29 Kasım 2020 10:19

Muhsin Fahrizade'nin öldürülmesi: "İsrail, savaş kışkırtıcılığına devam ediyor"

İranlı nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade’nin öldürülmesi bölgesel gerilimleri yükseltti. İran, İsrail’i suçlarken, ABD basınına konuşan İsrailli bir istihbaratçı "Dünya bize teşekkür etmeli” dedi.

Fotoğraf: İran Devlet Televizyonu/AA

Paylaş

İran’ın nükleer programının kilit isimlerinden bilim insanı Muhsin Fahrizade’nin suikast sonucunda öldürülmesi bölgesel gerilimleri yükseltti. İran yönetimi İsrail’i suçlarken, ABD basınına konuşan İsrailli bir istihbaratçı “İran'ın baş nükleer bilimcisini öldürdüğümüz için dünya bize teşekkür etmeli” dedi. İsrail Başbakanı Netanyahu, 2018’de yaptığı bir konuşmada Fahrizade’yi işaret ederek, “Bu ismi unutmayın” demişti.

Fahrizade için Meşhed ve Kum kentlerinde cenaze töreni düzenlendi.

Açıklama yayımlayan İran Emek Partisi (Tufan) ise İsrail’in bölgesel savaş kışkırttığını belirterek, “Böyle bir siyasi korku ve panik iklimi, yalnızca İran’daki gerici ve halk karşıtı güçlere fayda sağlıyor” dedi.

"DÜNYANIN EN GÜÇLÜ 500 KİŞİSİNDEN BİRİ"

İran’ın nükleer programının kilit isimlerinden nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade, geçtiğimiz cuma günü Tahran’ın Abserd ilçesinde, aracının içindeyken saldırıya uğradı. Savunma Bakanlığı Araştırma ve İnovasyon Kurumu Başkanı olarak balistik füze programının da önemli isimlerinden biri olan Fahrizade, ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Devlet televizyonu “Fahrizade’nin korumaları ile teröristler arasında çatışmanın çıktığı ve teröristlerden en az üçünün öldürüldüğünü” duyurdu.

Fahrizade’nin faaliyet alanı, İran’ın bilimsel nükleer programını bu ülke için nükleer bir potansiyele dönüştürmekti. Fahrizade, ABD’nin Foreign Policy Dergisi tarafından yayınlanan dünyanın en güçlü 500 kişisi listesinde yer alan beş İranlı figürden birisiydi.

ÜST ÜSTE AÇIKLAMALAR

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de saldırının arkasında İsrail’in olduğuna dair ciddi belirtiler olduğunu söyledi. Zarif, “Bu alçaklık, İsrail’in rolüne dair ciddi belirtilerle birlikte faillerin umutsuz savaş kışkırtıcılığını gösteriyor. İran, uluslararası topluma, özellikle de Avrupa Birliği’ne utanç verici çifte standartlarına son verme ve bu devlet terörünü kınama çağrısında bulunuyor” ifadelerini kullandı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Hüseyin Selami de Fahrizade’nin ölümünden İsrail’i sorumlu tutarak, “Siyonistler nükleer bilimcimizi öldürdü ancak bu adımın karşılığını nerede verdiğimizi kendileri bilir. Biz açıklamıyoruz fakat onlar biliyor. Geçmişte sahada hiçbir adımı karşılıksız bırakmayacağımızı gösterdik” dedi.

RUHANİ: TRUMP GİTMEDEN KAOS İSTİYOR

Cumhurbaşkanı Ruhani ise “İsrail’in tuzağına düşmeyeceğiz, suikasta uygun zamanda yanıt vereceğiz” dedi.

Suikastın ardında İsrail’in olduğunu ve ABD Başkanı Donald Trump’ın görevden ayrılmadan “kaos” hedeflediğini ifade eden Ruhani, “Birkaç hafta sonra baskı dönemlerinin sona ereceğini hissediyorlar ve dünyadaki şartları değiştirmeye çalışıyorlar. Hem bölgede istikrarsızlık oluşturmak hem de dikkatleri bu günlerde işgal altındaki topraklarda (Filistin) estirdikleri terör ve tehditlerden başka yöne çekmek istiyorlar” dedi.

NETANYAHU: GERGİN GÜNLER BİZİ BEKLİYOR

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Fahrizade’nin öldürülmesine ilişkin, “Gergin günler bizi bekliyor” ifadelerini kullandı.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN’a göre, Netanyahu, “Size Orta Doğu’da bir hareketlenme olduğunu söylemek istiyorum. Gergin günler bizi bekliyor” dedi.

Fahrizade, Netanyahu’nun Mayıs 2018’de İran nükleer programı hakkında yaptığı sunumda zikrettiği tek İranlı bilim insanıydı. Netanyahu, sunumunda Fahrizade’yi işaret ederek, “Bu ismi unutmayın” demişti.

İSRAİLLİ İSTİHBARATÇI: DÜNYA BİZE TEŞEKKÜR ETMELİ

Öte yandan ABD merkezli New York Times gazetesine konuşan ve yıllardır Fahrizade’nin takip edilmesinden sorumlu olduğu belirtilen bir İsrailli yetkili “İsrail ihtiyaç olduğu üzere İran'ın nükleer programına karşı harekete geçmeye devam edecek” diyerek, “İran'ın baş nükleer bilimcisini öldürdüğümüz için dünya bize teşekkür etmeli” ifadelerini kullandı.

İRAN EMEK PARTİSİ: BÖLGESEL SAVAŞ KIŞKIRTILMAK İSTENİYOR

Öte yandan İran Emek Partisi (Tufan) tarafından yapılan açıklamada, “Bu hedefli terör eylemi, İranlı nükleer araştırmacıların öldürülmesinin devamı niteliğindedir ve bölgedeki gerginliği artırmayı amaçlamaktadır. Bu, İsrail’in Biden’in ekibinin diplomatik bir sürece dönmesini ve nükleer anlaşma ile ilgili olarak İran ile müzakere etmesini engelleme girişimidir” denildi.

Suikastın amacının “İran’ı ABD ile çatışmaya kışkırtmak” olduğu belirtilen açıklamada, “Tekrar tekrar vurguladığımız gibi, İsrail bölgede barış istemiyor, hayatta kalması bölünme ve bölgede saldırgan savaşlar yaratmaya bağlı. Bu, bölgesel bir işgalci güç olan İsrail siyonizminin doğasındadır” ifadeleri kullanıldı.

“İran Emek Partisi bu terör eylemini şiddetle kınıyor ve İran halkına karşı bir tür yıpratma savaşı olarak görüyor” denilen açıklamada, “Bu eylemler Ortadoğu halklarının çıkarına aykırıdır. Bu terörist ve provokatif eylemler, İran halkının siyasi, sivil ve demokratik haklar için mücadelesini olumsuz etkilemektedir. Böyle bir siyasi korku ve panik iklimi, yalnızca İran’daki gerici ve halk karşıtı güçlere fayda sağlıyor” değerlendirmesinde bulunuldu.

10 YILDA 5 İRANLI BİLİM İNSANI ÖLDÜRÜLDÜ

Nükleer alanlarda çalışma yürüten İranlı bilim insanlarına yönelik suikastlar zinciri, Tahran Üniversitesi’nde fizik profesörü olarak görev yapan Mesud Alimuhammedi’nin 2010’da öldürülmesiyle başladı.

Kuantum fiziği ve temel parçacık fiziği alanlarında çalışmalarıyla bilinen Alimuhammedi, 12 Ocak’ta evinin önünde motosiklete yerleştirilmiş bombanın patlatılması sonucu hayatını kaybetti.

Aralık 2010’da saldırının faili olarak yakalanan Mecid Cemali Feşi adlı zanlının, MOSSAD’ın eğitiminden geçtiğini ve suikastı İsrail adına işlediğini itiraf ettiği açıklandı.

29 Aralık 2010’da Şehid Beheşti Üniversitesi’nde nükleer alanda çalışmalar yürüten profesör Mecid Şehriyari profesör Feridun Abbasi öldürüldü.

Bir diğer nükleer fizikçi Daryuş Rızainejad ise 23 Temmuz 2010’da Tahran’da eşi ile birlikte çocuğunu kreşten aldıktan sonra motosikletli saldırganlar tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitirdi.

Natanz’daki uranyum zenginleştirme merkezinde görevli nükleer fizikçi Mustafa Ahmedi Ruşen de 11 Ocak 2012’de Tahran’ın doğusundaki Allame Tebatebai Üniversitesi’nin yakınlarında arabasına yerleştirilen bombanın patlatılması sonucunda öldü. Ruşen’in şoförü Rıza Kaşkayi de saldırıda hayatını kaybetti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

RTÜK’e ‘ekranda reform’ çağrısı

SONRAKİ HABER

1938’de Pülümür: Sürgünler, katledilenler, tanıklar…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...