25 Kasım 2020 08:47

Dikili ve Buca’da kadınlar şiddete karşı sesini yükseltti

İzmir’de Dikilili kadınlar ve Buca Kadın Platformu 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla açıklama yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir’de Dikilili kadınlar ve Buca Kadın Platformu 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Buca Çevik Bir Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında metni platform adına Hülya Altun okudu. İzmir depreminde yıkılan binalardan yetkililerin sorumlu olduğunu söyleyen Altun, “Bugün hâlâ çadırlarda yaşamını sürdürmeye çalışan kadınların yükü katbekat artmıştır. Deprem değil bina öldürür gerçeği yetkililerin aymazlığı ile her seferinde ölüm olarak karşımıza çıktığı için buradayız” dedi.

‘SALDIRILAR ARTSA DA BİR ADIM BİLE GERİYE ÇEKİLMEYECEĞİZ’

Pandemi koşullarında çocuklarının eğitimi için çaba harcayan kadınlardan işsiz kalan ve şiddet gören tüm kadınlar için alanlarda olduklarını dile getiren Altun, “Biz Bucalı kadınlar, ataerkil kapitalizme ve yarattığı şiddetin her türlüsüne karşı; savaşa, tacize, tecavüze, yoksulluğa, haklarımızın yok edilmesine, eşitsizliğe, gericiliğe ve her türlü krizi baskı aracı fırsatına çevirme anlayışına karşı bir kez daha alanlardayız” diye konuştu.

Son bir yıl içinde Buca’da Tuğçe Baran, Hatice Sevinç ve Meryem T’nin katledildiğini hatırlatan Altun, kadın cinayetlerine karşı örgütlenme çağrısı yaptı. “Özgürlüğümüze, bedenimize, hayatımıza, kadın mücadelesine yönelik saldırıları, hayatın eşit ortağı olan bizlere uygun görülen bu sistemi kabul etmiyoruz. Sözümüzü örgütleyebilme, yan yana gelme ve hayatı değiştirme iradesinde ve iddiasındayız” diyen Altun, haklarına yönelik saldırılar ne kadar artarsa artsın bir adım bile geriye çekilmeyeceklerini söyledi.

 ‘KADIN DÜŞMANI AYRIMCI POLİTİKALARDAN VAZGEÇİN’

Dikili’de ise kadınlar Atatürk Meydanı’nda biraya gelerek, “Işık, Zümrüt, Çilem ve katledilen tüm kadınlar için sokaktayız” diyerek şiddete karşı mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı. Kadınlar adına basın açıklamasını Demet Önal ve Ezgi Yalçınkaya okudu. Açılmada, “Biz kadınlar yaşadığımız her türlü erkek-devlet şiddetinin karşısında birlikte mücadele ederek ve birbirimizle dayanışarak kazanacağımızı biliyoruz. Yılmadan ve bıkmadan yıllardır söylediğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz; ''kadına yönelik şiddet münferit değil, politiktir'' ve bu şiddeti önlemenin en önemli yolu toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaşamın her alanında sağlanmasından geçer. Şiddeti önlemenin yolu İstanbul sözleşmesinin tüm maddeleriyle birlikte hayata geçirilmesinden, caydırıcı yargı kararlarından, yeterli sayıda sığınma evinin açılmasından geçer. İktidarların şiddeti besleyen gerici, militarist, kadın düşmanı ayrımcı politikalarından vazgeçmesinden geçer” denildi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar 25 Kasım’da mahallelerinde sokağa çıktı

SONRAKİ HABER

Meclis’in karnesi: Kadın cinayetlerinden söz edilen süre 57 saniye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa