27 Kasım 2020 08:06

Avrupa Parlamentosu milletvekillerinden metal ve maden işçilerine dayanışma mesajı

Çalıştıkları Avrupa merkezli şirketlerden sendika üyesi oldukları için atılan ve ardından gözaltına alınan Gebzeli metal işçilerine ve maden işçilerine Avrupa Parlamentosu’ndan destek geldi.

Fotoğraf: Mert Samyeli/Evrensel

Paylaş

Gebze’de Birleşik Metal İşçileri sendikasına üye oldukları için işten atılan, ardından da polis zoruyla gözaltına alınan metal işçilerine ve hakları verilmediği için haftalardır eylemde olan maden işçilerine Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekillerinden destek geldi.

Almanya Sol Parti Milletvekili Özlem Alev Demirel, İsveç Vänsterpartiet Milletvekili Malin Björk ve İspanya Podemos Milletvekili Miguel Urban, yaptıkları ortak açıklamada sendikalaştıkları için işten atılan işçilere yönelik baskıları endişe ile izlediklerini ifade etti, “Ağır ekonomik krizin olduğu Türkiye’deki gelişmeleri endişe ile izliyoruz. Bu süreçte işçilerin baskılara karşı direnmesi sürpriz bir durum değildir” dedi.

"REFORM SÖYLEMİNİN İNANDIRICI OLMADIĞI GÖRÜLDÜ"

Aynı zamanda Türkiye-AB Delegasyonu Başkan Yardımcı olan Özlem Alev Demirel, “Erdoğan hükümeti işçilerin sosyal ve politik haklarına zerre kadar saygı göstermiyor. Ödenmeyen ücretleri ve tazminat hakları için mücadele eden Soma ve Ermenek madencileri haftalardır kolluk kuvvetlerince abluka altına alınıyor, dövülüyor, yerlerde sürekleniyor, göz altına alınıyorlar. Benzer bir uygulamayla da en son Gebze’deki metal işçileri yüzyüze geldiler. İşçilerin sendika üyesi olması en temel haklarıdır. Bu nedenle kendilerini savunmaları, haklarını aramaları doğaldır. Üstelik bu hak, yasalarla güvence altına alınmıştır. Erdoğan hükümetinin yargıda reformdan söz ettiği bir dönemde, sendikalaşmaya dönük bu saldırı hükümetin söylemlerinin inandırıcı olmadığını gösteriyor” dedi.

İşten atmaların gerçekleştiği firmaların Avrupa firmaları olduğuna dikkat çeken milletvekilleri, Systemair HSK’nin yüzde 90’ının İsveç, Baldur Süspansiyon’un yüzde 100’nün İspanya firmalarına ait olduğuna dikkat çekti.

"AVRUPA ŞİRKETLERİ ATILAN İŞÇİLERİ GERİ ALMALIDIR"

İspanyol milletvekili Miguel Urban ise yaptığı açıklamada, “Avrupa firmalarının Türkiye’de işçilerin temel haklarını kabul etmeyerek keyfi olarak işten atması, direnenlere karşı polisi çağırması kesinlikle kabul edilemez. Firmaların yaptıklarını sert bir şekilde kınıyoruz“ dedi.

İsveçli milletvekili Malin Björk de "Üç milletvekili olarak, ücret ve tazminatı ödenmeyen maden işçilerin taleplerinin karşılanmasını, işten atılan Metal işçilerinin işe geri alınmasını, ücretsiz izine çıkarılan işçilerin ise işlerine en kısa zamanda dönmesini talep ediyoruz. Türkiye hükümetini, işçilerin anayasal temel haklarını kullanmasına en azından saygılı olmaya çağırıyoruz” dedi. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kar örtüsünün altında ‘katil kim’ oyunu

SONRAKİ HABER

Çanakkale Ayvacık'ta yapımı planlanan iki JES için yürütmeyi durdurma kararı verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...