25 Kasım 2020 16:37

Adana’da kadınların yürüyüşüne izin verilmedi

Adana Kadın Platformu adına konuşan Sevil Aracı, her yer açıkken, hiç bir önlem alınmazken, Kovid-19 tedbirleri hiç bir yerde uygulanmazken yürüyüşlerinin engellenmesine tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Adana Kadın Platformu’nun çağrısı ile heykelli parkta bir araya gelen kadınlar kadına yönelik şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını talep etti. Kadınlar şiddete karşı alkışlarla ses çıkarma eylemi yaptı. "6284 uygulansın" ve "İstanbul Sözleşmesi uygulansın" dediler.

Mirabel Kızkardeşlerin anıldığı eylemde Gülistan Doku’dan Duygu Delen’e kadar hayatını kaybeden kadınların akıbetleri soruldu. Atatürk Parkı’na yürüyüş yapmak isteyen kadınlar pandemi gerekçe gösterilerek izin verilmemesine ve kadına yönelik şiddete, cinayetleri arttıran politikalara tepki gösterdiler.

“PANDEMİDE EVİN YÜKÜ DE HASTA BAKIMI DA KADINLARDA”

Adana Kadın Platformu adına konuşan Sevil Aracı, her yer açıkken, hiç bir önlem alınmazken, Kovid-19 tedbirleri hiç bir yerde uygulanmazken yürüyüşlerinin engellenmesine tepki gösterdi. Ekonomik krizin yarattığı sorunları derinleştiren pandemi de en çok kadınların sırtına yük bindiğini söyleyen Aracı, “Pandemiyle gerçek mücadeleyi biz kadınlar veriyoruz. Evin hijyenini sağlıyor, hastaneden eve yollanan pozitif hastalara bakıyor; evdeki karantinayı idare ediyor; okula gidemeyen çocuklara biz bakıyoruz. Ataerkillik pandemiyle birlikte biz kadınlara yönelik şiddeti tacizi tecavüzü, öte yandan da yoksulluk, işsizlik, eğitim ve sağlık hizmetlerine ulaşmadaki eşitsizliği de arttırıyor” dedi.

“KADINLARIN KORUNMASI İÇİN KİŞİ BAŞINA 3 TL BÜTÇEYİ REVA GÖRÜYORLAR”

Tüm bunlar yaşanırken kadınları daha çok işsizliğe, sigortasızlığa, kayıt dışı çalışmaya mahkum eden istihdam paketleri açıklandığını dile getiren Aracı, “Kendileri şatafat içinde yaşarken eve ekmek götürememe isyanını ‘abartılı’ buluyorlar. Milyon dolarlık saray harcamalarından kısmayanlar kadınların korunması için kişi başına 3 TL bütçeyi reva görüyorlar” şeklinde konuştu.

“KADINLARA HANGİ DESTEKTEN BAHSEDİYORLAR?​”

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Mecliste büçe görüşmelerinde kadın kooperatiflerinin kurulduğundan bahsedildiğini belirterek “Peki hangi kadın kooperatifleri finanse ediliyor? Eş Başkanlık sistemini tüm ülkeye örnek olacak şekilde uygulayan HDP’nin belediyelerine kayyum atanır atanmaz ilk uygulamaları kadın dayanışma merkezlerini, kooperatiflerini kapattılar. Hangi destekten bahsediyorlar?​” diye konuştu. İnşa edilmek istenen tek adam rejiminin kadınlara baskı ve şiddetini arttırdığını dile getiren Hatimoğulları, kadınların ayakta olduğunu belirterek hakları ve yaşamları için faşizme karşı mücadele ettiklerini söyledi. (Adana/EVRESEL)

ÖNCEKİ HABER

Salgın bizi sahiden eşitledi mi?

SONRAKİ HABER

Elazığ depreminde yıkılan Dilek Sitesi ile ilgili 23 şüpheli hakkında dava açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...