30 Kasım 2020 14:34

Ege Çevre ve Kültür Platformu: Dikili'de TDİOSB projesinden vazgeçilmelidir

Dikili’de kurulması planlanan TDİOSB ile ilgili konuşan EGEÇEP Üyesi Erhan İçöz, "Bu projede dar gelirli köylülerimiz, çiftçilerimiz yoktur" dedi.

Fotoğraf: Oben Ulu

Reklam

EGEÇEP (Ege Çevre ve Kültür Platformu), Dikili’de kurulması planlanan Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) ile ilgili online basın açıklaması yaptı. Basın metnini okuyan EGEÇEP Üyesi Erhan İçöz, “Bu projede, dar gelirli köylülerimiz, çiftçilerimiz yoktur. Böyle bir proje oluşumunda hedeflenen ilk amaç kamu yararı olmalı iken bu projede kamu yararı tamamen göz ardı edilmiştir” dedi.

"KÖYLÜNÜN TOPRAĞI ELİNDEN ALINARAK TDİSOB’YE VERİLECEK"

Proje tanıtımına değinen İçöz, “Tanıtım yazılarına göre, her ortağın payı en az 3000 m2 olacak ve bedeli de en az 3.000.000 TL olacaktır. Toplam 3000 dönüm arazi bu işletmelere tahsis edilecektir. Diğer bir deyişle, köylünün toprağı elinden alınarak, Dikili TDİSOB’ye verilecektir. Arazilerin ne şekilde köylüden alınacağı belirsizdir. Acele kamulaştırma, burada da uygulanarak, köylülerin elinden tarlalarının yok pahasına alınması mı hedefleniyor” diye sordu.

Projede çiftçi örgütlerinin ve herhangi bir yerel inisiyatifin yer almadığının ifade eden İçöz, “Sermayeye değil köylüye, çiftçiye aynı destekleri vererek tarımsal üretimi teşvik edin. EGEÇEP olarak, bu ayrıcalıklara karşı olduğumuzu, köylümüzün, çiftçimizin toprağının gasp edilmesine karşı mücadele edeceğimizi, yetkililere ve kamuoyuna duyuruyoruz. Dikili TDİOSB projesinden vazgeçilmelidir” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam