25 Kasım 2020 06:08

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Tetanos-difteri yerli aşısı kullanıma hazır

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Erişkin tipi tetanos-difteri aşısının tüm üretim süreçleri tamamlandı, aşısının ilk teslimatı Bakanlığımıza yapıldı.

Çin'de geliştirilen koronavirüs aşısı uygulanan gönüllü | Fotoğraf: Harun Özalp/DHA

Paylaş

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Uluslararası standartlarda üretilen ilk yerli aşımız kullanıma hazır. Erişkin tipi tetanos-difteri aşısının tüm üretim süreçleri tamamen yerli imkanlarla tamamlandı" dedi. 1998 yılında aşı üretim faaliyetleri durdurulan ve 2 Kasım 2011'de kapatılan Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi, 1968’de difteri-boğmaca-tetanos (DPT) karma aşısını üretmişti. Ayrıca Türkiye'de aşı üretiminin tarihi Cumhuriyet öncesi döneme kadar uzanıyor.  

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Yerelleşme ve millileşme politikası doğrultusunda Bakanlığımızın desteğiyle 2015 yılından beri yürütülen çalışmalar ilk sonuçlarını verdi. Uluslararası standartlarda üretilen ilk yerli aşımız kullanıma hazır" ifadelerine yer verildi.

Koca şunları kaydetti:

"Bakanlığımızın onaylayıp desteklediği proje ilk ürünlerini verdi. Teknoloji transferini de kapsayan aşı çalışması başarıyla sonuçlandı. Erişkin tipi tetanos-difteri aşısının tüm üretim süreçleri tamamen yerli imkanlarla tamamlandı. Ankara’nın Akyurt ilçesinde 2015 yılında başlanan proje kapsamında yüklenici firma Turk İlaç, ilk dolumu 2017’de yaptı. İyi Üretim Prosesi (GMP) belgesi olan tesislerde antijen üretimi de dahil tüm süreçler yerli imkanlarla tamamlanarak üretime geçildi. Gerekli kalite denetimleri yapılan ve uygunluğu onaylanan erişkin tipi tetanos-difteri aşısının ilk teslimatı Bakanlığımıza yapıldı. Böylece yerli aşı üretiminin gündemde olduğu bir dönemde bu alanda önemli bir başarıya imza atılmış oldu. Yerlileşme politikası çerçevesinde başlattığımız yerli aşı üretimine yönelik süreç yeni müjdelerle devam edecek. Hayırlı olsun."

ALIM GARANTİLİ AŞI ÜRETİMİ

Sağlık Bakanlığının sitesinde, "2015 yılında yedi yıllık alım garantisi ile tetanoz ve difteri aşılarının kademeli olarak antijen üretimine kadar yapılması planlanmıştır. 2018 yılı içerisinde dolumu yapılırken 2019 yılında antijenin tamamen milli olarak üretilmesi beklenmektedir” ifadeleri yer alıyor.

KAPATILAN REFİK SAYDAM HIFZISSIHHA MERKEZİ, 1968’DE DİFTERİ-BOĞMACA-TETANOS (DPT) KARMA AŞISINI ÜRETMİŞTİ

1998 yılında aşı üretim faaliyetleri durdurulan ve 2 Kasım 2011'de kapatılan Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi, 1968’de difteri-boğmaca-tetanos (DPT) karma aşısını üretmişti.

Refik Saydam Hıfsızsıhha Kurumu Tarafından Üretilen Aşılar
-    Tifo
-    Dizanteri
-    Kolera
-    Veba
-    Meningokok
-    Stafilokok
-    Boğmaca
-    Brusella
-    Oral BCG
-    İntradermal BCG
-    Difteri
-    Tetanoz
-    Kızıl
-    Alüminyum presipiteli
-    Karma Aşılar
-    Lekeli Humma
-    Kuduz
-    Çiçek
-    Grip

TÜRKİYE'DE AŞI ÜRETİMİNİN TARİHİ CUMHURİYET ÖNCESİNE KADAR UZANIYOR

  • 1885`te dünyada ilk defa çiçek aşısı uygulaması için Osmanlı`da kanun çıkarılıyor.
  • 1885`te dünyada ilk kuduz aşısı bulundu. 1887 Ocak ayı başında Kuduz aşısı Osmanlı`ya getirildi. Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye-i Şahane`de ilk kuduz aşısı üretildi.
  • 1887`de Kuduz Tedavi Müessesesi kuruldu.
  • 1892 yılında bakteriyoloji hane kurulmuştur.
  • 1892`de ilk çiçek aşısı üretim evi kuruldu.
  • 1896 da difteri
  • 1897 de sığır vebası
  • 1903 de kızıl serumları Veteriner Hekim Mustafa Adil (1871-1904) tarafından üretildi.
  • 1911 yılında tifo, 1913 yılında kolera, dizanteri ve veba aşıları Türkiye’de ilk kez hazırlandı ve uygulandı.
  • 1927`de verem aşısı üretimi başladı. 
  • 1931 yılından itibaren 1996 yılına kadar tetanoz ve difteri aşıları üretilmiştir.
  • 1937’de kuduz serumu üretilmeye başlanmıştır.
  • 1940 yılında kolera salgını için Çin’e aşı gönderilmiştir.
  • 1942 yılında tifüs aşısı ve akrep serumu üretimi başladı.
  • 1947`de Biyolojik Kontrol Laboratuarı kuruldu.
  • 1950`de İnfluenza laboratuarı Dünya Sağlık Örgütü tarafından Uluslararası Bölgesel İnfluenza (grip) Merkezi olarak tanındı ve influenza aşısı üretimine geçildi.
  • 1976`da Kuru BCG aşısının deneysel üretimi başladı. 1983`te kuru BCG aşısı üretimine geçildi.

Kurtuluş savaşı sırasında zor koşullar altında da hayvan ve insan aşıları üretilmeye devam edilmiştir. İstanbul’un işgali sonrasında aşı merkezi önce Eskişehir, daha sonra da Kırşehir’e taşınmıştır. Aynı dönemde Afyon’da da çiçek aşısı üretilmeye devam edilmiştir. Erzurum’daki
serum laboratuvarı Rus işgali sırasında Halep, Niğde, Sivas ve Erzincan’a taşınmış. Kastamonu’da da aşı üretimi yapılmıştır.

Benzeri üretim Cumhuriyet döneminde de devam etmiş, 1928’de Hıfzısıhha Enstütüsü ile üretim merkezileştirilmiştir. 1940’lı yıllara kadar tifo, tifüs, difteri, BCG, kolera, boğmaca, tetanoz, kuduz aşıları seri üretimle oluşturulmuştur. 1968’de kurulan serum çiftliğinde tetanoz, gazlı gangren, difteri, kuduz, şarbon akrep serumları da üretilmiştir. Ülke de hastalıkların yok olması ile 1971’de tifüs, 1980’de çiçek aşısı üretimi sonlanmıştır.

Ülkemizde aşı üretimi 1996’da DBT ve kuduz aşısı, 1997’de BCG aşı üretiminin kesilmesi ile
sona ermiştir. (HABER MERKEZİ)

Aşı tarihine dair bilgiler Sağlık Bakanlığı sitesinden alınmıştır. 

ÖNCEKİ HABER

Danıştay saldırısını düzenleyen Alparslan Arslan'a verilen ceza onandı

SONRAKİ HABER

Hükümet patronların yanında olduğunu gösterdi, sendikalı olmak suç değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...