26 Kasım 2020 13:35

Trans kadın Hande Buse Şeker’i öldüren Volkan Hicret’e müebbet hapis cezası verildi

Hande Buse Şeker’i öldüren polis memuru Volkan Hicret’e kasten öldürmeden müebbet hapis cezası verildi. Avukatlar, eziyet çektirerek nitelikli kasten öldürmeden ceza verilmemesini eleştirdi.

Fotoğraf: Gizem Örnek/Evrensel

Reklam

İzmir'de 9 Ocak 2019’da öldürülen trans kadın Hande Buse Şeker'in davasında sekizinci duruşma bugün İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanık polis memuru Volkan Hicret’e "iyi hal" ve "haksız tahrik" indirimleri uygulanmadan kasten öldürme suçundan müebbet ve diğer suçlardan 41 yıl hapis cezası verildi. Eziyet çektirerek nitelikli kasten öldürmeden ceza alınmamasını eleştiren avukatlar "Umarız bu eksiği üst mahkemeler kapatır" dedi.

KaosGL'den Yıldız Tar'ın haberine göre duruşmada Diyarbakır Barosu davaya müdahil olma talebi reddedildi. Davanın trans kadınlara yönelen nefret suçlarıyla mücadele için önemini vurgulayan Hande Buse Şeker’in vekilleri, sanık Volkan Hicret'in ağırlaştırılmış müebbet hapisle ve diğer suçlardan da üst sınırından cezalandırılmasını talep etti.

Davaya müdahil olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vekili de sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapisle ve diğer atılı suçlardan üst sınırından cezalandırılmasını talep etti.

"ANNEMİN SON ARZUSU SANIĞIN EN AĞIR CEZAYI ALMASIYDI"

Hande Buse Şeker'in ablası, cinayetten sonra hastalığı ilerleyen annelerinin 2 gün önce hayatını kaybettiğini ve son arzusunun sanığın en ağır cezayı alması olduğunu söyledi.

HAKSIZ TAHRİK VE İYİ HAL İNDİRİMİ TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Mahkeme, görevde olmadığı sırada polis silahıyla Hande Buse Şeker’i Alsancak’taki evinde gasbeden, cinsel saldırıda bulunan ve öldüren, evdeki arkadaşını da yaralayan polis memuru Volkan Hicret hakkında kararını açıkladı.

Hicret hakkında "kasten öldürme" suçundan müebbet, "nitelikli cinsel saldırı" suçundan 21 yıl, "nitelikli yağma" suçundan 3 kez 5 yıl 6 ay, "yaralama" suçundan 2 kez 9 ay, "kişinin hatırasına hakaret" suçundan 2 yıl hapis cezasına hükmedildi.

Mahkeme, Hicret’in haksız tahrik ve iyi hal indirimi taleplerini de reddetti.

"NİTELİKLİ KASTEN ÖLDÜRMEDEN YARGILANMASINI TALEP ETMİŞTİK, İSTİNAFA BAŞVURACAĞIZ"

Kararı değerlendiren davanın avukatlarından Kaos GL Hukuk Koordinatörü Av. Kerem Dikmen, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ettiklerini ancak müebbet hapis cezası verildiğini belirttil ve kararı istinafa taşıyacaklarını söyledi.

Dikmen, "İddianamede öne sürülen suçlamalar bakımından en üst cezalar verildi. Ancak biz iddianamenin de eksik olduğunu söylüyorduk. Biz kararı istinaf edeceğiz, nitelikli kasten öldürmeden dolayı yargılanma yapılmasını talep etmiştik ve buna dönük istinaf başvurumuz da olacak" dedi.

Şeker’in avukatlarından Genç LGBTİ+ Hukuk Alan Koordinatörü Av. Mahmut Şeren de "Eziyet çektirerek nitelikli kasten öldürmeden ceza almasını istiyorduk. Aslında hükmün kendisi de bunu gösteriyor. Müebbet artı 41 yıl hapis cezası aldı. Pek çok suç işledi ve bütün bunların cinayetle ilgisi vardı. Bize gelen başvurulardan özellikle trans kadınların çok fazla hak ihlaline maruz kaldığını ancak büyük bir çoğunluğunun yargıya güvenemediğini, adli süreçlerde kendisinin örseleneceğini düşünüyor. Bu karar da maalesef bu algıyı tersine çevirebilecek, adalete olan güveni temin edecek bir karar değil. Ancak henüz bitmedi. Üst mahkemelerde de aynı talebi dile getireceğiz. Umarım üst mahkemeler de bu eksikliği giderir ve nefret suçlarının cezasızlıkla karşılanmadığı bir karar elimizde olur. Ailesinin, yakınlarının ve tüm LGBTİ+’ların dilekleri de gerçekleşmiş olur" değerlendirmesinde bulundu. (HABER MERKEZİ)

Reklam