30 Kasım 2020 16:03

Saros için dava dilekçesi: Yok edilmesini durdurun

Saros’ta kurulmak istenen doğal gaz limanı inşaat çalışmalarının durdurulması için ikinci ÇED raporunun yürütmesinin durdurulması talebiyle dava dilekçesi verildi.

Fotoğraf: Saros Gönüllüleri

Paylaş

Saros Körfezi kıyılarında devam eden doğal gaz boru hattı ve limanı yapım çalışmalarının durdurulması için Edirne İdare Mahkemesine yürütmeyi durdurma davası açıldı. Saros Körfezi Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Derneği ve Erikli Sahili Turizm Geliştirme Kooperatifinin yanı sıra 33 yurttaş tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığına karşı mahkemeye verilen yürütmeyi durdurma talepli dilekçede bölgede inşaat çalışmalarının başlaması ile tahribatın da başladığı dile getirildi.

MAHKEMEYE KENDİ KARARI DA HATIRLATILDI

Avukat Bülent Kaçar tarafından hazırlanan dava dilekçesinde projenin Saros Körfezi’ne, tarım ve orman alanlarına, denize, yüz binlerce insanın mülkiyet haklarına büyük zararlar vereceği, Saros Özel Çevre Koruma (ÖÇK) bölgesi mevzuatına aykırı olduğu, kamu yararı taşımadığı, doğal sit alanlarına ve kültür turizm koruma gelişim bölgesine büyük zarar vereceğinin bilirkişi raporunun yanı sıra yürütmeyi durdurma talebinde bulunulan Edirne İdare Mahkemesi kararıyla da ortaya konduğunun altı çizildi.

BİR PROJE İÇİN İKİ AYRI ÇED SKANDALI!

Projenin tek amacının dış ticaret olduğuna dikkat çekilen dilekçede şu görüşlere yer verildi:

“ÇED raporu ve ÇED olumlu kararının hukuksuzluğu bilimsel ve hukuksal olarak açıkça kanıtlanmıştır. Heyet raporu bilimsel ve mevzuat açısından 90 civarındaki hukuksuzlukları kesin olarak ortaya koymuştur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı büyük bir idari garabete imza atmıştır. Şu an ortada BOTAŞ’ın sunduğu birbirinden farklı iki ayrı ÇED raporu vardır. Bakanlık birbirinden farklı her iki rapora da ÇED olumlu kararı vermiştir. Tek bir proje için iki ayrı ÇED raporu, tek bir proje için iki ayrı ÇED olumlu kararının varlığı görülmemiş bir skandaldır.”

DERHAL YÜRÜTMESİNİ DURDURUN TALEBİ

İkinci ÇED raporuna verilen ÇED olumlu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açıldığı belirtilen dilekçede, “Dava konusu işlemin uygulanmakla etkisi tükenecek işlem kabul edilerek bilirkişi raporunun sunulması beklenmeden ivedilikle yürütmesinin durdurulmasına kararı verilmesini saygıyla arz ve talep ederiz” ifadelerine yer verildi. (Edirne/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dersim’de esnaf dertli: "BAĞ-KUR borcumuzu bile ödeyemiyoruz"

SONRAKİ HABER

Tokat ve Amasyalılar altın madenciliğine karşı ortak mücadele veriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa