04 Aralık 2020 09:20
Son Güncellenme Tarihi: 04 Aralık 2020 14:25

2021 yılı asgari ücret belirleme toplantılarının ilki yapıldı

Türk-İş temsilcisi, "fedakarlığı servetine servet katanlar yapsın" diyerek insanca yaşanacak asgari ücret istedi. Patron temsilcisi ise işverenlerin devletten destek beklediğini söyledi.

Asgari ücret belirleme toplantısı yayınından ekran görüntüsü.

Paylaş

2021'de uygulanacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantı yapıldı. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğindeki ilk toplantı, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı alınan tedbirler doğrultusunda çevrim içi olarak yapıldı.

Toplantıda işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu yer aldı.

Açılışta konuşan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Bakanlık olarak bu süreçte bir hakem rolü üstlenerek işçi ve işverenlerimizin mutabakatıyla asgari ücreti tespit etmeyi hedefliyoruz" dedi. Selçuk, "Asgari ücretin işçi ve işverenlerin beklentilerine uygun, çalışma hayatına olumlu katkı sağlayacak seviyede belirleneceğine inanıyorum" iddiasında bulundu.

ADİL VERGİ DÜZENLEMESİ TALEBİ

Bakan Selçuk'un ardından Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat söz aldı. 7 milyon civarı insanın çok düşük belirlenen asgari ücretle yaşamlarını sürdürmeye çalıştığını belirten Nazmi Irgat, Bakan Selçuk'a seslenerek, "Siz aileden sorumlu bakansınız, bu ücretle ailelerin geçinmesi mümkün mü?" diye sordu.

Başta asgari ücretliler olmak üzere tüm çalışanlarla ilgili vergi düzenlemesinin adil olmadığını belirten Nazmi Irgat, "Asgari ücretlilerle birlikte tüm çalışanlar için adil bir vergi düzenlemesi yapılmalı" dedi. Nazmi Irgat, asgari ücretliden vergi alınıp alınmamasının artık çok ciddi bir şekilde düşünülmesi gerektiğini söyledi.

"FEDAKARLIĞI KRİZ DÖNEMİNDE SERVETİNE SERVET KATANLAR YAPSIN"

Pandemi koşullarında milyonlarca kişinin işlerini kaybetmemek için hayatlarını tehlikeye atarak çalıştığını belirten Nazmi Irgat, bu toplantıdan çıkacak sonucu umutla beklediğini söyledi. Nazmi Irgat, "Fedakarlıksa, ekonomik kriz döneminde servetine servet katanlar yapsın. Artık işçilerin daha fazla fedakarlık yapacak takatları kalmamış durumda" diye konuştu.

İNSANCA YAŞANACAK ASGARİ ÜCRET TALEBİ

Türk-İş temsilcisi Nazmi Irgat, aynı düşüncelerle üç işçi sendikaları konfederasyonunun ortak açıklama yaparak insanca yaşanacak asgari ücret istediklerini hatırlattı. Irgat sözlerini şu şekilde tamamladı: "Bu sese kulak verilsin, taleplerimiz mutlaka karşılansın. Ekonomik gerekçeler ileri sürülmesin. Asgari ücret en düşük ücrettir, bu ücretten tasarruf beklenmesin."

PATRONLARDAN EKONOMİK DURUM BAHANESİ

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, pandemi nedeniyle yaşanan ekonomik sorunları işaret ederek "Asgari ücret belirlenirken ülkemizin ekonomik durumu ve işletmelerimize olan etkisi göz önünde bulundurulmalıdır" dedi. Koç enflasyonun üzerinde belirlenen asgari ücret nedeniyle işlermelerin zor durumda kaldığını, bu olumsuzluğun istihdamı olumsuz yönde etkilediğini savundu. Akansel Koç, bu durumun kayıt dışı işçiliği de artırdığını, belirtti.

Patron temsilcisi Akansel Koç, işverenlerin devletten destek beklediğini, salgın koşulları da gözetilerek son 5 yıldır uygulanan asgari ücret desteğinin bu yıl da devam etmesini istediklerini belirtti.

ASGARİ ÜCRET KİMLER TARAFINDAN BELİRLENİYOR?

Türkiye’de asgari ücret, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenmektedir. Bu komisyonda 15 üye bulunuyor. Komisyon üyeleri; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından 2 temsilci, TÜİK temsilcisi, Kalkınma Bakanlığı temsilcisi ve Hazine Müsteşarlığı temsilcisi, bünyesinde en çok işçiyi bulunduran en üst işçi kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilci, bünyesinde en çok işvereni bulunduran işveren kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilcidir.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı başkanlığında, Bakanlık'ta yapılacak ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanıyor. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlık'ta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

2020 YILI ASGARİ ÜCRETİ NET 2 BİN 324 LİRA

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net 2 bin 501 lira 55 kuruş olarak hesaplanıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hindistan’da büyük grev: 250 milyon emekçi iş bıraktı

SONRAKİ HABER

Depremde çocuklarını kaybeden Yücel Ailesi: Rıza Bey Apartmanı çocuk parkı olsun!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa