28 Kasım 2020 11:00

Eğitim Sen Kocaeli: Meslek lisesi öğretmen ve öğrencilerinin hakları korunmalıdır

Eğitim Sen Kocaeli Şubesi: Meslek lisesi öğretmenlerinin ücretlerinin ödenmesini sağlamalıdır. Meslek lisesi öğrencisinin eğitim ve sağlık hakkını sermayenin insafına terk eden uygulama iptal edimeli.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Hükümetin ekonomik kaygılarla hareket etmesi sonucu salgında gelinen noktanın milyonlarca öğrenciyi ve binlerce öğretmeni mağdur ettiğini söyleyen Eğitim Sen Kocaeli Şubesi, MEB'e çağrıda bulundu: "Meslek lisesi öğretmenlerinin haklarını tam ve eksiksiz tesis etmeye, meslek lisesi öğrencilerini sermayenin insafına bırakıp öğrencilerimizin sağlığını tehlikeye atan ve açıkça suç anlamına gelen uygulamadan bir an önce vazgeçmeye çağırıyoruz."

Eğitim Sen Kocaeli Şubesi, yazılı yaptığı açıklamayla "Milli Eğitim Bakanı’nın hiçbir öğretmen ve öğrencinin mağdur edilmeyeceği açıklamalarının üzerinden aylar geçmesine rağmen halen  binlerce öğrenci dijital araçlar ve internetten yoksundur. Halen binlerce öğretmen her gün değişen keyfi kararlarla hak gaspına uğramaktadırlar" dedi. 

"ÖĞRENCİ TALEBİ VARSA SALGIN YOK, TALEP YOKSA SALGIN VAR"

Son olarak MEB’in Ek Ders kararı ile meslek lisesi öğretmenlerinin koordinatörlük ve planlama bakım ücretlerinin de kesildiğini belirten Eğitim Sen, "Bakanlık binlerce meslek lisesi öğretmenini mağdur eden bu uygulamayla yeni hak gasplarının da önünü açmıştır. Üstelik halihazırda Milli Eğitim Bakanlığı’nın da çok iyi bildiği üzere meslek liselerinde atölye öğretmenleri düzenli olarak atölyelerine giderek buralarda uygulamalı olarak canlı ders anlatımları gerçekleştirmektedirler. Meslek liselerinde bu şekilde fiilen planlama, bakım, onarım çalışmaları gerçekleştirilmekte iken bakanlığın bu uygulaması açıkça emek gaspı anlamına gelmektedir. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı bununla da yetinmemiş, 1 gün sonra fabrika ve işletmelerce ucuz işgücü olarak görülen meslek lisesi öğrencilerinin, iş gücüne ihtiyaç duyan sermayenin emrine verilmesi için bir başka sorumsuz ve keyfi karar imza atmıştır. 24.11.2020 tarihli 90757378-250.01-E.17173289 sayılı, 'Yüz Yüze Eğitime Ara Verilen Tarihlerde İşletmelerde Beceri Eğitimi Staj Kararı' ile pandemi döneminde öğrencileri işletmelere gitmeye yönlendirmiştir. İlgili yazıda 'İşletmelerde beceri eğitimine giden mesleki eğitim merkezine kayıtlı çırak öğrenciler ile 12. sınıf öğrencilerinin işletmelerde mesleki eğitim/staj uygulamalarına; işletmenin talebi ve öğrenci çırak öğrenci velisinin izni ile Covid-19 salgınına yönelik gerekli tedbirlerin işletmeler tarafından alınması şartıyla 30 Kasım 2020 tarihinden itibaren devam etmeleri uygun görülmüştür' denilmektedir. Böylelikle adeta salgının varlığı işletmelerin talebiyle ilişkilendirilerek bir skandala daha imza atılmıştır. İşletmenin öğrenci talebi varsa salgın yok, işletmenin öğrenci talebi yoksa salgın var denilerek öğrencilerimizin sağlık ve yaşam hakları sermayenin kar hırsına kurban edilmiştir" dedi. 

"HAK GASPLARINA SESSİZ KALMAYACAĞIZ"

"Milli Eğitim Bakanlığı’nın birer gün arayla yayımladığı ve öğretmenlerimiz ile öğrencilerimizin kaderini sermayenin insafına terk eden; öğretmenlerimizin haklarını kesintiye uğratan, öğrencilerimizin haklarını askıya alan yazılarını iptal etmelidir" denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmenlere verdiği sözün gereklerini yerine getirmeli ve tüm meslek lisesi öğretmenlerinin koordinatörlük ve planlama ücretlerinin ödenmesini sağlamalıdır. Yüzbinlerce meslek lisesi öğrencisinin eğitim ve sağlık hakkını sermayenin insafına terk eden uygulama iptal edilmelidir. Eğitim Sen olarak eğitim ve bilim emekçilerine yönelik hiçbir hak gaspına sessiz kalmadığımızı, kalmayacağımızı bir kere daha hatırlatıyor; Milli Eğitim Bakanlığı’nı bir önce sorumluluğunu yerine getirmeye, meslek lisesi öğretmenlerinin haklarını tam ve eksiksiz tesis etmeye, meslek lisesi öğretmenlerinin hakkı olan ücretlerini ödemeye; meslek lisesi öğrencilerini sermayenin insafına bırakıp öğrencilerimizin sağlığını tehlikeye atan ve açıkça suç anlamına gelen uygulamadan bir an önce vazgeçmeye çağırıyoruz. Eğitim Sen olarak sürecin takipçisi olacağımızı, konuyu yargıya taşımak dahil her alanda mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kere daha ilan ediyoruz. Hiçbir öğrencimizin ve eğitim emekçisinin kaderini sermayenin insafına bırakmayacağız!" (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

KESK Adana Şubeler Platformu: KHK’li sağlık emekçileri görevlerine iade edilmeli

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen kongresinde koltuk krizi yaşandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...