28 Kasım 2020 07:38

CHP’li Sındır: Dere taşkın alanı ve fay zonuna asla konut yapmayın!

İzmir depremi sonrasında konut yapımı için belirlenen rezerv alanın Bornova Fay Zonu üzerinde bulunduğunu hatırlatan CHP’li Sındır, bu alana konut yapılmasının yaşamsal riskler barındırdığını söyledi.

Fotoğraf: Kamil Okyay Sındır

Reklam

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Cumhurbaşkanlığı’nın 2021 Yılı Bütçesi üzerine konuşan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İzmir depremi sonrasında konut yapımı için belirlenen rezerv alanın Bornova Fay Zonu üzerinde bulunduğunu ve 1995 yılında 58 vatandaşın sele kapılarak yaşamını yitirdiği bir dere havzasında konut yapılmasının yaşamsal riskler barındırdığını söyledi.

Sel felaketlerinin yaşanabileceği alanlarda konutların yapılmasının büyük riskleri beraberinde getirdiğini söyleyen Sındır, “İzmir depremi sonrasında konut yapımı için belirlenen yer 375 hektar orman alanında kalan bir bölge. Burası Laka Deresi'nin 1.750 hektar olan su toplama havzasında kalan bir yer. 1995 yılındaki sel felaketi sonucu yitirilen 65 vatandaşımızın 58'i bu alan içerisinde yani bu dere havzası içerisinde oluşan sellere kapılarak yaşamını yitirdi. Sel sonrası da Orman İdaresince ağaçlandırma çalışmalarına başlandı. Burası bir orman ve bölgesel park alanı. Burası doğal sit alanı" dedi.

“BU ALANIN ORMAN DIŞINA ÇIKARILMASI KABUL EDİLEMEZ”

Bu bölgenin 25 Kasım 2020 tarihli Cumhurbaşkanı kararıyla orman sınırları dışına çıkarıldığının hatırlatan Sındır, "Devlet ormanları daraltılamaz' diye anayasal hüküm var. Bu alanın orman dışına çıkarılması kabul edilemez. Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nce yapılan açıklamada bu alanın MTA’nın Türkiye Diri Fay Haritasında Bornova Fay Zonu üzerinde olduğunu biliyor musunuz? Yapılaşmanın aynı zamanda Laka Deresi üzerinde, sel üreten bir havza kaynağının üzerinde yapılacağını biliyor musunuz? Bu kararı yeniden gözden geçiriniz. Dere taşkın alanı ve fay zonuna asla konut yapmayın. İnsan yaşamını riske atmayın” diyerek Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a uyarılarda bulundu. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam