25 Kasım 2020 12:33

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar: Meclis’te savaş bütçesi görüşülüyor

TMMOB ziyaretinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Savaş politikaları ile varlığını sürdürmeyi hedefleyen, varlığını savaş politikalarına dayandıran bir iktidar anlayışı söz konusu” dedi.

HDP'nin TMMOB ziyareti | Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisinin (HDP) “Halka Bütçe” çalışmaları kapsamında emek ve meslek odalarına gerçekleştirdiği ziyaretler sürüyor. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ile Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, milletvekilleri Erol Katırcıoğlu ve Filiz Kerestecioğlu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğini (TMMOB) ziyaret etti. HDP’li heyet, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ile TMMOB Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Selçuk Uluata tarafından karşılandı.

Ziyarette ilk sözü alan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz “Toplumsal bir yanımız var, bilimden yanayız. Her türlü dogmatizme karşıyız aklın bilimin egemen olduğu bir yönetim istiyoruz. Laikliğin yok edildiği rejimlerin karşısındayız” dedi.

Koramaz, bütçeye ilişkin şunları söyledi: “Odalarımız da kendi meslek alanlarını değerlendirdiler. Kaynakların nerelerden oluşturulacağı ve ne şekilde değerlendirileceğini de kamuoyu ile paylaştık. Meclise sunulan bütçe, AKP’nin 19 yıllık yönetimi boyunca izlediği ekonomik ve sosyal politikaların bir yansımasıdır. AKP üretimden beslenen kesimlerin temsilcisi değildir rant kesimlerinin temsilcisidir. Dışa bağımlılığı taşeronlaşmaya dayalı ucuz iş gücüne dayalı ekonomik sistemin temsilcisidir. Artık rant ekonomisi demiyoruz gasp ekonomisi diyoruz. Çünkü AKP’nin temsil ettiği ideolojik zihniyet var.”

“HALKA DAYALI BÜTÇE”

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, halkı temsil eden bir bütçe için ziyaretler gerçekleştirdiklerinin ifade etti, “Hem görüşlerimizi aktarıyoruz hem de görüşler alıyoruz. Halka bütçe ancak halka dayanırsa bir anlam ifade eder. Biz halka bütçe dediğimizde hem içeriğinin hem de yapılış sürecinin halka dayanmasını gerektiğini söylüyoruz. Yapılış süreci maalesef halka dayanmıyor. Halka dayanabilmesi için bütçe yapım sürecine katılım yollarının açık tutulması ve güvencede olması gerekiyor” diye konuştu.

“AKP’NİN HEDEFLERİNE GÖRE BÜTÇE”

Emek ve meslek örgütlerinin bütçe görüşmelerine dahil edilmediğine değinen Sancar, “Plan Bütçe Komisyonu’ndaki arkadaşlarımız özellikle meslek örgütleri emek örgütlerinin komisyondaki çalışmalara katılımını sağlamak için önergeler verdiler. Ama bu önergeler iktidar partileri tarafından reddedildi, biz daha kapsamlı bir katılımdan yanayız ama bu dar ve acil boyutunu bile iktidar istemiyor. Kendi meclis çoğunluklarına dayanarak kendi belirledikleri hedeflere göre bir bütçe çıkarmaya çalışıyorlar. Yapılış süreçleri halka dayanmıyor. Bütçe hakkı parlamenter sistemlerin temelinde yer almaktadır” diye belirtti.

“SAVAŞ BÜTÇESİ MECLİS’TE”

Halkın kendi bütçesinin hazırlamasının önemine vurgu yapan Sancar, “Ama bütün bunları bu ülkede görme imkanımız yok. Bu iktidar bütün bu demokratik yolları ve mekanizmaları işlevsiz kılmak için her gün yeniden her türlü yöntemi devreye sokuyor. Biz buna karşı halka dayanan hem bütçe açısından hem de diğer açılardan halka dayanan bir işleyişi sağlayabileceğimiz konusunda çalışmalar sürdürüyoruz. İçerik itibari ile de şimdi sunulmuş olan bütçe kanun teklifi hiçbir şekilde halka hitap etmiyor” şeklinde konuştu.

Meclis’te “savaş” bütçesinin görüşüldüğünü dile getiren Sancar, devamla şunları söyledi: “Halka yönelik değil tam tersine bizim broşürün başlığında ifade ettiğimiz gibi bu bütçe savaşa saraya ve yandaşa dayanan bir bütçedir. Kaynakların halkın tümüne ait olması gereken kaynakları savaşa saraya yandaşa tashih eden bir anlayışla hazırlanmıştır. Biz buna karşı mücadelemizi her alanda sürdürüyoruz. Saraya bütçe dediğimiz zaman günlük harcamalarını kast etmiyoruz.”

İLLEGAL GÜVENLİK HARCAMALARI

Bütçenin 5’te birinin güvenliğe ayrıldığına dikkat çeken Sancar, “Güvenlik bütçesi toplamın yüzde 17’sini kapsaması iktidarın zihniyetini de yansıtıyor. Savaş politikaları ile varlığını sürdürmeyi hedefleyen, varlığını savaş politikalarına dayandıran bir iktidar anlayışı söz konusudur. İçeride görüyorsunuz, her gün yeniden tehditlerle daha da ötesi suç örgütleriyle işbirliğinin daha da alenen gerçekleştiği, neredeyse pervasız bir tehdit düzeyine gitmesinde bir sakınca görmüyorlar. Formel güvenlik harcamaları yanında, muhtemelen informel, illegal güvenlik harcamalarının da boyutu çok büyüktür. Onu tespit edemiyoruz” ifadelerini kullandı. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

İşçiler virüse yakalanıyor, Kerevitaş kârını artırıyor

SONRAKİ HABER

Sendikalar: Baskılara karşı dayanışmayı büyütmeliyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa