27 Kasım 2020 14:48 Güncelleme: 27 Kasım 2020 20:04

Koruma Kurulu Germiyan’daki RES Projesi’ni durdurdu

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Çeşme’nin Germiyan Mahallesi’nde yapılmak istenen RES Projesi’ni durdurdu. Santralin faaliyet gösterdiği alan ‘Birinci Derece Sit Alanı’ olarak tescillendi.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Çeşme’nin Germiyan Mahallesi’nde Gürol Porselen A.Ş tarafından yapılan Rüzgar Enerji Santrali (RES) Projesi’ni durdurma kararı aldı. Santralin faaliyet gösterdiği alan ‘Birinci Derece Sit Alanı’ olarak tescillendi. 

Kurul kararında yapılan incelemelerde arkeolojik alandaki gözetleme kulesi ve kale kalıntılarına zarar verildiği ve durumu haber vermeyen yetkililerin uyarılacağı ifade edildi.

Koruma Kurulunun kararında şu ifadelere yer verildi: “Yüzey Araştırma Başkanlığınca gözlem ve değerlendirmeler sonucunda yoğun olarak arkeolojik ve mimari buluntulara rastlanılan güneydeki kesimlerin Birinci Derece Arkeolojik Sit olarak ve kuzey kesimindeki genel olarak tarımsal faaliyette bulunan ovalık kesimdeki diğer bölümlerde üçüncü derece arkeolojik SİT tesciline karar verildi. Güral Porselen Tur. Ve Vitrifiye San. A.Ş’ye ait Germiyan Rüzgar Enerji Santrali Projesi kapsamındaki T3 tribün alanı da kararımız ile tescil edilen Birinci Derece Arkeolojik sit alanında kalmaktadır. Birinci Derece Arkeolojik SİT alanları da bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak alanlar olduğundan, T3 tribün alında yapılan çalışmaların durdurulmasına karar verildi. Bu alanda gerçekleştirilmiş olan temel hafriyat esnasında savunma amaçlı gözetleme kulesi/kale kalıntılarına zarar verilmiş olduğu görüldüğünden 2863 sayılı kanunun 4. Maddesindeki haber verme zorunluluğu kapsamında ilgililerin uyarılması kararı alındı.” (İzmir/MA)

Reklam