30 Kasım 2020 00:29

Tutukluların tümü hasta olma yolunda

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, pandemi ile birlikte cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini ve hasta tutukluların karşı karşıya bırakıldığı riskleri değerlendirdi

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, Mezopotamya Ajansından Esra Solin Dal’a pandemi ile birlikte cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini ve hasta tutukluların karşı karşıya bırakıldığı riskleri değerlendirdi.  

Hasta tutukların durumunun yıllardır kamuoyunu gündeminde olduğunu belirten Üsterci, salgınla birlikte bu kaygıların daha da arttığını ifade etti. Üsterci, cezaevleri gibi kalabalık ortamların salgın koşullarında yaşlı ve hastalığı olan tutuklular için ciddi risk taşıdığını vurguladı.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün şeffaflıktan uzak tutumu nedeniyle cezaevlerinde kaç hasta tutuklu bulunduğu bilgisini tam olarak bilemediklerini söyleyen Üsterci, “TİHV olarak biz İHD’nin verilerine itibar ediyoruz. İHD’nin 31 Mart tarihindeki verilerine göre; Türkiye cezaevlerinde halen 590’ı ağır olmak üzere en az 1564 hasta tutuklu bulunmakta. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün 8 Kasım tarihinde ‘kovid-19 pandemi sürecinde ceza infaz kurumları’ başlıklı raporuna göre; 368 cezaevinden 117’sinde koronavirüs testi pozitif çıkan tutuklu var. Ancak testleri pozitif çıkan toplam tutuklu sayısı verilmedi. Söz konusu rapora göre, salgın nedeniyle cezaevlerinde 12 tutuklu yaşamını yitirdi” diye konuştu.

‘CİDDİ SORUNLAR YAŞANIYOR’

Cezaevlerinde kapasitenin üzerinde tutuklu bulunduğunu dile getiren Üsterci, koğuşlarda fiziksel mesafe oluşturmanın imkansız olduğunu kaydetti. Yine tutuklulara yeterli dezenfektan ve maske gibi temizlik malzemelerinin verilmediğini aktaran Üsterci, şunları söyledi: “Malzemeler cezaevi kantinlerinde olsa bile fiyatları oldukça yüksek. Tutukluların büyük bir bölümü bunları temin edemiyor. İnfaz koruma memurlarının ve görevli diğer personelin koğuş aramaları sırasında fiziksel mesafe kurallarına uymadıkları, ellerine eldiven ve maske takmadıklarına ilişkin bize sık sık şikayetler geliyor. Hastalık belirtileri gösteren tutuklular koronavirüs testi yaptırma konusunda ciddi sorunlar yaşamakta.”

3 TUTUKLU KARANTİNADA YAŞAMINI YİTİRDİ

Salgın gerekçe gösterilerek hasta tutukluların revire veya hastaneye sevklerinin geciktirildiğini acil durumlarda bile hastane sevklerinin yapılmadığına dair şikayetler aldıklarını paylaşan Üsterci, “Yine hasta tutukluların ilaçları düzenli verilmediğine dair şikayetler var. Koronavirüs salgını nedeniyle hasta tutuklular hastane sevki dönüşünde karantina koğuşuna konuluyorlar. Bu nedenle pek çok hasta tutuklu hastaneye gitmek istememektedir. Dahası dokümantasyon merkezimizin tespitlerine göre usulen yapılan ve etkisiz olan bu tür karantina uygulamaları sonucunda en az 3 tutuklu hastane dönüşü tutuldukları karantina koğuşunda yaşamını yitirdi” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hatay’da Kovid-19 servisine yatırılan hastanın yanına refakatçi istediler

SONRAKİ HABER

Aşıları aksayan çocuklar var, başka hastalıklar baş gösterebilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa