26 Kasım 2020 22:53

Eğitim emekçisinden mektup: Zengin ve yoksul öğrenciler arasındaki fark iki yıl

İzmir'den bir eğitim emekçisinden mektup: Bilgisayara, tablete, internete, cep telefonuna ekonomik sorunlarından dolayı ulaşamayan emekçi çocukları tüm cihazlar ücretsiz verilmeli.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Eğitim emekçisi
İzmir

2020 mart ayı itibariyle ülkemizde yaşanan kovid-19 salgınıyla beraber tüm emekçileri etkileyen zorlu yaşam koşullarından öğretmenler, öğrenciler ve veliler de payını aldı. Uygulanan ekonomik paketlerle, alınan kararlarla emekçilerin ihtiyacını karşılamak yerine günü kurtarmaya yönelik çözümler üretildi.

Öğretmen önceden sabah 8.30’da derse başlayıp 15.50’de dersi ve işi bitirip eve gelirdi. Geri kalan zamanı da eşi ve çocukları ile kendine ayırırdı. Ancak okulun mesajlarını veli ve öğrencilere veya geri dönüş olan istekleri idareye iletme nedeniyle 23.00’e kadar uzayan mesaileri yaşamaya başladık. Bu şekilde yaza girerken kovid-19 tedbirlerinin gevşemesiyle beraber tatili bitirdik.

Bakanlığın ‘Öğretmen maaşları ekonomiye yük’; özel okul sahiplerinin ‘Öğretmenler yatarak para kazanmak istiyorlar’ söylemleri eşliğinde okulların açılmasıyla beraber eğitim emekçilerini, öğrencileri ve velileri bekleyen sorunların çığ gibi büyüyeceği anlaşıldı. Okulların açılmasındaki yeterliliği maske, mesafe ve dezenfektana indirgeyen bakanlık, sınıfların seyrekleştirilmesi, ek sınıf ihtiyacının karşılanması, artan ders sayıları için yeni öğretmen atamalarının yapılması, her okula sağlık görevlisi verilmesi, eğitim emekçilerine ve öğrencilere yapılması gereken kovid-19 testi için ek bütçe ayrılması taleplerini haykıran çevreleri ve öğretmenleri duymazdan geldi.

SENDİKALAR EĞİTİMİN SORUNLARINA ODAKLANMALI

EBA’ya ulaşım ne mümkün? 6 aydır hiçbir alt yapısı geliştirilmemiş durumda. Bilgisayara, tablete, internete, cep telefonuna ekonomik sorunlarından dolayı ulaşamayan emekçi çocukları ‘HEBA’ etmek yerine bu çocuklara tüm cihazlar ücretsiz sağlanmalıdır. Dünya Bankasının finans desteği istenen proje kapsamında hazırlanan bir dosyada yoksul ile zengin öğrenciler arasında iki yıllık eğitime eş değer bir öğrenme boşluğu bulunduğu ifade edildi. Tam da karşısında olduğumuz esnek çalışma modeli bu dönemde öğretmenlerin yaşamına girdi. Okulda idarecilerin yapması gereken ders programları da EBA üzerinden öğretmenlere angarya olarak verildi. Okuldan çıkınca biten iş saat 23.00’e kadar uzadı. Yüz yüze eğitime geçmek için gerekli bütün tedbirler ve önlemler artırılan ödenekler ile karşılanmalı, sorunlara kamusal çözüm getirilmelidir. Eğitimde yaşanan bunca sorun sendikaların odaklanma merkezi olmalıdır. Parasız kamusal eğitim ve sağlık hakkı için; kamu emekçileri yaşadıkları sorunlar etrafında talepleri ile örgütlenerek işyerlerinden başlayarak mücadeleyi örmelidir.

ÖNCEKİ HABER

Çankırı'da aile hekimi Kahraman Pehlivan, Kovid-19 sebebiyle yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

22. Bilimkurgu Öykü Yarışması'nın kazananları açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...