütleri salgının merkezinin kamu binaları ve fabrikalar olduğunu açıklamalarına rağmen hizmet ve üretim aralıksız devam etmektedir. Pandemi ile ilgili açıklanan tedbirlerde binlerce işçi ve emekçinin çalıştığı işyerlerine dair bir düzenleme bulunmamaktadır. Söz konusu salgının yayılmasının ve can kayıplarının önüne geçmenin yolu tam kapanmadan geçmektedir. Bu süreçte zorunlu olmayan tüm hizmetler durdurulmalı, en az 21 gün karantina uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı. Kamuda yayınlanan genelgelerle tedbir alınıyormuş gibi gösterildiğini, genelgelerin uygulanması idarecilerin keyfiyetine bırakıldığını belirten Kartal, "Bu nedenle 60 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı bulunanlar dahi iş yoğunluğu, personel yetersizliği gerekçe gösterilerek çalıştırılmaya devam ediliyor. Dönüşümlü çalışma uygulamaları kurumların çoğunda rafa kaldırılmış durumdadır. Kamuya ivedilikle yeni personel alımı yapılmalı, insan hayatını hiçe sayan bu anlayıştan bir an önce vazgeçilmelidir" dedi.

"VATANDAŞLARA 'YURTTAŞLIK TEMEL GELİRİ' SAĞLANMALI"

İktidarın vatandaşlara ‘Mesafeni koru, maskeni tak, hijyene dikkat et’ diyerek sorumluluğu üzerinden attığını belirten Kartal, “Salgınla mücadele bireysel tedbirlerle değil, siyasi iktidarın her türlü ekonomik ve sosyal korumayı halka sağlamasıyla olacaktır. Bu nedenle kamu emekçileri olarak pandemi ile mücadelede toplumun tüm kesimlerini gözeten taleplerin kabul edilmesini istiyoruz. Zorunlu mal ve hizmet üretimi dışında bütün iş kollarında üretime son verilmelidir. Kamuda bütün yasal süreler durdurulmalıdır. (davalar, icra takipleri, vergi ve SGK yapılandırmaları, zamanaşımı vb.) 21 gün tam kapanma ve izolasyon sağlanarak emekçiler sosyal ve ekonomik olarak desteklenmelidir” dedi. Sağlık personeli açığının da giderilmesi gerektiğini ifade eden Kartal, “Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir. Zorunlu olarak hizmete ve üretime devam eden işyerlerinde emekçilere düzenli ve yaygın testler ücretsiz olarak yapılmalıdır. Eğitime ara verildiği sürece 10 yaş altı çocuğu olan ebeveynlere ücretli izin verilmelidir. Vatandaşların zorunlu harcamalarının (su, elektrik, ısınma vb.) faturaları devlet tarafından ödenmeli, kredi borçları ertelenmeli ve tüm vatandaşlara yurttaşlık temel geliri sağlanmalıdır. İşsizlik fonu bu süreçte işçiler ve emekçiler için kullanılmalı, salgın bitene kadar bu kesimler desteklenmelidir” diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)

 

Kovid-19 - Koronavirüs salgınında son durum

 

ÖNCEKİ HABER

Hakkari'de tüm eylem ve etkinlikler 15 gün süreyle yasaklandı

SONRAKİ HABER

Chen Solar işçisi yazdı: Hatice’den sonra da hiçbirimize test yapılmadı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa