26 Kasım 2020 18:46

Adana’da 10 Ekim’e çağrı yapanlara verilen hapis cezaları protesto edildi

Adana’da 11 kişiye 10 Ekim Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne çağrı yaptıkları için verilen 3,5 ile 4,5 yıl arasındaki hapis cezaları protesto edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Adana’daki emek ve demokrasi güçleri, 10 Ekim Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne çağrı yaptıkları için 11 demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcisine 3,5 ile 4,5 yıl arasında hapis cezası verilmesini protesto etti.

Adana'da 6 Ekim tarihinde DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla 10 Ekim mitingine çağrı için yapılmak istenen yürüyüşte polis müdahalesi yaşanmıştı. Çıkan arbede nedeniyle polise mukavemet ettikleri iddiasıyla haklarında dava açılan sendika, demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcilerine 5 yıl sonra 3,5 yıl ile 4,5 yıl arasında hapis cezaları verildi. Kararı veren mahkeme bayrak sopalarını silah saydı.

Verilen karara karşı KESK, DİSK, Adana Barosu, TMMOB, İHD, EMEP, HDP, Sol Parti ve Adana Halkevi üye ve yöneticileri, Adana Adliyesi Taş Bina önünde eylem yaptı. Açıklamaya Tarım Orkam Sen Genel Sekreteri Gazi Düz de destek verdi.

“CEZALARI ASLA KABUL ETMİYORUZ”

Basın açıklamasını okuyan KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fatma Sarıoğuz Güney, “10 Ekim Ankara davasında, katliamının gerçek sorumluları, katliamda ihmali bulunan kamu görevlileri yargılama kapsamına alınmazken, ilimiz özelinde verilen cezalarla emek, barış ve demokrasi talebimiz, mahkum edilmek istenmiştir. Bu cezalar, 'Savaşa hayır, barış hemen şimdi' diyen haklı ve meşru irademizi geriletemeyecektir” dedi.

Güney, "Emek ve demokrasi güçleri olarak, yağdırılan cezaları asla kabul etmediğimizi, cezaları adil, hakkaniyetli ve hukuki bulmadığımızı ifade etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Adana Baro Başkanı Veli Küçük de “Verilen bu ceza ülkemizin içerisinden geçtiği korku imparatorluğu ikliminin muhaliflere yansıtılmasından başka bir şey değildir” dedi.

ADALET BAKANI GÜL'E SORULDU

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, cezalara ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Katliamdan sağ kurtulanlara cezalar verildiğini dile getiren Hatimoğulları, “Cezalar, iktidarın yargı reformu söylemleri ile aynı zamanda gerçekleşmesi açısından düşündürücüdür” dedi.

Hatimoğulları şu sorulara yanıt istedi.

  • 10 Ekim Gar Katliamı'nın sorumluları olan kamu görevlileri yargı önüne dahi henüz çıkmamışken nasıl barış mitingine çağrı yapan ve katliamdan sağ kurtulanlar cezalandırılabilmektedir?
  • 10 Ekim Ankara Katliamı sanıkları yargı önüne çıkarılmadan çok daha önce ve hızlı bir biçimde, Adana’da mitinge katılım çağrısı yapanlara dava açılması olağan mıdır?
  • Yargı reformu tartışmaları ile mahkemelerin verdiği bu kararlar sizce çelişmiyor mu?
  • Aynı gün polis müdahalesi ile yaralanan Deniz Ünsal’ın başvurusu hakkında Anayasa Mahkemesi ihlal kararı vermiş, polis müdahalesinin haksız ve orantısız olduğunu tespit etmiştir. Bu durum verilen kararın hukuka aykırı olduğunun ispatı değil midir?
  • Merkezi olarak izni alınmış bir mitinge, başvuran kurum şubelerinin Adana’da mitinge çağrı yapmaları yasak mıdır?
  • 10 Ekim Ankara Gar Katliamı mahkemesinde yakalanamayan sanık sayısı kaçtır? Bu sanıkların yargılaması devam etmekte midir? Ediyorsa nasıl devam edilmektedir? Sanıkların 5 yıldır yakalanamamasının gerekçeleri nelerdir?
  • Katliamın “insanlığa karşı suç olarak tanımlanması” ve katillerin “zaman aşımından” yararlanmaması amacıyla bir çalışma başlatacak mısınız?

(Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Salgınla mücadelede 21 gün tam karantina, tüm emekçilere sosyal koruma

SONRAKİ HABER

Dokuz Eylül Hastanesi sağlık emekçileri kınama cezalarına itiraz etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...