26 Kasım 2020 08:37

TTB Sağlık Bakanlığını yalanladı: Sadece Ankara'daki vaka sayısı 14 bin

TTB, sadece Ankara’daki filyasyon ekiplerinden aldıkları rakamların 14 bin civarı olduğunu söyleyerek, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı 28 bin 351 vaka sayısının gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve beraberindeki heyeti kabul etti.

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, TTB Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Erdoğdu ve TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut ile birlikte Kılıçdaroğlu'nu genel merkezde ziyaret etti.

"SADECE ANKARA'DA 14 BİN VAKA VAR"

Görüşme sonrası açıklama yapan TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, "Filyasyon ekipleri ile yaptığımız toplantıda sadece Ankara'daki pozitif vaka sayısı 14 bin civarında. Bu sadece filyason ekiplerinden gelen rakam, hastanelerdeki rakam değil. Topladığımız da bu 28 bin civarı rakamın gerçeği yansıtmadığını şimdiden söyleyebiliriz” dedi.

"HASTA VE VAKA AYNIDIR"

Ziyaret sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fincancı, testi pozitif olan hasta sayılarının ilk kez açıklanmasına ilişkin “İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Rukiye Eker, Bakan Koca’nın kendi öğrencisi olduğunu söyledi ve Sayın Bakan’a tıpta hasta-vaka ayrımı olmadığını hatırlattı. Tarihlere baktığımda fark ettim ki Sayın Bakan benim de öğrencim olmuş, dolayısıyla ben de hatırlatayım bir öğretmen olarak; hasta ve vaka aynıdır tıpta biz bunları ayırmayız. Vaka ‘belirti göstermeyen’ olarak tanımlanıyor ama Kovid-19’da testin pozitif çıkmasından sonra ne zaman belirtilerin ortaya çıkacağını öngörme olanağımız yok. O insanları evlere gönderdiğimizde ‘hasta’ olarak tanımlamadığımızda hata yapmış oluruz” dedi. 

"4 HAFTA KAPANMA"

Salgınla mücadele için dört hafta kapanma olması gerektiğini vurgulayan Fincancı, devamında şunları söyledi: “Zorunlu üretim dışında üretim muhakkak dört hafta durmalı, bunu biz söylemiyoruz bilim söylüyor. İnsanları açlığa mahkûm etmeden bunun yapılması lazım. Gündelik çalışan insanlar var, gelir kaygılarının önüne geçilmesi gerekiyor. İnsanca yaşanabilecek bir ücretin herkese ödenmesi, güvenceli çalışma koşullarının yaratılması, kira yardımlarının yapılması önemli. Bu önlemler sosyal devletin alması gereken önlemler. Fiziksel hareket kısıtlandığında obezite gibi hastalıklar artar bunun önü alınmalı. Okulların kapanması ile çocukların psikolojisi etkilendi buna dair bir çözüm yok.”

TTB Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Erdoğdu ise bilimsel bilgi birikimleri ile sürece aktif katılmak  için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan randevu talep ettiklerini söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Resmi Gazete'de yayımlandı: Deprem bahanesiyle Bayraklı'da ormana konut yapılacak

SONRAKİ HABER

HDP'li Gergerlioğlu'ndan vaka-hasta ayrımına tepki: Virüs tespit edilmişse hastadır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa