29 Kasım 2020 13:18

Hindistan’da yeni tarım kanununu protesto eden çiftçiler "müzakere" şartını reddeti

Hindistan’da yeni tarım kanunlarını protesto eden çiftçiler, hükümetin müzakere için "bloke ettikleri otoyollardan çekilmeleri" şartını reddetti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Hindistan’da yeni tarım kanunlarını protesto eden çiftçiler, hükümetin "bloke ettikleri otoyollardan çekilmeleri durumunda kendileriyle masaya oturacağı" yönündeki teklifini reddetti.

Hindistan’da 2 aydır gösteriler düzenleyen çiftçiler, Pencap ve Haryana eyaletindeki otoyollarda protestolarını sürdürdü.

Anadolu Ajansının aktardığına göre hükümetin otoyollardan çekilmeleri durumunda kendileriyle müzakereye oturabilecekleri yönündeki teklifini kabul etmeyen çiftçiler, protestonun kanunlar geri çekilene kadar devam edeceğini bildirdi.

BAŞBAKAN MODİ, KANUNLARI SAVUNDU

Başbakan Narendra Modi ise tarım kanunlarını savunarak "Bu reformlar, sadece çiftçilerimizin zincirlerini kırmakla kalmadı onlara yeni hak ve fırsatlar da getirdi" iddiasını öne sürdü.

Yeni yasaları protesto için Pencap ve Haryana'daki kara yollarında 2 aydır oturma eylemleri düzenleyen çiftçiler, ilgili yasaların kazançlarını azaltacağından ve aracı şirketlere daha fazla yetki tanıyacağından endişe ediyor.

 

YENİ TARIM KANUNLARI

Tarım sektörüne ilişkin 2 yasal düzenleme, parlamentonun üst kanadı Eyaletler Konseyi (Rajya Sabha) tarafından 20 Eylül'de onaylanarak yürürlüğe girmişti.

"Çiftçilerin Ürün Satış ve Ticaretinin Teşvik Edilmesi ve Kolaylaştırılması Yasası", "Çiftçileri Koruma ve Güçlendirmeye Yönelik Fiyat Güvenceli Tarım Hizmetleri Yasası" olarak adlandırılan düzenlemeler, "devlet kontrolündeki tarım piyasasındaki destekleme fiyatı uygulamasını sonlandırarak çiftçilere zarar vereceği" gerekçesiyle eleştirilere yol açmıştı.

Hindistan'da muhalefet partileri ve Modi'nin bazı müttefikleri, yasaların çiftçi karşıtı olduğunu belirtiyor.

Tarım sektörü, Hindistan'ın 2,9 trilyon dolarlık gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) yüzde 15'ini oluştururken, 1,3 milyarı aşan ülke nüfusunun yarısından fazlası geçimini topraktan sağlıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hatay'da tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 9 işçi yaralandı

SONRAKİ HABER

Haydarpaşa Dayanışması: Haydarpaşa Garı, restorasyonu bitirilip halka açılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...