Sendika ve meslek örgütlerinden "Dr. Şeyhmus Gökalp'i serbest bırakın" çağrısı

Sendika ve meslek örgütleri, "terör örgütü üyeliği" iddiasıyla tutuklanan TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp'ın serbest bırakılması talebiyle ortak açıklama yaptı.

01 Aralık 2020 09:29
Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB), DİSK, KESK, TMMOB yaptıkları ortak açıklamada, "terör örgütü üyeliği" iddiasıyla tutuklanan TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp'ın serbest bırakılmasını istedi.

İnternet üzerinden yapılan basın toplantısında ortak açıklamayı okuyan TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur, işyeri ve evi adresi, savcılık tarafından çağrıldığında ifade vereceği bilinmesine rağmen Gökalp’in tutuklanmasının özellikle de pandemi koşullarında uygun olmadığını söyledi. Tutuksuz yargılama esas olmasına karşın tutuklanmasının insan haklarına uygun olmadığını belirten Gökalp, “TTB Merkez Konseyi üyelerinin gözaltına alındıkları dönemde farklı kişiler hakkında gizli tanık olduğu iddia edilen bir kişi 3 yıl sonra birden Şeyhmus Gökalp’i hatırladığını söylüyor, bunun üzerine bir dosya dolduruluyor. Bu kişi Şeyhmus ile birlikte çalıştığını ifade etmesine rağmen aralarında 10 yıldan uzun bir süre var. Bu yalancı tanık Şeyhmus Gökalp’ten 10 yıl sonra çalıştığını söylüyor. Yargıda, Anayasa Mahkemesi’nde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde bu tür beyanların kanıt niteliği taşımadığına yönelik kararlar var ama soyut suçlamalarla arkadaşımız tutuklanıyor” dedi.

Şeyhmus Gökalp’in tüm yaşamı boyunca mesleki etik değerlere sıkı sıkıya bağlı kaldığını vurgulayan Korur, TTB Yüksek Onur Kurulu üyelerinin hiçbir disiplin kurulu cezası almamış ve 15 yıl deneyimi olması kuralına dikkat çekti. Korur, onur kurulunun mesleki saygınlığı, hasta ve hekim haklarını, mesleki etik değerleri koruma yükümlülüğünü koruyan; ulusal yasal düzenlemeler ve evrensel etik metinler çerçevesinde yürütülen disiplin soruşturma ve kovuşturma süreçleri bu metinler çerçevesinde inceleyen mesleki denetimin en yüksek karar organı olduğunu söyledi.

Şeyhmus Gökalp’ın tutuklanmasının meslek örgütü özerkliğine müdahale ve Kovid-19 pandemisinde gerçekleri dile getirdiği için hedef alınan TTB ve tüm meslek örgütlerine yapılan saldırıların devamı niteliğinde olduğunu belirten Korur, “Bu tip suçlama ve tutuklamaların meslek örgütlerini iktidarın arka bahçesi yapma girişimlerine geçit vermeyerek, geçmişte olduğu gibi bugün de geri adım atmadan halkın sağlık hakkını savunmaya devam edeceğiz. Emek meslek örgütleri olarak meslek ilkelerini savunan Şeyhmus Gökalp’ın haksız hukuksuz tutukluğuna son verilmesini, serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

9 aylık hamile kadın Kovid-19 olduğu gerekçesiyle tedavi edilmedi, hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

EMEP: İşçilere "evde korona oldum" dedirtiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa